- REKLAMA -
4 C
Užice
Početna Srbija i region uPoMoc Gore svakoga dana, hladite pepeo

Gore svakoga dana, hladite pepeo

- REKLAMA -

Svakoga dana od početka grejne sezone gori bar jedan kontejner na području Opštine Čajetina. KPJ Zlatibor apeluje na građane da menjaju navike i da prvo ohlade pepeo od ogreva pre nego što ga odlože u kontejnere, kako bi se i oni i životna sredina sačuvala.


Više od 20 kontejnera je paljenjem oštećeno ili uništeno od početka grejne sezone na području Opštine Čajetina.

Oštećeno je puno plastičnih kontejnera, a tri su potpuno izgorela u poslednjih mesec dana. Paljenje metalnih kontejnera je svakodnevna pojava od početka grejne sezone, kaže za Radio Lunu i RAM mrežu poslovođa upravljanja komunalnim otpadom u KPJ Zlatibor Dušan Stanić.

Plastični kontejneri, zapremine 1,1 m³, raspoređeni su u užem centru Zlatibora i u centru Čajetine. Građani za grejanje uglavnom koriste drvo ili ugalj. Pepeo od ogreva, često nerashlađen, ubacuju u kontejnere.

Nerashlađen pepeo od ogreva češće stvara probleme u Čajetini, ali se kontejneri pale i na Zlatiboru, u naseljenim mestima gde su starosedeoci.

–   Građani ili ne razmišljaju ili ne žele ili namerno ubace nerashlađen pepeo u kontejnere, pa dolazi do paljenja. Dnevno imamo bar jednu intervenciju. Nekada prijave građani, nekada radnici. Nekada pozovemo vatrogasce, nekada sami reagujemo. Dešava se i da sami građani odreaguju i gase kontejnere tako da imamo pomoć, ali imamo i problem, navodi Stanić.

Kontejneri se pale na području Čajetine svake grejne sezone. Tokom ove, do sada nije bilo većih problema, kako kaže Stanić, zahvaljujući spremnosti radnika komunalnog javnog preduzeća.

–   Radnici obraćaju pažnju šta rade kada istovaraju same kontejnere. Vodimo više računa da taj pepeo ne dospe u vozila za odnošenje smeća, inače bi bio veći problem, dodaje Stanić.

 

I materijalna šteta i ugrožena životna sredina

 

Na pitanje kolika je šteta, Stanić navodi da plastični kontejner košta najmanje 15 000 dinara bez PDV-a.

–    Metalni kontejneri nisu uništeni jer, kada se na vreme ugase, ponovo se mogu koristiti, dodaje Stanić.

Podseća na prošlogodišnji slučaj kada je na reciklažnom ostrvu u centru Zlatibora tokom leta došlo do paljenja plastičnog kontejnera.

–  To je veća opasnost nego sama materijalna šteta, dodaje Stanić.

Iz KPJ Zlatibor apeluju na građane da menjaju navike i da prvo ohlade pepeo od ogreva pre nego što ga odlože u kontejnere, kako bi se i oni i životna sredina sačuvala.

Danka Spasenić Nikolić iz komunalne inspekcije opštine Čajetina je navela za Zlatiborpress da će građanin koji bude zatečen na licu mesta da pali kontejner morati za novčanu kaznu da izdvoji 20 000 dinara. Nemarnost počinioca dela može koštati i do 50 000 dinara, u prekršajnom postupku nakon što se utvrdi činjenično stanje na osnovu prijave građana.

Odlaganje vrelog pepela u kontejnere, u koje se odlaže komunalni otpad, dovodi do nepotpunog sagorevanja organskog i neorganskog otpada, emisije štetnih gasova dima i čestica, često neprijatnog mirisa.

Osim užarenog, i rashlađen pepeo stvara probleme kada se u kontejneru pomeša sa otpadom koji je namenjen za reciklažu.

–    Kada završi u kontejneru, teško ga je odvojiti od ostalog smeća, pa nam i to predstavlja veliki problem, dodaje Stanić. Podseća da je Opština Čajetina više godina u programu selekcije otpada. Pepeo pripada posebnim tokovima otpada i tretiraće se kao kabasti otpad.

Podsetimo, Čajetina je među devet lokalnih samouprava iz Zlatiborskog i Moravičkog okruga čiji se otpad tretira i odlaže na Dubokom.

KPJ Zlatibor je ove godine nabavio 250 plastičnih kontejnera kako bi novim zamenio stare na Zlatiboru. Za potrebe službe Upravljanja komunalnim otpadom, KPJ Zlatibor je ove godine obezbedio i tri nova vozila marke volvo, auto-smećare sa nadogradnjom od 8, 16 i 22 kubnih metara. Za novu mehanizaciju je izdvojeno oko 47.760.000 dinara. Kako su naveli na sajtu KPJ Zlatibor, 40 odsto je finansirana iz sopstvenih sredstava, ostatak iz kredita. 

Na području opštine Čajetina je trenutno postavljeno više od 900 kontejnera, zapremine 1, 1 kubni metar.

–    Imamo i 110 kontejnera zapremine od pet kubnih metara za potrebe seoskog stanovništva, dodaje Stanić podsetivši da je Opština Čajetina među retkim lokalnim samoupravama koje prikupljaju komunalni otpad sa cele svoje teritorije.

Opština Čajetina je u programu primarnog razvrstavanja otpada na mestu nastanka, pa je u planu da svako domaćinstvo dobije kante za suvi i mokri otpad. Planiraju da postave kante i žičane kontejnere na svim odmorištima i da urede sva autobuska stajališta, i pokriju ih video nadzorom, kako bi povećali efikasnost prikupljanja otpada duž saobraćajnica.  

Svakodnevno visoko frekventni magistralni put Beograd- Južni Jadran, uz veći broj odmorišta duž te saobraćajnice, zahteva kontinuiranu komunalnu higijenu.

Oko magistralnog puta, po rečima Stanića, radnici KPJ Zlatibor skoro svakog dana prikupljaju otpad, a posebno u proleće i na jesen, tokom akcija.

–  Na potezu od Borove glave do Bele Zemlje, gde počinje Užice, u proseku se tokom jedne akcije sakupi od 600 do 700 džakova, zapremine oko 120 litara, otpada koji je izbačen iz vozila, navodi Stanić dodavši da nema poboljšanja u odnosu na prethodne godine.

–  Bolje nije nego više radimo. Manje se otpada sakupi, ako se češće čisti, kaže Stanić napomenuvši da se nadležnost oko održavanja čistoće magistralnog puta u naseljenim mestima sa republičkog spustila na nivo lokalnih samouprava.

I dalje akcije zbog smeća kroz prozor: Više od 150 džakova otpada su sakupili radnici na potezu od velikog kružnog toka na Zlatiboru do Jokine ćuprije na Vodicama. Približno istu količinu su prikupili i na drugim deonicama magistralnog puta M21, čisteći od Sušice pa do Vodica, tokom akcije koja je održana sredinom oktobra.

 

–  Apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da otpad koji nastaje tokom vožnje ne bacaju kroz prozor, već da ga sačuvaju unutar svog automobila i odlože u prvi kontejner na koji naiđu, poručuju iz KPJ Zlatibor.

Inače, građani Čajetine, kao korisnici komunalnih usluga, u prethodnih mesec dana su imali priliku da se izjasne koliko su zadovoljni radom komunalnih preduzeća u toj opštini.

Ispitivanje su sprovodili u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština, u težnji da se unapredi komunikacija građana i komunalnih preduzeća, prepoznaju potrebe lokalne zajednice, unaprede kvaliteti usluge.

 

Foto izvor KPJ Zlatibor/ Zlatiborpress

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -

Užice
clear sky
4 ° C
4 °
4 °
65 %
5.1kmh
0 %
Ned
9 °
Pon
6 °
Uto
0 °
Sre
1 °
Čet
2 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Najčitanije

Slične vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime