- REKLAMA -
14.6 C
Užice
Početna EKO Za još 200 domaćinstava u Čajetini kante za otpad, za KJP kamion...

Za još 200 domaćinstava u Čajetini kante za otpad, za KJP kamion i abrol kontejneri

- REKLAMA -

Čipovane kante za razdvajanje suvog i mokrog otpada dobiće još 200 domaćinstava u naselju Čajetina sledeće sedmice, najavila je za Radio Lunu rukovodilac komunalne službe u čajetinskom KJP Zlatibor Vera Blagojević istakavši da je za uspeh u primarnoj selekciji otpada ključna i edukacija stanovništva.

 • Naši edukatori, tokom dodele kanti, daju osnovne informacije šta se u koju kantu odlaže i šta će na koji način biti sakupljano, pojasnila je Blagojević.

Iz KJP Zlatibor su apelovali na građane da u u plavu kantu odlažu samo suvi, reciklabilni otpad, a mešani komunalni otpad da ubacuju u zelenu kantu ili kontejner.


U ponedeljak druga tura suvog otpada iz Čajetine do Dubokog


Po drugi put, KJP Zlatibor isprazniće u ponedeljak ujutru kante plave boje iz oko 140 domaćinstava koji su sredinom avgusta dobili po dve kante kako bi odvajali otpad.

 • Sve kante moraju biti smeštene unutar privatnih parcela. Naši radnici ne ulaze u privatnu parcelu. Domaćini, vlasnici objekata su dužni da te kante iznesu nedeljom veče ili ponedeljkom ujutru do sedam časova uz saobraćajnice kojima prolaze kamioni autosmećari, navela je Blagojević.

Tokom prvog prikupljanja suvog otpada iz plavih kanti, čajetinski KJP Zlatibor je isporučio Centru za selekciju užičkom JKP Duboko oko 1,3 tone reciklabila, većinom kartona i pet ambalaže.

 • Dobili smo informaciju iz Regionalnog centra Duboko da je od 1 380 kilograma 97 odsto otpada prihvatljive čistoće i to je, čini mi se, odličan procenat, istakla je rukovodilac komunalne službe KJP Zlatibor.

Od Čajetinaca 1.380 kilograma reciklabila

Kontejnerom je stigao u Užice suvi otpad iz domaćinstava Čajetine koji su dobili komplete kanti za odvajanje otpada.

 • Jedna i po tona reciklabilnog otpada je mala za kontejner koji prima devet tona. Odlučili smo se da je tom slučaju ekonomičnije da naš kamion, kada sakupi suv otpad, nastavi za Užice. U planu nam je da uvedemo školu u Mačkatu u sistem primarne selekcije jer kamion ide u tom pravcu, pa nema razloga da to ne pokušamo, naglasila je Blagojević.

Prema navodima Vere Blagojević, uklonjeni su kontejneri sa javnih površina na potezu gde su kante za razdvajanje otpada podeljene u Čajetini.

 • Kontejnere su jedino zadržali prodavnice i ugostiteljski objekti kojima su kante premale. U dogovoru sa vlasnicima objekata, ponudimo im opciju da uzmu kante od 120 litara za mokri otpad, od 240 litara za suvi, kontejnere zapremine 1,1 metara kubnih za mokri i za suvi otpad, pa oni u skladu sa svojim potrebama biraju odgovarajuće posude, predočila je Vera Blagojević.

Posredstvom projekta ODVAJAMO, Čajetina je dobila 40 žutih kontejnera zapremine 1,1 m3 za sakupljanje stakla. Prema navodima Blagojević, kontejneri za staklo su postavljeni u svim reciklažnim ostrvima na Zlatiboru i na nekoliko lokacija u Čajetini.

 • Nažalost, bili smo prinuđeni da sa jedne lokacije povučemo žute kontejnere jer građani kao da nisu u startu ozbiljno shvatili da tu moraju ubacivati iskuljučivo staklene posude, pa su ubacivali sve i svašta. Shvatili smo da je za sada bolje da ih povučemo dok se ne uhodaju i ne vide da smo zaista ozbiljni i da više nema mešanja otpada jer se to neće tolerisati, ukazala je Blagojević iz KJP Zlatibor.

Posredstvom projekta ODVAJAMO, uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije, Evropske unije i Ambasade Švedske, Opštini Čajetina je obezbeđeno i blizu 5 940 plavih kanti od 240 litara za sakupljanje reciklabilnog toka otpada.

 • Plan nam je da pre zime pokrijemo celu varošicu Čajetina sa kantama, rekla je Blagojević.

Na proleće najavljuju da će odvajanje otpada na mestu nastanka zaživeti i na Zlatiboru.

Blagojević je podsetila da KJP Zlatibor priprema novi tarifni sistem koji će primenjivati po uspostavljanju primarne selekcije otpada na području naselja Čajetine i Zlatibor.

 • Ne možemo sada primenjivati dvojake tarife. Individualna domaćinstva koja će zadužiti kante biće prepoznata sa povoljnijim tarifnim sistemom, najavila je Blagojević.

Vožnja otpada do Užica troši vreme i novac, kamion i abrol kontejneri u KJP Zlatibor


Opština Čajetina je na trećem mestu po količinama otpada koji tokom godine stigne u Regionalni centar za upravljanje otpadom Duboko u Užicu iz devet lokalnih samouprava osnivača iz Zlatiborskog i Moravičkog okruga.

KJP Zlatibor je dobio projektom ODVAJAMO i autosmećaru kapaciteta 16 m3.

 • Trenutno komunalna služba KJP Zlatibor raspolaže sa sedam kamiona od čega je pet u redovnoj upotrebi dok dva služe za zamenu, dodala je rukovodilac komunalne službe KJP Zlatibor.

Kamioni KJP Zlatibor skoro svakodnevno otpad sa teritorije Čajetine dovoze direktno na regionalnu sanitarnu deponiju u Užicu, mada je predviđeno da taj otpad od pretovarne stanice sa Zlatibora do Užica transportuje užički JKP Duboko.

 • Oni nas na dnevnom nivou obaveštavaju da li mogu da izvrše tu uslugu jer se suočavaju sa kvarovima i drugim problemima, pa , kada je takva situacija, mi smo prinuđeni da doteramo otpad jer mi na Zlatiboru nemamo mogućnost da ga zadržavamo na pretovarnom mestu nijedan dan, a kamoli duže. Iz tog razloga biramo skuplju opciju. Za komunalno preduzeće je to znatno skuplje, ali je doprinos veći, ukazala je za Lunu Blagojević.

Opština Čajetina, prema navodima Blagojević, izdvojila je novac za nabavku kamiona za transport otpada zbog čestog dovoza otpada direktno u Užice. Očekuju isporuku kamiona do nove godine.

 • Pribavljena su i dva abrol kontejnera za transport otpada. Zaista razumevajući sve probleme koje regionalna deponija Duboko ima, ne možemo sebi da dopustimo tokom sezone na Zlatiboru da ne znamo šta ćemo sa otpadom. Nama je najveći trošak vreme jer jednom kamionu autosmećaru je potrebno više od sat vremena da ode u Užice i da se vrati, a upravo je to vreme koje gubi na Zlatiboru da sakupi otpad jer naše smećare se vraćaju po tri, četiri puta da istovaraju otpad u sezonskim periodima, predočila je sagovornica Radio Lune.

Prema podacima užičkog JKP Duboko, ukupno 4,480.86 tona otpada sa teritorije Čajetine je doprmljeno tokom prvih šest meseci u Regionalni centar za upravljanje otpadom Duboko u Užicu, gde za sada stiže otpad iz devet lokalnih samouprava Zlatiborskog i Moravičkog okruga.

Prema podacima iz godišnjeg izveštaja o poslovanju JKP Duboko, u Regionalni centar za upravljanje otpadom Duboko u Užicu tokom 2021. godine je dopremljeno više od 8.853 tone otpada sa teritorije Čajetine od čega je 8,68 tona činio primarno selektovani otpad.


Razgovor sa školarcima o primarnoj selekciji otpada

Učenici petog i šestog razreda čajetinske OŠ Dimitrije Tucović su razgovarali sa predstavnicima KJP Zlatibor o uspostavljenoj primarnoj selekciji otpada na Svetski dan čistih planina.

 • Kako kažu, bilo je određenih nedoumica oko odlaganja pojedinih vrsta otpada, te smo se zajednički podsetili koji otpad se odlaže u plave, a koji u zelene kante. Mišljenja smo da mlađe generacije itekako imaju sluha za ovu temu i da će kroz nekoliko godina kada stasaju odvajanje otpada na suvi i mokri postati njihova ustaljena i uobičajena svakodnevna aktivnost, naveli su iz KJP Zlatibor.

Udruženi do čistije planine

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
heavy intensity rain
14.6 ° C
14.6 °
14.6 °
97 %
1.4kmh
100 %
Pon
22 °
Uto
24 °
Sre
20 °
Čet
18 °
Pet
20 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime