- REKLAMA -
0.1 C
Užice
Početna Slobodno vreme Povećan broj turista, ne i registrovanog privatnog smeštaja (AUDIO)

Povećan broj turista, ne i registrovanog privatnog smeštaja (AUDIO)

- REKLAMA -

Smeštajni kapaciteti su gotovo sasvim popunjeni početkom avgusta na Zlatiboru gde je trenutno više od 30. 000 turista, kazao je za Radio Lunu  direktor Turističke organizacije Zlatibor Vladimir Živanović dodavši da isti broj turista u kontinuitetu očekuju do kraja letnje sezone.

Prema navodima Turističke organizacije, na Zlatiboru je oko 35 odsto više stranih gostiju ove nego prošle godine. Ipak, kako su dodali, glavni udeo u održavanju visokog turističkog prometa na Zlatiboru imaju domaći gosti. Tokom ove godine Zlatibor je jedna od najtraženijih destinacija kada su u pitanju besplatni vaučeri za odmor u Srbiji koje dodeljuje Ministarstvo turizma, podsetili su iz TO Zlatibor.

  • Dosadašnja turistička sezona nam pokazuje da je prvih šest meseci ove godine povećan broj dolazaka turista za oko 3,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine. To opravdavamo time što su ponovo počeli da rade objekti za smeštaj dece tokom rekreativne nastave, a koji nisu radili prošle godine, ukazao je Živanović dodavši da su rezultati posećenosti za do jedan odsto slabiji u odnosu na rekordnu 2019. godinu od kada je porastao i broj izgrađenih ugostiteljskih objekata i apartmana za smeštaj na Zlatiboru.

Prelazak na paušalno oporezivanje i paušalno plaćanje boravišne takse, prema navodima Živanovića, nije značajno povećao broj kategorizovanog privatnog smeštaja na Zlatiboru.

  • Nekih 30 do 40 odsto je u sistemu, prijavljeno, registrovano i u aktivnoj ponudi kreveta. Negde od 65 do 70 odsto kreveta i dalje radi na crno, nisu u sistemu, ne plaćaju nikakve dažbine državi, napomenuo je direktor Turističke organizacije Zlatibor dodavši da će razvojnim projektima, uz benefite, pokušati da povećaju broj registrovanih kategorizovanih domaćinstava.

Živanović je podsetio da je TO Zlatibor pre oko godinu dana pokrenuo Destinacijski rezervacioni sistem sa namerom da registrovanim ponudi prostor za oglašavanje i izdavanje turističkih domaćinstava, apartmana i soba.

  • To je dalo određeni benefit, ali ne u dovoljnoj meri u kojoj smo očekivali, dodao je Živanović najavljujući da Turistička organizacija Zlatibor namerava da ponudi besplatno korišćenje električnih bicikli gostima registrovanih kategorizovanih turističkih domaćinstava.

Zelena tura po akcijskoj ceni tokom leta(AUDIO)

Veći broj registrovanih ugostiteljskih objekata, kako je rekao Živanović, značio bi lokalnoj samoupravi zbog boljih rezultata u zvaničnoj statistici Republičkog zavoda za statistiku.

  • Imali bi bolje ocene, veći broj dolazaka, veći broj noćenja, pa bi sa tim povukli i određene benefite i za finansiranje razvojnih projekata novcem iz Ministarstva(trgovine, turizma i telekomunikacija). Sigurno bi povećali prihod lokalne samouprave gde bi boljim ulaganjem mogli da unapredimo turistički mobilijar i ponudu, signalizaciju, turističke lokalitete i svi bi imali koristi, ukazao je direktor Turističke organizacije Zlatibor pojasnivši i da su pojedine zakonske procedure i pravila oglašavanja na internetu jedan od razloga što ljudi nisu stimulisani da prijave u sistem smeštajne kapacitete za izdavanje.

U Opštini Čajetina ima jedan turistički inspektor kojem na terenu pomaže i republička turistička inspekcija. Broj inspektora, prema mišljenju Živanovića, nedovoljan je.

Vožnja digitalnom turom

– Dobro poznati zlatiborski lokaliteti su na usluzi turistima, dok veliki broj posetilaca uživa i u dugim letnjim šetnjama uređenim pešačkim stazama, vožnji biciklima, planinarenju, paraglajdingu, osveženju na kupalištima i drugim pogodnostima osunčanog Zlatibora, napomenuli su iz TO Zlatibor.

Više od 60 kilometara biciklističkih staza postoji na Zlatiboru i, prema navodima Živanovića, uredno su obeležene. Međutim, kako je pojasnio Živanović, zbog neodgovornog ponašanja lokalnog stanovništva i turista većina signalizacije bude uništena tokom sezone.

  • Aktivno radimo na njenoj obnovi, ali je kompleksan posao jer je većina znakova i signalizacije u pustoši i u zabačenim terenima, rekao je Živanović dodavši za Lunu da zbog prepoznate potrebe za rešavanjem problema planiraju digitalno da obeleže pešačku stazu koja će povezati turistički centar Zlatibora sa Ribničkim jezerom i međustanicom panoramske žičare.

  • Ta staza će biti digitalno obeležena kroz aplikaciju i mi ćemo gledati da sledeći razvojni projekti pešačkih i biciklističkih staza budu kompletno digitalno opremljeni kroz mobilne aplikacije, registrovane na Gugl mapama, dodao je direktor TO Zlatibor.

Interaktivne zabavne sadržaje na Ribničkom jezeru i vrhu Tornik su najavili iz JP Gold gondola podsetivši da se najdužom jednosegmentnom panoramskom žičarom na Zlatiboru u prvih sedam meseci ove godine vozilo oko 130.000 gostiju.

Od januara prošle godine, više od 380.000 putnika se provozalo gondolom koja vazdušnom trasom dugom devet kilometara povezuje centar Zlatibora sa vrhom Tornika.

Od lakomice do Matinea i solarnih panela u srcu sistema(VIDEO/AUDIO)

 

Stopića pećina beleži porast, od pet odsto, broja posetilaca u odnosu na isti period prethodne godine.  Taj speleološki objekat Srbije, prema navodima iz TO Zlatibor, u prvih šest meseci ove godine je videlo više od 40.000 ljudi.

U zlatiborskom kampu, pored individualnih turista, boravile su i dve organizovane grupe kampera iz Holandije.

  • Tradicionalno, najveći broj organizovanih grupa u Kamp Zlatibor stiže iz Holandije i Slovenije, a u narednom periodu očekuju se gosti iz Nemačke, Češke, Poljske i Velike Britanije, napomenuli su iz Turističke organizacije.

Koncerte, događaje iz kulture, sportske turnire i tradicionalne manifestacije su najavili i tokom avgusta iz Turističke organizacije Zlatibor i Opštine Čajetina u sklopu programa Zlatiborskog kulturnog leta.

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
light snow
0.1 ° C
0.1 °
0.1 °
89 %
5.7kmh
90 %
Sub
-1 °
Ned
-4 °
Pon
-4 °
Uto
-3 °
Sre
-2 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime