- REKLAMA -
31.7 C
Užice
Početna EKO Zelena tura po akcijskoj ceni tokom leta(AUDIO)

Zelena tura po akcijskoj ceni tokom leta(AUDIO)

- REKLAMA -

Gosti i meštani Zlatibora imaju mogućnost da, u okviru projekta Pokrenimo zelenu turu, obiđu tu planinu koristeći vozila koja su potpuno na struju.

Prema navodima menadžerke firme Vozim na struju Zorane Đorić, električna vozila su ekološki prihvatljiva. 

  • Sva električna vozila imaju nultu emisiju gasova koji su štetni u vazduh. Zato i jeste pokrenut projekat na planini gde je važno da očuvamo to što nam je priroda dala i da dodatno ne bismo pospešivali zagađenje, naglasila je za Lunu Zorana Đorić iz firme Vozim na struju.

Trenutno su na Zlatiboru dostupna tri automobila na struju u sklopu projekta Pokrenimo zelenu turu.

  • Na Zlatiboru je u ponudi električno vozilo marke Židu (Zhidou) kineskog proizvođača iz grupacije Đili koja u svom vlasništvu ima i engleski taksi, deo Volvo-a, deo Smart- a. Na Zlatiboru je dostupan gradski automobil dvosed, za dvoje ljudi, napravljen po ugledu na marku smart, napomenula je Zorana Đorić.

Nakon što ih iznajme u zgradi Turističke organizacije, korisnici vozila na struju mogu da obiđu Zlatibor po svom izboru, po principu rent-a-car, ili voziti definisanim zelenim turama.

Prema navodima iz Turističke organizacije Zlatibor, jedna tura podrazumeva obilazak Sirogojna, Stopića pećine, vodopada u Gostilju, uz uračunatu besplatnu ulaznicu u te lokalitete, dok je u okviru druge definisane zelene ture električnim vozilom moguće posetiti Mokru Goru, Šargansku osmicu i Drvengrad.

Koliko je moguće voziti električnim automobilom do neophodnog punjenja baterije?

  • U zavisnosti od stila vožnje, vremenskih uslova i upotrebe klime, što su potrošači koji mogu da utiču na količinu baterije i snage, od 120 do 180 kilometara je moguće preći sa jednim punjenjem sa autom prisutnim na Zlatiboru, kazala je Đorić.

Punjenje električnih vozila bez plaćanja nadoknade

U sklopu projekta Pokreni zelenu turu je postavljen i punjač za električne automobile na parkingu ispred objekta Turističke organizacije Zlatibor.

  • Meštani, turisti i posetioci Zlatibora koji poseduju električne automobile mogu potpuno besplatno da napune svoj električni automobil, ukazao je direktor TO Zlatibor Vladimir Živanović.

Koliko traje punjenje električnih automobila?

  • Interesantno, segment od 20 od 80 odsto se najbrže puni i za to je potrebno od dva do četiri sata, za razliku od punjenja kada je baterija u potpunosti ispražnjenja, a želimo da je napunimo do 100 odsto, i tada to traje do šest sati na sporom, manjem punjaču kao što je punjač koji se nalazi kod Turističke organizacije Zlatibor, objasnila je menadžerka firme Vozim na struju dodavši da električnih punjača ima na nekoliko mesta na Zlatiboru, ali da je za njihovo korišćenje neophodno ispuniti određene uslove jer su u sastavu ugostiteljskih objekata.

Kako bi podstakli ekološku vožnju, do kraja leta je moguće na Zlatiboru iznajmiti vozila na struju po akcijskoj ceni od 4000 dinara.

Prethodno, a prema zvaničnom cenovniku, više od 7000 dinara je koštala vožnja definisanim zelenim turama, dok je za iznajmljivanje vozila na struju u sopstvenoj režiji bilo potrebno izdvojiti 3 500 dinara za započet sat, a za svaki naredni po još 1 800 dinara. Iznajmljivanje vozila na ceo dan, odnosno za vožnju oko stotinu kilometara, koštalo je ranije oko 12 000 dinara.

U ponudi su i tri bicikla koja imaju elektro asistenciju, a koja mogu biti korišćenja i kao običan bicikl. Njih je moguće iznajmiti u Info centru TO Zlatibor.

  • Imamo ideju da taj projekat unapredimo i nabavkom električnih bicikli koje ćemo nuditi turistima, ali nam je ideja da električni bicikli budu na usluzi turistima koji borave u registrovanom, kategorizovanom turističkom smeštaju jer nam je želja i cilj da stimulišemo ljude da uđu u sistem, da kategorišu svoje apartmane, a da na osnovu toga dobiju neki benefit. Jedan od benefita je i besplatno korišćenje električnih bicikli, naveo je za Lunu direktor Turističke organizacije Zlatibor Vladimir Živanović dodavši da očekuju povećano interesovanje gostiju Zlatibora sa unapređenjem usluge i projekta.

Živanović je podsetio da je ta usluga dostupna od leta prošle godine uspostavljanjem saradnje Turističke organizacije Zlatibor sa firmom iz Beograda Vozim na struju.

  • Pod željom da opština Čajetina postane prva ekološka opština u Srbiji, periodom otvaranja postrojenja za preradu otpadnih voda i instaliranjem i pokretanjem gold gondole koja je ekološki održiva i vodi svest o zaštiti životne sredine, želeli smo da pokrenemo projekat kojim bi ljudima skrenuli pažnju koliko je važno da vode računa o zaštiti životne sredine i budu odgovorni prema njoj, ali i da pružimo mogućnost obilaska Zlatibora iz jedne druge perspektive i vizije, kazao je direktor TO Zlatibor.

On je pojasnio da su električna vozila u vlasništvu firme Vozim na struju, dok Turistička organizacija Zlatibor nudi resurse, prostor i ljude koji vozila iznajmljuju i održavaju.

  • Vidimo vin-vin situaciju, oni promovišu svoj brend i novo iskustvo u upotrebi električnog vozila, a mi promovišemo turističku ponudu, Turističku organizaciju Zlatibor i značaj očuvanja životne sredine, istakao je Živanović.

Prema navodima menadžerke Zorane Đorić, firma Vozim na struju i dugoročno izdaje fizičkim licima i firmama vozila koja su isključivo na električni pogon. Nude i postavljanje električnih punjača, održavanje flote i pomoć u slučaju tehničkih problema.

  • Pokušavamo i da edukujemo ljude, pa po potrebi održavamo i seminare i upućujemo ljude u korišćenje električnih vozila. Iza nas je ozbiljan tehnički tim ljudi, član smo Pane AG Eco group i već 20 godina se bavimo alternativnim ekološki prihvatljivim vozilima, prateći svetske trendove, predočila je Đorić uz preporuku građanima da očuvaju životnu sredinu upotrebom električnih vozila ili onih sa alternativnim gorivima.
  • Svako električno vozilo ima znatno, znatno manji broj delova nego obično vozilo sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem i u tom smislu su drastično manji troškovi održavanja. Registracija električnog vozila je znatno jeftinija. Kada se uzme u obzir i ekonomski momenat da nas punjenje u kućnoj varijanti, na našoj struji, košta od 60 do 120 dinara za stotinu pređenih kilometara, dolazi se do ozbiljne uštede ukoliko se prelazi određena kilometraža tokom meseca, rekla je menadžerka firme Vozim na struju.

Prema rečima Zorane Đorić, interesovanje za električnim automobilima u Srbiji je iznenađujuće veliko, te da je sve više onih koji bi da postanu njihovi vlasnici, kako je dodala, i zbog pozitivnog uticaja na životnu sredinu na šta ukazuju i institucije.

U srpskim medijima, poput u 24sedam, bilo je navoda da celokupan proces proizvodnje, upotrebe i reciklaže električnih automobila može više da zagadi životnu sredinu nego klasični dizelaš, u slučaju da struju dobijaju iz neobnovljivih izvora energije.

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
clear sky
31.7 ° C
31.7 °
31.7 °
42 %
1.5kmh
4 %
Pet
33 °
Sub
34 °
Ned
27 °
Pon
27 °
Uto
28 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime