- REKLAMA -
32.7 C
Užice
Početna EKO SKGO o ekološkoj budućnosti Čajetine(VIDEO)

SKGO o ekološkoj budućnosti Čajetine(VIDEO)

Čajetina želi da bude prva EKO opština u Srbiji

- REKLAMA -

Opština Čajetina, čiju planinu Zlatibor godišnje poseti više od 300.000 turista, najavila je da joj je primarni cilj da postane prva EKO teritorija u Srbiji, podsetila je Stalna konferencija gradova i opština.

Promo materijal je pripremljen u okviru programa Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU - Druga faza koji finansira Vlada Švedske i realizuje Stalna konferencija gradova i opština.

–  U prilog realnosti ovog plana svedoči činjenica da na teritoriji opštine Čajetina, što je retkost u Srbiji, više nema divljih deponija, a čitava teritorija opštine, uključujući urbane i ruralne mesne zajednice, komunalno je opremljena, naveli su iz Stalne konferencije gradova i opština.

Foto J.P./ Zlatibor krajem februara

Podsetili su da Opština Čajetina od aprila 2017. godine učestvuje u Programu Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU – Druga faza koji finansira Vlada Švedske.


Ta podrška SKGO, kako su naveli, plasira se posredstvom pet programskih oblasti: zaštita životne sredine, unapređenje poslovne klime na lokalnom nivou, EU integracije i međunarodna saradnja, rodna ravnopravnost i prevencija i upravljanje vanrednim situacijama na lokalnom nivou.

–  Aktivnost ovog Programa odvija se kroz direktnu podršku unapređenju usluga za građane i privredu, tzv. opštinske pakete podrške određenom broju lokalnih samouprava sa fokusom na zaštitu životne sredine, podsetili su iz SKGO dodavši da se paketi podrške, sem Čajetine, sprovode u osam lokalnih samouprava.


–  Za SKGO saradnja sa Švedskom asocijacijom regiona i opština (SALAR) i uopšte sa kolegama i partnerima iz Švedske izuzetno je važna, pre svega zbog iskustava na polju zaštite životne sredine koje od njih možemo da dobijemo. Za nas kao organizaciju, a pre svega za naše opštine i gradove članice, ta tema je značajna zato što će jedinice lokalne samouprave morati da iznesu veliki teret evropskih integracija u oblasti zaštite životne sredine, imajući u vidu da je to oblast koja je zahtevna i u administrativnom a i finansijskom smislu.  Najveći broj propisa iz ove oblasti zapravo se primenjuje na lokalnom nivou, istakao je Miodrag Gluščević, programski direktor SKGO za urbani razvoj, životnu sredinu i komunalne delatnosti.

Učešćem u programu podrške u oblasti zaštite životne sredine, kako su naveli iz SKGO, opština Čajetina je dodatno edukovala svoje kadrove, ojačala kapacitete i infrastukturu i donela strateške dokumente neophodne za realizaciju primarne selekcije i odgovornog upravljanja otpadom.

Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina svestan je značaja edukacije stanovništva, kao i stručnog i opštinskog kadra u procesu primarne selekcije otpada.

–  Od početka smo bili svesni činjenice da je neophodno promeniti svest građana i da je potrebno krenuti sa edukacijom lokalnog stanovništva u čemu smo imali značajnu podršku projektnog tima. Nakon toga, morali smo da obezbedimo infrastukturu za pravilno selektovanje otpada i da postavimo kontejnere, koji se uredno prazne i da se smeće odvozi i deponuje onako kako zakon to predviđa, naveo je Stamatović za Stalnu konferenciju gradova i opština.

Rukovodilac komunalne službe Komunalnog javnog preduzeća Zlatibor i koordinator projekta Vera Blagojević rekla je da je opštini najveća pomoć od tog projekta činjenica da su postali samostalni u izradi lokalnog plana upravljanja otpadom.

Foto J.P.

Iz opštinskog budžeta finansirana je, kako se navodi, nabavka tri namenska kamiona za odvoz i presovanje otpada i 400 plastičnih kontejnera za smeće.

Oko 120 miliona za novu opremu(FOTO)

Napravljena su tri reciklažna ostrva, a izgradnja četvrtog planirana je do kraja godine.

Na Zlatiboru dostupna tri reciklažna ostrva

U planu je i izgradnja reciklažnog dvorišta, pored koga će se uskoro naći i kompostana.

Konkurs u maju oko divljih deponija, krajem godine početak gradnje regionalnih reciklažnih centara

U toku je izrada Studije izvodljivosti za uklanjanje animalnog otpada sa teritorije Čajetine i Užica, koju takođe finansira Švedska vlada.

Švedski ambasador Jan Lundin, svoju zemlju vidi, kako se navodi, kao pouzdanog partnera Srbiji na njenom putu ka integraciji u Evropsku uniju, a pitanje ekologije jeste jedno od gorućih problema na tom putu, ali, kako je istakao, ima prostora za optimizam.

Zadovoljni kvalitetom usluga komunalnih javnih preduzeća?

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
32.7 ° C
32.7 °
32.7 °
40 %
1.5kmh
0 %
Pet
33 °
Sub
33 °
Ned
28 °
Pon
25 °
Uto
27 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime