- REKLAMA -
14.7 C
Užice
Početna EKO Od Čajetinaca 1.380 kilograma reciklabila

Od Čajetinaca 1.380 kilograma reciklabila

- REKLAMA -

Čajetinski KJP Zlatibor je isporučio Centru za selekciju užičkog JKP Duboko 1.380 kilograma reciklabila, kako su pojasnili, 97% čistoće, većinom kartona i pet ambalaže, prikupljenih iz domaćinstava koji su sredinom avgusta dobili po dve kante za odvajanje suvog i mokrog otpada.

Direktor KJP Zlatibor Srđan Pantović je nedavno rekao da su meštanima naselja Čajetina podeljene čipovane kante – plave kante od 240 litara za odvajanje reciklažnog otpada i kante zelene boje od 120 litara za mešani otpad//Foto KJP Zlatibor

  • Ovaj podatak je dovoljan pokazatelj da primarna selekcija na teritoriji opštine Čajetina ide u dobrom pravcu i da odvajanje otpada na mestu njegovog nastanka postepeno ulazi u svakodnevnu rutinu oko 140 korisnika, koliko ih je obuhvaćeno pilot projektom, pojasnili su iz KJP Zlatibor nakon odnošenja prvih količina suvog otpada iz tih domaćinstava.

Građane koji se u potpunosti ne pridržavaju dobijenih uputstava za odvajanje otpada, zamolili su iz KJP Zlatibor da u plavu kantu odlažu samo suvi otpad, a mešani komunalni otpad u zelenu kantu ili kontejner.

Apel KJP Zlatibor: Potrudite se da pravilno razvrstavate otpad

  • Takođe, korisnike koji su u sistemu selekcije podsećamo da posude za odlaganje otpada iznesu pored saobraćajnice u nedelju uveče ili u ponedeljak ujutru do 7 časova, kako bi ih radnici komunalne službe lako uočili i ispraznili, napomenuli su iz KJP Zlatibor dodavši da će naredne sedmice nastaviti u Čajetini da dele posude za selekciju otpada na mestu nastanka.

  • Uz obaveznu edukaciju od strane zaposlenih u komunalnom preduzeću, što je od ključne važnosti za uspeh samog projekta, napomenuli su.

Foto KJP Zlatibor

KJP Zlatibor je predstavio lokalne novine u oblasti upravljanja otpadom tokom Tribalion trke sa preprekama koja je 17. septembra okupila oko 2000 takmičara u Ski centru Tornik.

  • S obzirom da se na ovakvim okupljanjima generišu velike količine suvog otpada, naš zadatak je da edukujemo učesnike da ga pravilno odlože kako bi isti kasnije bio upućen na reciklažu, kazali su iz KJP Zlatibor.

Posredstvom projekta ODVAJAMO, kako su naveli iz lokalne samouprave, Opština Čajetina je dobila blizu 5 940 kanti plave boje od 240 litara za sakupljanje reciklabilnog toka otpada, 40 žutih kontejnera zapremine 1,1 m3 za sakupljanje stakla, jednu autosmećaru kapaciteta 16 m3 i pomoć u sprovođenju kampanje informisanja građana o primarnoj selekciji otpada.

Čajetinci mogu biti pioniri, počinju sa razdvajanjem otpada(AUDIO)

Čajetina je usvojila Lokalni plan upravljanja otpadom na teritoriji opštine. Odluka o upravljanju otpadom biće uskoro na javnom uvidu, prema ranijim najavama iz KJP Zlatibor, iz kojeg su poručili i da je novi tarifni sistem u pripremi.

Prema navodima direktora KJP Zlatibor Srđana Pantovića, plan je da odvajanje otpada na mestu nastanka zaživi na proleće u svim domaćinstvima na području naseljenih mesta Čajetina i Zlatibor.

Na putu za Semegnjevo na Zlatiboru KJP Zlatibor gradi upravnu zgradu sa pratećim objektima, dok će na oko 800 metara od te lokacije biti izgrađeno i reciklažno dvorište, prema najavama, na proleće sledeće godine.


Opština Čajetina je na trećem mestu po količinama otpada koji tokom godine stigne u Regionalni centar za upravljanje otpadom Duboko u Užicu iz devet lokalnih samouprava osnivača iz Zlatiborskog i Moravičkog okruga.


Prema podacima JKP Duboko Užice, iz informacije o šestomesečnom poslovanju javnih preduzeća koju će razmatrati odbornici Skupštine grada Užica na 20. sednici 28. septembra, ukupno 4,480.86 tona otpad sa teritorije Čajetine je dopremljeno u Regionalni centar za upravljanje otpadom Duboko u Užicu tokom prvih šest meseci ove godine.

Foto screenshot Informacije o stepenu usklađenosti planiranih i realizovanih
aktivnosti iz programa poslovanja javnih preduzeća, društva kapitala i drugih
oblika organizovanja na koja se primenjuje Zakon o javnim preduzećima, a čiji je
osnivač grad Užice za period od 01.01.-30.06.2022.godine.

Prema podacima iz godišnjeg izveštaja o poslovanju JKP Duboko, više od 8.853 tone otpada sa teritorije Čajetine je dopremljeno 2021. godine u Regionalni centar za upravljanje otpadom Duboko u Užicu od čega je 8,68 tona činio primarno selektovani otpad.

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
moderate rain
14.7 ° C
14.7 °
14.7 °
96 %
2.1kmh
100 %
Ned
22 °
Pon
24 °
Uto
25 °
Sre
21 °
Čet
15 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime