- REKLAMA -
21.6 C
Užice
Početna EKO Sledeće godine bez kontejnera na javnim površinama, u planu i reciklažno dvorište(AUDIO)

Sledeće godine bez kontejnera na javnim površinama, u planu i reciklažno dvorište(AUDIO)

- REKLAMA -

Više od 40 000 ljudi očekuju iz Turističke organizacije Zlatibor da će boraviti tokom novoogodišnjih praznika na najposećenijoj planini Srbije.

U opštini Čajetina, sa najmanje 14 700 stanovnika, količine otpada naglo porastu tokom turističke sezone, a najveće količine prikupe radnici KJP Zlatibor tokom januara, jula i avgusta.

–  Ovaj avgust je bio rekordan ikada po količini prikupljenog otpada, naglasili su za Radio Lunu i RAM mrežu iz KJP Zlatibor navodeći da je tog meseca sakupljeno 1.033,14 tona otpada.

Saradnica za odnose sa javnošću KJP Zlatibor Dragana Rosić je navela za Radio Lunu da u proseku mesečno više od 668 tona otpada sa područja opštine Čajetina dopreme u Duboko. 

Podaci ukazuju da je Opština Čajetina na trećem mestu, iza Čačka i Užica, po količini otpada koji se doprema na Regionalni centar za upravljanje otpadom Duboko Užice gde stiže otpad iz ukupno devet lokalnih samouprava Zlatiborskog i Moravičkog okruga.

Inače, otpad sa pretovarne stanice na Zlatiboru do Užica prevozi JKP Duboko svojim vozilima. Saobraćajne gužve, zastoji na putevima, zastarela mehanizacija i nedostatak zaposlenih zbog povećanje broja bolovanja, kako su navodili iz regionalnog centra Duboko, remete pravovremeni odvoz otpada. 

Iz JKP Duboko su naveli za Radio Lunu i RAM mrežu da je za prvih devet meseci ove godine sa područja Čajetine u Duboko dopremljeno više od 6.753 tone komunalnog otpada, a da je od navedene količine bilo 8, 68 tona primarno selektovano.

Primarnu selekciju na području Čajetine i Zlatibora pokrenuće sledeće godine, prema najavama rukovodioca komunalne službe KJP Zlatibor Vere Blagojević.

Očekuju opremu, donaciju Vlade Švedske, autosmećar(zapremine 16 metara kubnih), 40 kontejnera za staklo i oko 5 350 00 kanti za suvi otpad.

O trošku lokalnog komunalnog javnog preduzeća nabaviće isti broj kanti od 120 litara za mokri otpad i kontejnere za kolektivni vid stanovanja.

KJP Zlatibor je nedavno nabavio 110 novih plastičnih kontejnera zapremine 1,1 metara kubnih i najmanje pet metalnih kontejnera od pet metara kubnih.

Zbog kabastog grade reciklažno dvorište

Prema najavama Blagojević, po uspostavljanju sistema primarne selekcije, ukloniće kontejnere sa javnih površina na Zlatiboru i u Čajetini.

–  Svaka stambena jedinica biće u obavezi da unutar svoje parcele obezbedi prostor za postavljanje komunalne opreme, tako da bude dostupna autosmećarama za prikupljanje otpada, naglasila je Blagojević.

U toku je i izrada Studije izvodljivosti i opravdanosti za izgradnju regionalnog postrojenja za uklanjanje animalnog, klaničnog otpada sa teritorije Čajetine i Užica, koju takođe finansira Švedska vlada.

Sledeće godine i nove prostorije za KJP Zlatibor

Planiraju i gradnju centralne kompostane nakon uređenja reciklažnog dvorišta. Najavljuje Vera Blagojević i da će prvih meseci sledeće godine početi gradnja reciklažnog dvorišta na putu ka Semegnjevu na Zlatiboru, nedaleko od mesta gradnje upravne zgrade komunalnog preduzeća.

–  U završnoj je fazi projektna dokumentacija za dobijanje građevinske dozvole. Obezbedićemo prostor i za odlaganje baštenskog i kabastog otpada tako da će svi građani imati mogućnost da besplatno, ili angažovanjem komunalnog preduzeća uz minimalnu nadoknadu, na reciklažnom dvorištu odlože kabasti otpad. Na reciklažnom dvorištu imaćemo veći manipulativni prostor i biće selekcija pod nadzorom što znači da će svako odogovarati za svoju kantu i pravilnu selekciju otpada, pojasnila je Blagojević.


Najavljuju iz KJP Zlatibor uređenje još dva reciklažna ostrva na Zlatiboru, uz tri postojeća za otpad iz ugostiteljskih i poslovnih objekata u centru najposećenije srpske planine.

Na magistralnom putu do te planine KJP Zlatibor je postavio komunalnu opremu. Rasut otpad najmanje jednom sedmično kupe od Sušice do Farme, a tokom godine najmanje  tri puta od Bele Zemlje do Borove glave.

–  Po sakupljenim količinama ne primećujemo da se otpad smanjuje. To što je na deonici do Farme nešto čistija saobraćajnica, to je zbog češćih akcija, a ne zato što se povećala svest građana, podvukla je Blagojević.

Požari i loša ocena na ispitu odgovornosti

Opština Čajetina od aprila 2017. godine učestvuje u Programu Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU – Druga faza koji finansira Vlada Švedske.

Konsultanti iz Švedske su početkom decembra ponovo bili u radnoj poseti KJP Zlatibor Čajetina. Održali su sastanke i radionice i sa zaposlenima iz različitih službi preduzeća kako bi ih uputili u nove procedure koje ih očekuju po uspostavljanju primarne selekcije. Služba za finansije upoznala se sa švedskim tarifnim sistemom, kako su saopštili iz KJP Zlatibor, a razmatrane su moguće izmene postojećeg tarifnog sistema.

Anonimno do 20. januara o kvalitetu komunalnih usluga u Čajetini

Uz mentorsku podršku iz Švedske, Opština Čajetina je izradila i februara 2019. godine usvojila strateški dokument Lokalni plan za upravljanje otpadom na svojoj teritoriji do 2028. godine.

Medijski sadržaj je deo projekta Ekologuj se, ne otpadaj

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
21.6 ° C
21.6 °
21.6 °
59 %
1.8kmh
90 %
Ned
22 °
Pon
24 °
Uto
25 °
Sre
19 °
Čet
19 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime