- REKLAMA -
23.2 C
Užice
Početna EKO Na planini pet ostrva

Na planini pet ostrva

Uspostavljanjem sistema razdvajanja kućnog otpada na suvi i mokri u naseljima Čajetina i Zlatibor, uklanjaće postepeno i kontejnere sa javnih površina. KJP Zlatibor će kućama podeliti kante, dok će stambene zajednice biti u obavezi da obezbede prostor za kontejnere plave i zelene boje

- REKLAMA -

Na pet mesta je uređen prostor za komunalnu opremu i razvrstavanje otpada iz ugostiteljskih i poslovnih objekata u centru Zlatibora.

Reciklažno ostrvo je nedavno uređeno u blizini pošte u centru Zlatibora i u njemu je postavljena komunalna oprema za odvajanje suvog i mokrog otpada.

Reciklažna ostrva umesto kontejnera na javnim površinama

Poslednje dve godine su uređena reciklažna ostrva preko puta odmarališta Dunav, između tržnog centra i odmarališta Narcis, kod malog kružnog toka u blizini lokala na Kraljevom trgu i kod parkinga iza jezera.

Prvo reciklažno ostrvo na Zlatiboru u funkciji od kraja decembra 2019. godine

Saradnica za odnose sa javnošću u KJP Zlatibor Dragana Rosić je u nedavnom razgovoru za Radio Lunu ocenila pozitivnim postojanje reciklažnih ostrva ne isključujući mogućnost da će povećavati njihov broj po potrebi.

Prema navodima Rosić, KJP Zlatibor za sada ne analizira sastav otpada kojeg prikupe u reciklažnim ostrvima.

  • Sa praćenjem podataka počećemo nakon uvođenja primarne selekcije otpada. Naša će obaveza biti da na mesečnom nivou pravimo analizu koliko je suvog otpada u tom mesecu prikupljeno, ali i da u narednom periodu vršimo monitoring čitavog projekta jer nam je cilj da vidimo da li smo na dobrom putu i da li nešto treba menjati, kazala je Dragana Rosić iz KJP Zlatibor dodavši da će posebnim kamionima odvoziti suv otpad sa ciljem da ceo postupak bude zaokružen.

U ugostiteljskim objektima u centru Zlatibora odavno postoje posebne kante za staklo.

Oko stotinu domaćinstava u Čajetini dobiće sredinom avgusta kante za suvi i mokri otpad čime će zvanično početi nov sistem razdvajanja otpada na mestu nastanka u opštini koja teži da postane ekološka.

U okviru projekta Odvajamo, koji će biti sproveden u 17 lokalnih samouprava, Opština Čajetina je dobila blizu 5940 za sakupljanje reciklabilnog toka otpada, 40 žutih kontejnera za staklo, jednu autosmećaru kapaciteta 16m3 i pomoć u sprovođenju kampanje informisanja građana o primarnoj selekciji otpada.

Čajetinci mogu biti pioniri, počinju sa razdvajanjem otpada(AUDIO)

Pomoćnica predsednika opštine Čajetina Marija Jeremić je ukazala da je cilj da se razdvajanjem otpada na mestu nastanka povećaju količine otpada za reciklažu i smanje one koje završavaju na deponiji.

KJP Zlatibor organizovano prikuplja otpad sa čitave teritorije opštine Čajetina

Na regionalnu sanitarnu deponiju Duboko od početka godine do aprila je dopremljeno oko 53, 165 tona otpada iz Čajetine, opštine sa blizu 15.000 stanovnika i oko 30.000 posetilaca dnevno tokom turističkih sezona.

Prema podacima iz godišnjeg izveštaja o poslovanju JKP Duboko, više od 8.853 tone otpada sa teritorije Čajetine je dopremljeno 2021. godine u Regionalni centar za upravljanje otpadom Duboko u Užicu od čega je 8,68 tona činio primarno selektovani otpad.

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
23.2 ° C
23.2 °
23.2 °
76 %
1.9kmh
100 %
Ned
25 °
Pon
24 °
Uto
27 °
Sre
28 °
Čet
28 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime