- REKLAMA -
11.4 C
Užice
Početna Slobodno vreme Od lakomice preko Matinea do solarnih panela u srcu sistema(VIDEO/AUDIO)

Od lakomice preko Matinea do solarnih panela u srcu sistema(VIDEO/AUDIO)

- REKLAMA -

Najvažniji projekat i najveća investicija u istoriji opštine Čajetina ne samo da je opravdao već je i nadmašio najoptimističnija očekivanja, naglasili iz JP Gold gondola navodeći da je panoramska žičara na Zlatiboru prevezla oko 300 000 putnika za manje od godinu i po dana rada.

Pojasnivši da je od početka gondola bila zamišljena kao projekat koji čuva životnu sredinu, direktorka JP Gold gondola Bojana Božanić za Radio Lunu je istakla da to javno preduzeće doprinosi planu lokalne samouprave da postane ekološka opština.

 • Gold gondola je infrastrukturni objekat koji se pokreće u ovom trenutku na struju, a i u narednom periodu je planirano, takođe, na struju, ali koju ćemo dobijati iz solarnih panela. Već radimo na tim projektima. Očekujem da ćemo to u narednih godinu i po dana uspeti da završimo, napomenula je Božanić dodavši da će ugrađivati solarne panele u fazama.

 • Postoji i opcija da budu na upravnoj zgradi, ali se najveća energija troši na međustanici na Ribničkom jezeru koja je srce sistema. Tu imamo i trafo stanicu i tu je nam je struja najpotrebna tako da ćemo najverovatnije na međustanici postaviti solarne panele, kazala je Božanić dodavši da JP Gold gondola teži i da uštedama energije smanji troškove i poveća prihode.

Iznad zlatiborskog pijaca, na početnoj stanici gondole, grade upravnu zgradu javnog preduzeća.

 • Cilj nam je da koristimo i materijale koji su odgovarajući za životnu sredinu i da sistem grejanja bude odgovarajući, u smislu niskih zagađivača vazduha ili bez zagađenja prema životnoj sredini, dodala je direktorka JP Gold gondola tvrdeći da će i novi sadržaji u ponudi imati predznak doprinosa očuvanja prirode.

–  Trasom gondole se pružaju prelepi pejzaži, pašnjaci i livade, jezero kao biser Zlatibora i mi aktivnostima, koje kontrolisano organizujemo duž cele trase gondole, vodimo računa o prirodi jer to svi žele da vide i u tome uživaju, rekla je Božanić.

Tokom gradnje gondole, prema navodima Božanić, ispunjeni su svi ekološki standardi.

 • U skladu sa svim procedurama, pravilima i zakonom za izgradnju žičara, morali smo da uradimo Studiju o proceni uticaja gondole na životnu sredinu. Interesantno, Studija je pokazala da gondola ne da ne utiče negativno već da utiče na neki način i pozitivno na životnu sredinu jer će se smanjiti broj automobila koja idu putem do Tornika, ali i da će izduvnih gasova biti svakako manje, tako da gondola doprinosi na taj način zaštiti životne sredine, ukazala je direktorka JP Gold gondola Zlatibor.

Direktorka Gold gondole je potvrdila za Lunu da je na trasi dugoj devet kilometara bilo neophodno iseći deo šume tokom gradnje panoramske žičare.

 •  Sve smo to uradili u skladu sa pravilima i svim regulacijama i regulativama koje daju JP Srbijašume i resorno ministarstvo. Mislim da to zaista nije uticalo na životnu sredinu i da je, dalo doprinos, pre svega, na bezbednosti čitavog tog prostora ali i na predivnom sadržaju i fantastičnom uživanju i mislim, objektivno, da smo u saglasju sa prirodom, dodala je direktorka JP Gold gondola Zlatibor pojasnivši da su iu prethodnoj godini podržali nekoliko akcija pošumljavanja kako bi unapredili stanje životne sredine.

 • Sada vodimo računa da uklanjamo na najbolji mogući način bilo šta od drveća koje je oštećeno, uništeno, da se drveće dalje ne bi zarazilo, napomenula je sagovornica Lune.

Prema navodima Bojane Božanić, gondolu su gradili sa ciljem da izmeste sadržaje iz centra Zlatibora.

– Sa vrha Tornika vidi se Durmitor, Jahorina, Tara, Ribničko jezero, vrhovi Čigota i Murtenica, sela Jablanica, Dobroselica, Stublo, Semegnjevo, naselje Zlatibor…, podsetili su iz JP Gold gondola.

Više od 22 hektara šume biće posečeno u zaštićenim područjima Zlatibora i Kopaonika zbog izgradnje novih ski-staza i ski-liftova ili zbog njihove rekonstrukcije, pisala je Nova ekonomija u martu.

PR menadžer JP Skijališta Srbije Ana Jovanović je potvrdila za Radio Lunu da je to javno preduzeće u obavezi da zasadom novh sadnica nadoknadi posečenu šumu na područjima skijališta.                                                                                                                 –    Ministarstvo zaštite životne sredine donosi rešenje na osnovu kompenzacijskih mera. Do sada je stiglo rešenje da na Kopaoniku treba da se nadoknadi oko 74 hektara šume, na Zlatiboru oko 38 hektara šume. Na Kopaoniku smo zasadili do sada oko 36 000 sadnica, na Zlatboru je u planu da se zasadi sadnica na oko devet hektara za ovu godinu, navela je Jovanović.  Iz Šumskog gazdinstva Užice, koje posluje i na teritoriji opštine Čajetina, ranije su napomenuli da na Torniku ove godine planiraju da zasade oko 47 000 sadnica.

Na Torniku je postavljena retrospektivna izložba fotografija o izgradnji zlatiborske gondole Od lakomice do Gold gondole, nedavno viđena na zlatiborskom Kraljevom trgu.

Voz na nikakav pogon osim zemljine teže– ostvaren dečački san pesnika Ljubivoja Ršumovića iz zlatiborskog Ljubiša

 • Izložba je hronološki koncipirana od početne ideje kroz faze izvođenja građevinskih radova do današnjeg izgleda najduže panoramske žičare na svetu, pojasnili su iz JP Gold gondola Zlatibor.

Postavljanjem kamena temeljca, na praznik Preobraženje avgusta 2015. godine, počela je izgradnja najduže jednosegmentne žičare na svetu. 

Zlatiborsku gondolu, podsetimo, gradio je konzorcijum MPP Jedinstvo Sevojno, Amiga Kraljevo, Elkoms i Hidromontaža Beograd. Gradnju su, usporavale birokratske procedure i tadašnje razmirice između lokalne i republičke vlasti. Opremu za gondolu je nabavila francuska firma Pomagalski POMA sa kojom je potpisan ugovor u Parizu 2013. godine. Partneri iz Francuske su pratili celokupnu izgradnju žičare.

Gold gondola je puštena u probni rad avgusta 2020. godine i zvanično otvorena sredinom januara 2021. godine u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je istakao da je gondolom urađena velika stvar za Srbiju.

– Zlatiborska Gold gondola ima ogroman značaj ne samo za opštinu Čajetina i Zlatibor već i za celu Srbiju jer je turistička ponuda zemlje ovim projektom dodatno obogaćena i postavljena na sam pijedastal atraktivnosti u ovom delu Evrope, napomenula je saradnica za odnose sa javnošću u JP Gold gondola Jelena Tanasković.

JP Gold gondola je 30. juna, na Dan opštine Čajetina, nagrađena najvišim priznanjem lokalne samouprave Zlatiborskom poveljom.

 • Priznanje nas obavezuje da imamo nove i bolje aktivnosti i sadržaje, da budemo atraktivniji, privlačniji gostima i ponudimo više, kazala je direktorka JP Gold gondola Bojana Božanić.

Podsetimo, JP Gold gondola je decembra 2021. godine dobila od Turističke organizacije Srbije Turistički cvet u kategoriji Organizacija ili pojedinac za doprinos unapređivanju turizma i podizanju kvaliteta turističkih usluga.

Odlukom čajetinske skupštine, podsetimo, 2015. godine je osnovano JP Gold gondola Zlatibor sa osnovnom delatnošću prevoza putnika.

 • Samo u januaru ove godine prevezeno je 38 000 putnika, odnosno od januara do 8. maja 100 000 turista. Boj gostiju je pokazatelj da je za samo godinu dana rada bilo potrebno da povećamo broj kabina, naveli su iz JP Gold gondola.

Gondola isplativa


Kapitalni projekat je Opštinu Čajetina koštao oko 13, 5 miliona evra, izdvojenih iz opštinskog budžeta i kredita za opremu, materijal i gradnju. Bilo je i dodatnih troškova, prema navodima Božanić.

Iz lokalne samouprave su tokom gradnje gondole govorili da očekuju da se za deset godina isplati uloženo, ali je predsednik opštine Milan Stamatović saopštio u januaru da je krajem 2021. godine isplaćena i poslednja rata kredita.

Istakavši da je prevremena otplata kredita pokazala da je panoramska žičara isplativa, direktorka JP Gold gondola je pojasnila da Opština Čajetina ne gleda na povraćaj uloženih sredstava po sistemu dinar za dinar.

 • Taj povraćaj sredstava se ogleda, pre svega, u povećanju obima investicija, broju investitora i količini sredstava koja su se od poreza i drugih taksi slili u opštinski budžet i koji su omogućili prevremeno vraćanje kredita i da imamo mogućnost da sa prihodima od gondole radimo na novim ulaganjima, a da prihodima koji se generišu od investicija radimo na novim sadržajima na celom Zlatiboru, predočila je Božanić.

Predsednik opštine Čajetina, podsetimo, prošle godine je napominjao da je kapitalni projekat doprineo da se i do duplo uveća vrednost nekretnina i zemljišta na Zlatiboru.


Vazdušnom trasom dugom devet kilometara, i preko blizu 40 izgrađenih stubova, povezuje centar Zlatibora sa ski- centrom Tornik, najvišim vrhom te planine na 1 496 metara nadmorske visine.

Međustanica je na Ribničkom jezeru.

Gondola je okosnica razvoja budućeg turizma na Zlatiboru, a nama je cilj da gondola bude nezaobilazni sadržaj prilikom svakog dolaska gostiju na Zlatibor i leti i zimi, da se ljudi voze jer će uvek moći da vide nešto novo i interesantno, naglasila je Bojana Božanić.

Ribničko jezero trenutno služi za vodonsabdevanje, ali je plan da po izgradnji vodovoda Sušičko vrelo jezero bude dostupno posetiocima za druge namene, za zdravstveni i sportsko – rekreativni turizam. U planu je i uređenje golf terena, 20 otvorenih i zatvorenih terena za pripreme sportskih ekipa, gradnja Zlatnog grada na Ribničkom jezeru, ali i novi krak gold gondole ka vrhu Čigota, dužine oko četiri i po kilometra.

Prema navodima Božanić, u toku su pripremni radovi zbog kojih trenutno stoje planovi Opštine Čajetina da razvijaju projekte slične gold gondoli.

 • Geometri rade ispitivanja, u dogovoru sa partnerima, kako bi dobili parametre za kvalitetan projekat i to je osnova od koje se polazi. Radimo na razradi te ideje. Očekujem da će studija izvodljivosti pokazati da je ideja opravdana, kazala je Božanić podsetivši i na ideju da gondolu grade ka Pribojskoj banji, za šta je JP Gold gondola voljna da logistički podrži.
 • Sigurna sam da je gondola fantastičan vid ponude turistima i da je to budućnost razvoja turizma. Turistima možemo da ponudimo pogled iz vazduha na Zlatibor, ali i okolina zapadne Srbije ima divnih prostora koje možemo da posetimo i obiđemo na ovaj način, kazala je Božanić.

Vožnja od početne do krajnje stanice gondole traje oko 25 minuta.

Najavljuju veće gužve od sredine jula


Letnju sezonu panoramska gondola na Zlatiboru dočekuje sa ukupno 72 kabine, sa 18 više nakon nedavne rekonstrukcije mreže i unapređenja sistema gondole uz uvođenje novih softverskih rešenja.

Ukidanjem epidemioloških mera zbog smanjenog broja zaraženih korona virusom kovid-19, kabina gold gondole prima do deset putnika, što će, prema navodima iz JP Gold gondola, skratiti period čekanja i smanjiti redove i gužve.

Panoramska žičara, prilagođena i osobama sa invaliditetom, sada može da preveze 800 putnika po satu.

Nove sadržaje iz kulture, zabavne za decu, edukativne radionice na temu lekovitog bilja i zaštite životne sredine, velnes dane, izložbe i večernje vožnje trasom panoramske žičare, najavili su iz JP Gold gondola nakon što su za saradnike i novinare iz Zlatiborskog okruga i šire organizovali manifestaciju Matine na gondoli.

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine. Poslednje obuke: * Trening Monitoring lokalnih javnih konkursa u organizaciji Balkanske istraživačke mreže Srbije BIRN, Građanske inicijative i FORCA Požega, septembar 2023. godine, Požega * Trening Menjaj na zeleno!; Beogradska otvorena škola, u saradnji sa USAID, Mladi istraživači Srbije, The Nature Conservancy, ENECA i Američka privredna komora u Srbiji (AmCham); septembar 2023. godine, Šabac * Zapadni Balkan: Kako da novinari ostanu bezbedni prilikom praćenja protesta(online kurs: Journalism Now; BY THOMSON FOUNDATION), avgust 2023. godine * Obuka Istraživačko novinarstvo, u organizaciji Nezavisnog udruženja novinara Srbije NUNS i Ambasade SAD, maj 2023. godine, Beograd * Trening obuka iz oblasti analize dezinformacija Analiza (dez)informacija, mart 2023. godine u Novom Sadu u organizaciji Novosadske novinarske škole i FakeNews Tragača
- REKLAMA -
Užice
clear sky
11.4 ° C
11.4 °
11.4 °
73 %
1.6kmh
3 %
Ned
26 °
Pon
27 °
Uto
25 °
Sre
4 °
Čet
9 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime