- REKLAMA -
12 C
Užice
Početna Srbija i region EKO Pantović: KJP Zlatibor prati ubrzan razvoj turističkog centra(FOTO/AUDIO)

Pantović: KJP Zlatibor prati ubrzan razvoj turističkog centra(FOTO/AUDIO)

- REKLAMA -

Privode se kraju radovi na uređenju Kraljevog trga i jezera na Zlatiboru u kojima je učestvovao i KJP Zlatibor. Preduzeće, nagrađeno za izuzetan doprinos razvoju opštine, sledeće godine planira povećanje broja vozila, preseljenje u novi objekat i primarnu selekciju otpada

Jezero u centru Zlatibora za najviše dve nedelje biće puno izvorskom vodom.

KJP Zlatibor je očistio korito jezera i u petak počeo da ga puni izvorskom vodom iz bušotina u neposrednoj blizini.

 

–    Puni se jezero izvorskom vodom iz tri bušotine koje su dovedene do jezera, od hotela Olimp i dve bušotine iza fudbalskih terena. Dve koje su bušene letos imaju veliki kapacitet. Finansirala ih je opština, kaže za Radio Lunu i RAM mrežu direktor KPJ Zlatibor Srđan Pantović.

To komunalno javno preduzeće je ove, u odnosu na prethodne, godine imalo mnogo više posla oko građevinskih radova.

–    Sve pripremne radove na trgu i oko trga u centru Zlatibora smo praktično mi izvodili. Počevši od uklanjanja starih granitnih ploča sa trga, zemljanih radova, iskopa, nasipanja. Preduzeće je potom radilo i finalno uređenje zelenih površina oko jezera i na trgu, navodi Pantović.

Mirisaće Zlatibor na lipu(FOTO)

Bilo je posla, dodaje, i oko javne rasvete na trgu i oko jezera.

Ovog proleća je održavanje javne rasvete povereno KJP Zlatiboru.

Nova, deveta, delatnost KJP Zlatibor: od ove godine upravljaće i održavanjem javne rasvete na celoj teritoriji opštine Čajetina. Zbog nove delatnosti, po rečima Pantovića, sem preraspodele radnika, zaposlen je i jedan električar, nabavljeno vozilo sa platformom i korpom za rad na visini.

Po dnu jezera i na okolnom šetalištu, nedavno je postavljena dekorativna rasveta.

Pantović: Kapaciteti i resursi preduzeća prate ubrzan razvoj

 

Ovogodišnji radovi su promenili izgled centra Zlatibora.

Njegov ubrzan razvoj, po rečima Pantovića, prati i KJP Zlatibor sa svojim kapacitetima i resursima.

–     Jedini problem koji imamo u preduzeću je manjak radnika na određenim pozicijama zbog zabrane zapošljavanja. Snalazimo se nekako, kaže Pantović, direktor komunalnog javnog preduzeća sa 104 zaposlena.

Priznanje preduzeću za izuzetan doprinos razvoju opštine

foto Nikić/ izvor Opština Čajetina;

Komunalno javno preduzeće Zlatibor je ove godine dobilo Zlatiborsku povelju, najviše priznanje Opštine Čajetina.

–    Preduzeće koje je nekada bilo u krizi sada stoji na čvrstim nogama i predstavlja uzor komunalnim preduzećima ne samo u bližoj okolini već i u čitavoj Srbiji. Ostvarenu dobit koristi za stalno poboljšanje kvaliteta usluga, ulaganje u infrastrukturu i kadrove, kao i modernizaciju svih segmenata poslovanja, naveli su iz Opštine Čajetina nakon uručivanja nagrade tokom 6. skupštinske sednice

KPJ Zlatibor je ove godine uložio oko 130 miliona dinara u opremu.

   To je preko milion evra uloženih u mašine i mehanizaciju samo u ovoj godini tako da su to ozbiljna ulaganja. Imamo praktično sve. Kamione, građevinske mašine i smećare svake godine značajno uvećavamo i obnavljamo. Preduzeće se iz godine u godinu širi, pa možemo da odgovorimo zahtevima i sve većim potrebama, odgovara Pantović.

Foto izvor KPJ Zlatibor

Raste broj vozila, sve više i otpada

 

Za potrebe službe Upravljanja komunalnim otpadom, KPJ Zlatibor je ove godine obezbedio i tri nova vozila marke volvo, auto-smećare sa nadogradnjom od 8, 16 i 22 kubnih metara. Za novu mehanizaciju je izdvojeno oko 47.760.000 dinara. Kako su naveli na sajtu KJP Zlatibor, 40 odsto je finansirana iz sopstvenih sredstava, ostatak iz kredita.

Vozni park Komunalnog javnog preduzeća Zlatibor odnedavno je bogatiji i za dva traktora koji su namenjeni za zimsko održavanje puteva i ulica u Čajetini i za poslove letnjeg održavanja puteva.

Planiraju i naredne godine da povećaju broj vozila jer, kako ističe Pantović, rastu i količine prikupljenog otpada.

   Primera radi, u avgustu, septembru, oktobru, količine sakupljenog komunalnog otpada su 50 odsto veće nego u tim mesecima prošle godine. Znači, 50 odsto više otpada smo predali u deponiju Duboko što nije zanemarljivo, naglašava Pantović. Objašnjava da su značajno uvećane količine otpada koji se generiše na gradilištima.

KPJ Zlatibor je, podsetimo, ove godine nabavio 250 plastičnih kontejnera kako bi novim zamenio stare na Zlatiboru.

Turistička sezona, povećan broj ljudi koji borave na Zlatiboru i van sezone, uz brojne građevinske radove doprineli povećanju količina otpada.

Građevinski radovi u centru Zlatibora su privremeno zatvorili reciklažno ostrvo.

–    Sada je ono opet stavljeno u funkciju, dodaje Pantović navodeći da će uskoro biti dostupno i reciklažno ostrvo koje se gradi iza žute zgrade u Tržnom centru Zlatibor, nedaleko od odmarališta Narcis.

Podsetimo, decembra prošle godine je postavljeno reciklažno ostrvo u ulici Partizanske bolnice, po uzoru na reciklažna ostrva u Švedskoj. U njemu se nalazi 20 kontejnera zapremine 1, 1 metar kubnih, od kojih je 15 namenjeno za suvi, a pet za mokri otpad. Opremljeno je automatskim osvetljenjem i video nadzorom, otvoreno 24 sata. Na reciklažno ostrvo bi trebalo da se odlaže otpad svih koji posluju u okviru Tržnog centra Zlatibor.

–    U planu je da se gradi reciklažno ostrvo i kod pošte i ispod restorana Srbija, pa ćemo tako rešiti problem komunalnog otpada u centru, navodi za Radio Lunu direktor KPJ Zlatibor.

Opština Čajetina je februara prošle godine usvojila Lokalni plan za upravljanje otpadom na svojoj teritoriji do 2028.godine. Taj strateški dokument je osnov za uspostavljanje sistema.

–   Planiranje upravljanja otpadom je veliki izazov za lokalnu samoupravu jer je potrebno da ono, kao možda najznačajniji segment zaštite životne sredine u opštini Čajetina, adekvatno prati brz razvoj opštine u zadnje dve decenije, navodi se u zaključku usvojenog Lokalnog plana za upravljanje otpadom.

Čajetina je, podsetimo, proširila sakupljanje otpada i na seoska domaćinstva, pa KPJ Zlatibor prikuplja komunalni otpad sa cele teritorije opštine. U planu je da se sav otpad u Čajetini i na Zlatiboru razdvaja na mestu nastanka na suvi i mokri. Metalne i plastične kontejnere, kante za suvi i mokri otpad, nameravaju da uvedu na području cele teritorije i u svim domaćinstvima kako bi se otpad razvrstavao.

Nov model sakupljanja otpada nije još u potpunosti zaživeo.

Planiraju da postave kante i žičane kontejnere na svim odmorištima i da urede sva autobuska stajališta, i pokriju ih video nadzorom, kako bi povećali efikasnost prikupljanja otpada duž saobraćajnica.

–  Trenutno ne radimo primarnu selekciju otpada. Plan je da se na proleće uradi reciklažno dvorište u neposrednoj blizini Zlatibora čime bi se stekli uslovi da se krene sa primarnom selekcijom, navodi direktor KPJ Zlatibor objasnivši da su i ranije pokušavali, ali preuranjeno jer nisu imali potrebne tehničke kapacitete.

Pomoć Čajetini stiže od Švedske. Očekuju u Čajetini 7 000 kanti i vozilo, poklon Švedske vlade.

–     Kante su nam prilično velika donacija i očekujemo da je to realno da se desi sledećeg leta. Do tada će i reciklažno dvorište biti završeno. Realno je da se od početka septembra naredne godine krene sa selekcijom otpada ozbiljno, navodi za Radio Lunu i RAM mrežu direktor KPJ Zlatibor Srđan Pantović.

–     To se ozbiljno sprema i kada krene, nadam se da će biti baš uspešno, ne samo formalno već će da će stvarno i da funkcioniše, kaže Pantović.

 

Mnogo mehanizacije, malo prostora

Funkcionisanju sistema doprineće konačno rešavanje problema nedostatka prostora i garaža za mehanizaciju komunalnog javnog preduzeća.

Pantović očekuje da polovinom sledeće godine bude završena gradnja novog poslovnog objekta, upravne zgrade, radionica i garaža. Tada će i zaposleni i mehanizacija KJP Zlatibor biti na okupu, na putu za Semegnjevo, na mestu gde je trenutno pretovarna stanica.

–  Za to su obezbeđena finansijska sredstva, građevinska dozvola, deo poslova je odrađen. Useljenje nam  je najznačajnije što nas sledeće godine očekuje. Onda bismo imali nesmetane uslove za rad, naglašava Pantović.

Radionica i garaža komunalnog javnog preduzeća trenutno se nalaze na Zlatiboru, dok je sedište firme u Čajetini. Sa Zlatibora su se tamo preselili 2015. godine. Tim preseljenjem, KJP Zlatibor je i uštedeo jer je, po rečima Pantovića, grejanje na struju bio značajan trošak.

Za grejanje prostorija upravne zgrade u Čajetini koriste pelet.

–   Veoma je pristojno i novo. Vrlo je jeftino, jer upravna zgrada potroši od pet do šest tona peleta. To je oko 1 000 evra što nije veliki izdatak. Radionica se posebno greje, relativno su mali troškovi, navodi Pantović.

Biće bolje u novim prostorijama jer, kako dodaje, objekat će biti energetski efikasniji.

Delotvorni i efektivni pokušaće da budu i tokom zime. Spremno KPJ Zlatibor očekuje zimsku sezonu, po rečima Pantovića.

–   To je za nas jedan od najvažnijih poslova jer od održavanja puteva pratktično zavisi funkcionisanje cele opštine, pa se na tome ozbiljno radi i priprema. Nismo imali prethodnih godina nikakvih problema, pa se nadam da nećemo imati ni ove, dodaje Pantović.

Zimsku sezonu dočekuju sa dovoljnim brojem vozila i, u odnosu na prethodnu godinu, većim količinama rizle i soli za posipanje puteva.

Prema rečima direktora KJP Zlatibor, u nadležnosti tog preduzeća je održavanje 250 kilometara lokalnih puteva, u naseljenim mestima Čajetina i Zlatibor i u seoskim mesnim zajednicama na području opštine. O zimskom održavanju puteva brinuće 35 radnika sa 18 vozila Zimske službe KJP Zlatibor. Ekipe će biti u pripravnosti 24 časa do 15. aprila.

Zlatibor spreman za zimu

Radovi pri kraju

U naredne dve nedelje, dok se jezero puni izvorskom vodom, oko jezera će biti postavljene klupe i zaštitna ograda.

JKP Vodovod Zlatibor je saopštio da su, nakon provere pumpi i elektro instalacija, aktivirane prskalice oko jezera u centru Zlatibora.

Izgrađen je novi kolektor kojim će se rešavati problemi površinskih voda i kontrolisati nivo vode u jezeru.

Postavljena je dekorativna rasveta oko i po dnu jezera.

–  Rasveta je u obliku zvezdanog neba i svetlosnih snopova koji imaju mogućnost promene boje svetlosnih efekata, saopštila je Informativna služba Opštine Čajetina.

Korito jezera je u potpunosti obnovljeno.

Predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović je nedavno rekao da je ovo prva detaljna rekonstrukcija jezera od njegove izgradnje 1947. godine.

–   Obnovljeno je njegovo korito, na najsavremeniji način uređen sistem odvoda vode, formirane su nove zelene površine oko jezera, rekonstruisane pešačke staze i plato ispred Kraljeve česme, navodio je Stamatović.

Na proleće je predviđeno postavljanje fontane dužine 120 metara, sa vodenim mlazom i stubom visokim 25 metara.

Stamatović je najavio da će izvorska voda, kojom se jezero puni, poteći i sa javnih česmi.


Sve radovi na rekonstrukciji centra Zlatibora je finansirala Opština Čajetina.

Podsetimo, od početka jezera do izlaska iz centra Zlatibora se ove godine radio i kolektor uz sekundarne instalacije.

Radovi letos u centru Zlatibora; Gradio se kolektor dužine 700, dubine 12 metara. Izmeštanje kišnog kolektora je bio među zahtevnijim poslovima. Izmeštali su se u centru i telekomunikacioni i elektro energetski kablovi, gradila kišna i fekalna kanalizacija, vododovne instalacije.
Kompletne vodovodne i kanalizacione (fekalne i atmosferske) instalacije, hidrantska mreža, instalacije za punjenje jezera čistom vodom, optočni kanal, prskalice su među poslovima oko uređenja centra koje je radio JKP Vodovod Zlatibor od aprila, naveli su za Radio Lunu i RAM mrežu iz tog javno komunanog preduzeća. 

Granitne ploče su postavljene po centru Zlatibora, ispod podloge na Kraljevom trgu je ugrađen sistem podnog grejanja. Proširena je peačka zona, uređeno šetalište i pešačka staza oko jezera. U centru i u obodnim ulicama je postavljen urbani mobilijar.

Asfaltirana je ulica koja vodi od hotela Olimp do restorana Jezero.

Uređuje se i parking kod ambulante i pošte na Zlatiboru.

–   Biće ukupno oko stotinak parking mesta što će donekle olakšati probleme sa parking prostorom, rekao je nedavno predsednik Skupštine Opštine Čajetina Arsen Đurić.

Foto screenshot Fejsbuk stranice

Privodi se kraju uređenje sportskog parka u blizini centra.

Uređuje se i prostor pored jezera gde je za šest meseci izgrađeno oko stotinu objekata namenjenih porodičnim firmama i malim proizvođačima. Oni su do sada svoje kućne radinosti, tradicionalne proizvode i suvenire prodavali na privremenim lokacijama.

Turisti i starosedeoci o gradnji u centru Zlatibora; anketirao Petar Ranković

Turistima je na raspolaganju i novi info centar Turističke organizacije koji se nalazi na Kraljevom trgu, u centru turističkog naselja.

Nakon što je usvojen budžet opštine za narednu godinu, predsednik Skupštine opštine Čajetina Arsen Đurić je naveo da je novac opredeljen i za izgradnju reciklažnog dvorišta, radionica, garaža i upravne zgrade KJP Zlatibor i da je novac izdvojen i za formiranje groblja na Zlatiboru. Po rečima Đurića, lokalna samouprava planira značajna sredstva da utroši i za tekuća održavanja, za izgradnju nove javne rasvete i zamenu postojećih svetiljki led sijalicama u cilju uštede energije.

Blizu jezera od sledeće zimske sezone biće izgrađeno i klizalište.

Ove zimske sezone, uprkos pandemiji korona virusa kovid-19, iz Opštine Čajetina očekuju da će Zlatibor, sa novim investicijama, oboriti sve rekorde posećenosti.

TO: Zlatibor za svačiji džep za novogodišnje praznike

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -

Užice
few clouds
12 ° C
12 °
12 °
62 %
4.6kmh
20 %
Pet
18 °
Sub
18 °
Ned
19 °
Pon
22 °
Uto
19 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime