- REKLAMA -
32.7 C
Užice
Početna EKO Čajetinci mogu biti pioniri, počinju sa razdvajanjem otpada(AUDIO)

Čajetinci mogu biti pioniri, počinju sa razdvajanjem otpada(AUDIO)

Razdvajanje otpada na mestu nastanka uspostaviće ove godine u Čajetini i na Zlatiboru, čime će, kako su najavili iz KJP Zlatibor, poboljšati postojeći sistem upravljanja otpadom i unaprediti stanje životne sredine

- REKLAMA -

Sa podelom kanti i razdvajanjem kućnog otpada na suvi i mokri počeće sredinom avgusta u oko stotinu domaćinstava u naselju Čajetina, u okviru projekta O-DVA-JA-MO kojeg je pokrenulo Ministarstvo zaštite životne sredine uz podršku Evropske Unije i Kraljevine Švedske.

  • Kroz ovaj projekat Opštini Čajetina obezbeđeno je 5936 plavih kanti od 240 litara za sakupljanje reciklabilnog toka otpada, 40 žutih kontejnera zapremine 1,1m3 za sakupljanje stakla, jedna autosmećara kapaciteta 16m3, kao i pomoć u sprovođenju kampanje informisanja građana o primarnoj selekciji otpada, napomenuli su iz Opštine Čajetina.

Programski menadžer za zaštitu životne sredine Evropske unije Antoan Avinjon tokom posete Čajetini je ukazao da će nakon tri godine od početnih aktivnosti po tom projektu, vrednog sedam miliona evra, meštani Čajetine biti u prilici da budu pioniri razdvajanja otpada u Republici Srbiji.

  • Na način da ćete reciklabilne komponente stavljati u plavu kantu, ambalažno staklo u žutu, a biorazgradivi otpad u zelenu kantu kako bi se one mogle ponuditi na tržištu sekundarnih sirovina i od njih zaraditi umesto da se odlože i zatrpaju na deponiju zato što je deponovanje otpada najskuplji način upravljanja otpadom, ukazao je Antoan Avinjon.

Opština Čajetina planira da uklanja kontejnere sa javnih površina u Čajetini i na Zlatiboru.

  • Svako domaćinstvo će zadužiti kante u svom dvorištu i određenim danima, kada istaknemo, iznosiće ih na saobraćajnicu kojom prolazi kamion autosmećar, kazala je rukovodilac komunalne službe čajetinskog KJP Zlatibor Vera Blagojević dodavši da je KJP Zlatibor, uz dobijeno vozilo, nabavilo još četri kamiona autosmećara.

Prema navodima Vere Blagojević, u Čajetini pripremaju pravnu regulativu za sistemske novine u oblasti upravljanja otpadom.

  • Na javnom uvidu će ovih dana biti Odluka o upravljanju otpadom Opštine Čajetina koja propisuje obaveze i prava nas, kao vršilaca ove aktivnosti, i naših korisnika. Pripremamo i novi tarifni sistem što je, takođe, zahtevan poduhvat, ali sam sigurna da će biti na veliko zadovoljstvo svih, istakla je rukovodilac komunalne službe KJP Zlatibor Vera Blagojević.

Pomoćnica predsednika opštine Čajetina Marija Jeremić je pozvala meštane Čajetine da doprinesu, kako je istakla, ključnoj aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine koju sprovode na teritoriji Čajetine.

  • Samo zajedničkim delovanjem možemo doći do našeg velikog cilja da postanemo jedna od prvih ekoloških opština u Srbiji. Cilj nam je da razdvajanjem otpada na mestu nastanka odvajamo otpad na suvi i mokri i na taj način povećamo količine suvog otpada i produžavamo rok trajanja deponije što nam daje i niz drugih benefita, kazala je Jeremić.

Unapređenje primarne selekcije otpada, sa dobijenom komunalnom opremom i vozilima, najavili su u okviru projekta O-DVA-JA-MO i u Užicu, Bajinoj Bašti, Ivanjici, Čačku, Požegi, Lučanima, Kosjeriću, odnosno ukupno u 17 gradova i opština u Srbiji u regionima za upravljanje otpadom Duboko, Pančevo, Pirot i Srem –Mačva.

Podsetivši da su Ministarstvo zaštite životne sredine i Vlada Republike Srbije usvojili dva ključna dokumenta Plan upravljanja otpadom za period od deset godina i Akcioni plan za period 2022-2024 godine, državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Ivana Hadži Stošić je istakla da je povećanje stope reciklaže na 15% u naredne dve godine zajednički cilj projekta odvajanja kućnog otpada.

  • Ovo je izuzetno važan projekat za zaštitu životne sredine. U opštinama u kojima se sprovodi ovaj projekat, na godišnjem nivou se generiše negde oko 215 tona otpada. Cilj projekta je da se u naredne dve godine 30 tona otpada sa deponija reciklira, predočila je u čajetinskom parku državna sekretarka Ivana Hadži Stošić.

Programski menadžer za zaštitu životne sredine Evropske unije Antoan Avinjon je poručio da je bitno da edukacija o adekvatnom načinu upravljanja otpadom krene od najranijih uzrasta, kako je dodao, jer je za nas odrasle možda već kasno.

Članice Eko patrole, učenice šestog i sedmog razreda OŠ Dimitrije Tucović, Vanja Vulović i Jovana Kuzeljević su poručile da deca mogu da promene svet i da će pomoći odraslima da primene novine u oblasti upravljanja otpadom u Čajetini.

Izložba dečjih crteža u čajetinskom parku početkom sedmice


Između 7500 i 8500 tona otpada mesečno stigne na regionalnu sanitarnu deponiju u Duboko iz Užica, Čačka, Čajetine, Bajine Bašte, Požege, Kosjerića, Arilja, Ivanjice i Lučana. Deponuju oko 90 odsto primljenog otpada.

Odvajamo?(AUDIO)

Opština Čajetina je na trećem mestu, iza Čačka i Užica, po količini otpada koji se doprema na Regionalni centar za upravljanje otpadom Duboko Užice.

Iz Čajetine je od početka godine do aprila u Duboko stiglo oko 53, 165 tona otpada.

Prema podacima iz godišnjeg izveštaja o poslovanju JKP Duboko, više od 8.853 tone otpada sa teritorije Čajetine je dopremljeno 2021. godine u Regionalni centar za upravljanje otpadom Duboko u Užicu od čega je 8,68 tona činio primarno selektovani otpad. U centru Zlatibora je, podsetimo, pet reciklažnih ostrva za razdvajanje otpada iz ugostiteljskih objekata i privrede.

Na planini pet ostrva

Opština Čajetina je uz mentorsku podršku Švedske, izradila i usvojila februara 2019. godine strateški dokument Lokalni plan za upravljanje otpadom na svojoj teritoriji do 2028. godine.

Narcisa pomaže primarnu selekciju u Čajetini

Plan je da primarna selekcija otpada po završetku turističke sezone zaživi i na Zlatiboru.

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
clear sky
32.7 ° C
32.7 °
32.7 °
40 %
1.5kmh
0 %
Pet
33 °
Sub
33 °
Ned
28 °
Pon
25 °
Uto
27 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime