- REKLAMA -
-9 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Čajetina U novoj godini i nova turistička atrakcija Zlatibora

U novoj godini i nova turistička atrakcija Zlatibora

Ispunjeni su svi bezbedonosni i ekološki standardi, istakli su iz JP Gold gondola Zlatibor očekujući upotrebnu dozvolu kako bi pustili u rad panoramsku žičaru na Zlatiboru.

- REKLAMA -

Panoramska žičara na Zlatiboru bi prvih dana nove godine mogla da počne sa radom, najavio je za Radio Lunu i RAM mrežu pomoćnik direktora JP Gold gondola Zlatibor Milomir Tucović.

–  Podneti su zahtevi za upotrebnu dozvolu, sva dokumentacija je predata u Ministarstvo. Imamo njihova uverenja da će to stići za novu godinu, rekao je Tucović.

Kada počne, gondola neće prestajati sa radom tokom cele godine. Po satu se ukupno panoramskom žičarom može voziti 600 putnika u 55 zasebnih kabina. Vožnja će trajati 25 minuta.

–  Shodno trenutnoj epidemiološkoj situaciji i preporukama, biće trenutno dozvoljeno četiri putnika u kabini, iako je kapacitet kabine deset putnika, naveo je Tucović.

Maksimalna cena pojedinačne povratne karte za vožnju iznosiće 1 000 dinara, dok će meštani moći da se provozaju uz ličnu kartu po duplo nižoj ceni. Cena vožnje zlatiborskom gondolom iznosiće 350 dinara za decu sa prostora opštine Čajetina. Svi mališani do šest godina će moći da se voze gondolom besplatno,ali u pratnji odraslog, dok će deca do 12 godina plaćati kartu po ceni od 550 dinara(foto JP Gold gondola)

 

Podsetivši da je sredinom decembra završen tehnički pregled gondole, Tucović je istakao su bez primedbi i problema završene finalne kontrole ispravnosti i testovi bezbednosti.

–    Gondola ispunjava sve propisane standarde kada je reč o bezbednosti putnika i o uticaju na životnu sredinu. To je sve odrađeno još u periodu projektovanja, kasnije i izvođenja. Sve je bezbedonosno i ekološki standardi su ispunjeni u potpunosti, poručio je Tucović.

Početak rada nove turističke atrakcije, spremno dočekuju i radnici JP Gold gondole.

–  Prošli su čitav set obuka što se tiče rada na žičari. Položili su potrebne testove i licencirani su za taj deo posla. Isto tako su prošli testove i prve pomoći i protivpožarne zaštite tako da su potpuno spremni za rad na instalaciji, rekao nam je Milomir Tucović.

Kamen temeljac za gondolu postavljen je u centru Zlatibora na Preobraženje 2015. godine. Iste godine je odlukom čajetinske skupštine osnovano JP Gold gondola Zlatibor sa osnovnom delatnošću prevoza putnika. Na petogodišnjicu od postavljanja kamena temeljca na međustanici kod Ribničkog jezera, pušten je u probni rad turistički projekat decenije na Zlatiboru(foto JP Gold gondola FB stranica)

 

Opremu za gondolu je nabavila francuska firma Pomagalski POMA sa kojom je potpisan ugovor u Parizu 2013. godine. Podsetimo, ta firma je i pratila celokupnu izgradnju žičare. Zlatiborsku gondolu je gradio konzorcijum MPP Jedinstvo Sevojno, Amiga Kraljevo, Elkoms i Hidromontaža Beograd.

Podsetimo, procedure za dobijanje dozvola za pet faza gradnje žičare su išle veoma sporo. Zamršene birokratske procedure, nerešeni imovinski odnosi sa državom, neažurirane zemljišne knjige, ali i izostanak ozbiljnije pomoć od institucija Republike Srbije, po rečima direktorke JP Gold gondola Zlatibor Bojane Božanić, bili su uzroci problema zbog kojih gondola nije završena ranije(foto JP Gold gondola)
.

Iz JP Gold gondola su istakli da je panoramska žičara na Zlatiboru najduža na svetu. Sa 36 izgrađenih stubova, povezuje centar Zlatibora sa vrhom Tornika na 1 496 metara nadmorske visine, sa međustanicom kod Ribničkog jezera.

–     Najveći izazov je bila izgradnja same instalacije gondole kao jedinstvenog linijskog objekta koji je dugačak devet kilometara i sam po sebi je stvarno izuzetno zahtevan. Najteži deo posla je bila izgradnja međustanice gde su smeštene mašinska soba, garaže za kabine, a pored njih se nalazi ribničko jezero koje trebalo premostiti sa dva stuba, naveo je pomoćnik direktora JP Gold gondola Zlatibor.

Kapitalni projekat je Opštinu Čajetina koštao oko 13, 5 miliona evra.

Iz lokalne samouprave su više puta govorili da očekuju da se za deset godina isplati uloženo, sa ostvarenih deset miliona noćenja godišnje i oko milion posetilaca.

–    Sama investicija doprineće turističkoj ponudi ne samo Zlatibora već i cele regije jer je atrakcija sama po sebi. Usput će povući razvoj dela Zlatibora koji gravitira ka Torniku i naselju Ribnica, kako bi se i taj deo počeo ubrzano razvijati i u investicionom delu, ali što se tiče novih sadržaja za turiste, naglasio je za RAM mrežu Tucović.

U saradnji sa renomiranim francuskim proizvođačem Kompanijom Pomagalski kompletna instalacija urađena je u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine. Poštovanje svetskih ekoloških standarda pri gradnji gondole u skladu je sa naporima Opštine Čajetina da postane prva ekološka opština u Srbiji, naveli su iz JP Gold gondola Zlatibor(foto JP Gold gondola).

 

Upravna zgrada u fokusu u 2021. godini

 

Na partnernom uređenju sve tri stanice zlatiborske gondole se intezivno radilo u prethodnom periodu.

Na platoe stanica su postavljene ograde i neklizajuće podloge od gume. Postavljene su i pocinkovane rešetke između platoa i kabina kako bi se putnicima obezbedio lakši pristup kabinama.

Za sada je urađena i podzemna etaža upravne zgrade kod početne stanice iznad pijaca. Zbog vremenskih prilika i ograničenja gradnje od 25. decembra, radovi su stopirani do daljeg.

Sledeće godine, po rečima Tucovića, JP Gold gondola fokusiraće se na završetak radova upravne zgrade gondole.

–   Moraju se uraditi natkrivke na početnoj i krajnjoj stanici, radićemo na daljem partnernom uređenju i novim sadržajima na međustanici, dodao je Tucović.

U garaži upravne zgrade biće 30 parking mesta. Isti broj parking mesta je dostupan na obližnjem otvorenom parking prostoru kojim upravlja KPJ Zlatibor.

–     Planirano je da se napravi i jedna velika javna garaža za par stotina parking mesta tako da kompletno deo oko gondole obezbedimo za goste Zlatibora, da im bude što komforniji prilaz i da mogu na licu mesta da ostave svoje automobile, presvuku se u ski opremu i odu na skijalište, dodao je za RAM mrežu Milomir Tucović.

Dostupni zimski sadržaji na Zlatiboru

 

 

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -

Užice
light snow
-9 ° C
-9 °
-9 °
92 %
2.6kmh
90 %
Ned
-4 °
Pon
-4 °
Uto
0 °
Sre
3 °
Čet
-2 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Najčitanije

Slične vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime