- REKLAMA -
32.7 C
Užice
Početna Iz prve ruke Bajina Bašta, Požega, Kosjerić, Arilje Najavljuju drugačiji tretman kabastog i građevinskog otpada(AUDIO)

Najavljuju drugačiji tretman kabastog i građevinskog otpada(AUDIO)

Plutajući otpad sa Potpećkog jezera, a u narednih 18 meseci i kabasti i građevinski otpad, neće odlagati na telo deponije u Dubokom

- REKLAMA -

Užice i Tuzla su dobili više od 576 600 evra podrške od Evropske unije kako bi prekograničnom saradnjom uspostavili sistem upravljanja kabastim otpadom na svojim teritorijama.

Novac će iskoristiti za nabavku ukupno dva šredera za sitnjenje kabastog otpada i za 40 kontejnera za razmeštaj po gradskim naseljima. Svaki grad dobiće po šreder i 20 kontejnera.

–    Zahvaljujući šrederu za mlevenje kabastog otpada, Užice će uspešno moći da odgovori molbi i zahtevu Ministarstva za zaštitu životne sredine da primi otpad sa jezera Potpeć, istakao je zamenik gradonačelnika Užica Dragoljub Stojadinović objasnivši da će šreder sitniti otpad kojeg će Duboko potom iskorišćavati za prodaju ili za cementaru.

Procene su da je oko 7 500 kubnih metara otpada doneo Lim sa svojim pritokama do Potpećkog jezera kod Priboja. Otpad će uklanjati u naredne tri sedmice i dopremati do deponije Duboko.

Počelo uklanjanje 7.500 kubika otpada sa Potpećkog jezera

Direktor Regionalnog centra za upravljanje otpadom Duboko Užice Momir Milovanović je naglasio da taj otpad neće biti odložen na telo deponije.

–   U tom otpadu je najviše PET ambalaže, što Dubokom i odgovara jer takav otpad selektujemo, izdvajajamo, baliramo, prodajemo, pa očekujemo i finansijsku dobit i dodatne prihode ove godine, naveo je Milovanović objasnivši da će dodatno prihodovati i od naknade za drvenasti otpad koji se dopremi sa površine Potpećkog jezera.

Momir Milovanović je, na primer, naveo da beli, transparentni PET prodaju za oko 36 dinara po kilogramu.

Milovanović je naveo da su drveni balvani izdvojeni na brani jezera, da se deponuju u Prijepolju i da će ih, nakon sušenja, iskoristiti u toj opštini za centralno grejanje.

 

Rešiće goruće probleme, bez deponovanja kabastog i građevinskog otpada

 

Regionalni centar za upravljanje otpadom Duboko Užice, uz JKP Komunalac iz Tuzle i Centar za ekologiju, biće nosilac osamnaestomesečnog projekta koji se početi 1. marta u okviru programa prekogranične saradnje Srbija-Bosna i Hercegovina.

Po rečima direktora JKP Duboko Užice Momira Milovanović, tim projektom će dva grada rešiti gorući problem odlaganja kabastog i građevinskog otpada. Užice će biti među prvima u Srbiji koji će to i učiniti.

–   Kabasti otpad ne može da završava na telu deponije i mora na drugačiji način da se zbrinjava. Kroz ovaj projekat će biti rešen sav kabasti otpad u gradu i u devet lokalnih samouprava, osnivača Regionalnog centra za upravljanje otpadom Duboko, istakao je Milovanović navodeći da je u planu da se u gradu postavi reciklažno dvorište kako bi građani donosili kabasti otpad.

Dok čekaju šredera, dopremljeni kabasti otpad godinama odlažu na posebnu etažu u Dubokom. Naplaćuju 7 000 dinara po toni ili sedam dinara po kilogramu kabastog otpada.

Foto arhiva deponija Duboko

Kabasti otpad čeka i bolji tretman građana. Stojadinović je naveo da JKP Bioktoš reaguje po prijavi da postoje divlje deponije(Foto Milan Cukavac). Rukovodilac RJ Javna higijena JKP Bioktoš Milan Cukavac je nedavno rekao za Radio Lunu da Bioktoš ne može da se izbori sa građanima koji svakodnevno odlažu prozore, kabasti i građevinski otpad pored kontejnera.

Šreder, kojeg očekuju u maju, kako je objasnio Milovanović, može da reciklira i građevinski otpad.

  Taj otpad ćemo moći da iskorisitmo za putnu mrežu, za nasipanje puteva ili ćemo ga koristiti za prekrivanje tela deponije, istakao je direktor Regionalnog centra za upravljanje otpadom Duboko. Taj centar, inače, po treći put je nosilac projekta prekogranične saradnje Srbije i Bosne i Hercegovine.

Predgrađa reciklirala 

Prethodnim SUBREC projektom je prošle godine uvedeno razvrstavanje otpada na mestu nastanka u oko 2 500 domaćinstava u prigradskim naseljima.

–   Duboko je dobilo presu za baliranje primarno selektovanog otpada od 100 000 evra vrednosti. Takođe, JKP Bioktoš je dobilo kamion isključivo za sakupljanje primarno razvrstanog otpada. Dobijeno je i 5 ooo kanti, odnosno 2 500 kanti od 240 litara za suvu frakciju otpada i 2 500 kanti od 120 litara za mokru frakciju i određeni broj žutih kontejnera za sakupljanje stakla, podsetio je Milovanović navodeći da je zadovoljan postignutim u predgrađu Užica.

–  Naš cilj je bio da se skupi oko 330 tona suve frakcije otpada i mislim da smo blizu toga. Nijedan kilogram otpada iz plave kante nije završio na telu deponije. Znači, sto posto je iskorišćen, istakao je Milovanović objasnivši da se u Centru za selekciju izdvajaju sekudarne sirovine poput stakla, PET ambalaže, metala, kartona, a da ostatak je ostatak namenjen za cementnu indistriju.

JKP Bioktoš je apelovao na građane Užica da ne ubacuju pepeo, građevinski i mokri otpad u plave i zelene kontejnere za suvi otpad koji dalje podleže procesu reciklaže. Iz Bioktoša podsećaju da u suvi otpad spada karton, papir, tetrapak, plastiku, tekstil, obuća i metalna ambalaža.

Milovanović je napomenuo i da je JKP Bioktoš prošle godine uložio novac u nabavku 160 plavih kontejnera od 1, 1 metara kubnih, deset kontejnera za staklo i oko 30 sivih kontejnera za mokru frakciju otpada. Postavili su ih u gradu oko stambenih naselja.

–    Oko 500 tona suve frakcije otpada je priznato ove godine JKP Bioktoš. To je značajno jer njima umanjuje cenu, od 1 615 dinara, koju ovde plaćaju. Mi te količine ne fakturišemo, Bioktoš ima značajan prihod i može ta sredstva da uloži u nešto drugo, sa druge strane mi time podstičemo primarnu selekciju otpada na mestu nastanka i u drugim opštinama, osnivačima Dubokog, objasnio je direktor Momir Milovanović istakavši da je prethodne godine Užice postiglo najbolje rezultate kada je u pitanju primarna selekcija otpada u devet opština Zlatiborskog i Moravičkog okruga.

Na Zlatiboru dostupna tri reciklažna ostrva

Primarna selekcija je 2013. godine zaživela i u 12 škola u Užicu i Tuzli u kojima su postavljene kante i kontejneri za razvrstavanje otpada na mestu nastanka.

Otpad koji se razvrstava na mestu nastanka se doprema na deponiju Duboko od 2015. godine. Čine to Čačak, Užice, Bajina Bašta i Arilje. Milovanović je objasnio da količine suve frakcije ne smeju da sadrže nečistoće niti da imaju vlagu veću od osam posto jer u tom slučaju neće biti priznate kao primarno selektovan otpad.

Prošle godine je deponija Duboko primila ukupno oko 5 600 tona suve frakcije iz devet lokalnih samouprava osnivača.

Kako građani Užica odlažu pepeo od ogreva(FOTO)

U Centru za selekciju otpada su 2019. godine tretirali oko 13 000 tona komunalnog otpada, a prošle godine četiri hiljade tona više, sa manjim brojem radnika usled epidemije korona virusa kovid-19.

DRI: Srbija bez efikasnog sistema upravljanja plastičnim otpadom

U Srbiji nije uspostavljen sistem upravljanja plastičnim otpadom koji bi doprineo efikasnijoj upotrebi resursa i smanjio negativan uticaj otpada na životnu sredinu, naveli su iz Državne revizorske institucije predstavljajući izveštaj o reviziji svrsishodnosti poslovanja Upravljanje plastičnim otpadom.

Po nalazima državnih revizora u Srbiji, kako prenosi agencija Beta, oko 43 odsto lokalnih samouprava je obezbedilo uslove za odvojeno sakupljanje otpada.

DRI: Srbija bez efikasnog sistema upravljanja plastičnim otpadom

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
clear sky
32.7 ° C
32.7 °
32.7 °
40 %
1.5kmh
0 %
Pet
33 °
Sub
33 °
Ned
28 °
Pon
25 °
Uto
27 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime