- REKLAMA -
25.2 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Čajetina Gold gondola otvara novu fazu u razvoju turizma u Srbiji

Gold gondola otvara novu fazu u razvoju turizma u Srbiji

- REKLAMA -

Završeno je oko 70 odsto radova na izgradnji Gold gondole koja će od centra Zlatibira do vrha Tornika trasom dugom oko devet kilometara da prevozi 600 putnika na sat, koji će moći da uživaju u prelepim pejzažima i brojnim novim sadržajima.

Radovi na Gold gondoli Zlatibor dugoj 8.950 metara se nastavljaju, i očekuje se da se prvi putnici njome provozaju u toku ove godine. Biće to, kako je izjavila direktorka JP „Gold gondola Zlatibor Bojana Božanić, jedinstven doživljaj Zlatibora iz vazduha, do sada nedostupan većini posetilaca ove planine.

Koliki je kapacitet gondole i šta će ovaj projekat da znači za Zlatibor?

-Kapacitet gondole je 600, sa mogućnošću proširenja na 1000 putnika po satu. Ukupno će saobraćati 55 kabina za početak, a putnici će putovati 25 minuta. Naš je plan da se gondolom vozi što više ljudi, uz mogućnost prevoza skija, bordova i bicikli. Naglasila bih da će Gold gondola biti pristupačna i osobama sa invaliditetom, jer postoji mogućnost da u kabinama budu i kolica. Na taj način ispunjavamo cilj – Svet bez barijera. Naša ciljna grupa su gosti koji posećuju planinu tokom cele godine, ali i posetioci iz inostranstva. Na Torniku je već izgrađena stanica koja će sa skijalištem činiti kompaktnu celinu. Nadam se da ćemo zajedno prodavati i ski pasove i druge sadržaje. Osim toga, očekujemo da se ovim projektom i još nekoliko, u narednih sedam do 10 godina na Zlatiboru ostvari 10 miliona noćenja i dolazak oko milion turista godišnje i da se njihov boravak produži na deset dana. Ovu planinu sada posećuje oko 300.000 turista koji ostvare oko 1.350.000 noćenja godišnje. Biće to nova faza u razvoju turizma u Srbiji.

Radovi na gondoli se nastavljaju. Danas se vide obrisi ovog objekta. Šta je do sada urađeno na ovom kapitalnom objektu koji opština Čajetina finansira sa 13 miliona evra?

-Završeno je oko 70 odsto radova na izgradnji gondole. Prošle godine smo uradili najobimnije radove. Postavljeno je 19 stubova, od početne stanice do međustanice kod Ribničkog jezera. Takođe, završene su početna na Obudojevici gde će se graditi i upravna zgrada, i poslednja stanica, a postavljen je i dalekovod dug skoro 12 kilometara do međustanice.

Opština Čajetina dobila je nedavno od Ministarstva građevinarstva četvrtu dozvolu za izgradnju Gold gondole Zlatibor. Na šta se dozvola odnosi i šta se trenutno radi?

-Dozvola se odnosi na izgradnju 17 stubova od međustanice na Ribničkom jezeru do vrha Tornika. To znači da počinju i radovi na pripremi terena za postavljanje stubova. Prvo će da se iskopaju temelji za betonske stope za stubove. Zbog strmih padina i šumovitog područja to će biti teža trasa, pa samim tim i težak posao, ali su izvođači radova koje predvodi MPP „Jedinstvo“, spremni za ovakve izazove. Očekujemo da radovi budu obavljeni po planu. Dodala bih da će u saradnji sa JP „Skijališta Srbije“ biti izmešten ski-lift sidro „Bandera“ na skijalištu na vrhu „Tornika“, na stazi „Zmajevac“, čime će biti sprečeno ukrštanje instalacija buduće gondole i tog ski-lifta. Takođe, očekujemo da uskoro dobijemo i petu dozvolu koja se odnosi na izgradnju međustanice. Kako su imovinska pitanja rešena verujemo da do avgusta, četiri godine nakon postavljanja kamena temeljca, završimo sve građevinske radove na izgradnji gondole. Opština Čajetina spremna je da uvede izvođače i na poslednjem delu trase kako bi se radovi sprovodili istovremeno. Planiramo da ove godine gondola bude puštena u rad.

Izgradnju gondole čija je trasa duga skoro devet kilometara prate brojni problemi od trenutka kada je položen kamen temeljac, 2015. Dokle se stiglo u rešavanju problema?

-I pored Rešenja o utvrđenom javnom interesu, procedure za dobijanje dozvola za pet faza išle su veoma sporo. Osnovni uzrok problema zbog kojih gondola nije završena su zamršene birokratske procedure, nerešeni imovinski odnosi sa državom, neažurirane zemljišne knjige. Od pet građevinskih dozvola dobili smo četiri. Dozvole za tri faze su realizovane i privedene kraju u predviđenim rokovima. Podsećam da je kamen temeljac postavljen na dan Preobraženja Gospodnjeg 19. avgusta 2015. godine. U realizaciju ovog projekta opština Čajetina ušla je sa svojim sredstvima od oko 13 miliona evra i sve što je bilo do investitora, mi smo završili. Izostala je ozbiljnija pomoć od institucija Republike Srbije.

Ostalo je da dobijete još jednu dozvolu, ali je ovo odugovlačenje sigurno izazvalo brojne probleme. Kako izvođači radova gledaju na sve to i koliko je opština na gubitku?

– Kada je reč o izvođačima radova, želim da naglasim da opština Čajetina ima dobru poslovnu saradnju sa njima, kao i sa proizvođačima opreme kompanijom „Poma“ iz Francuske. Zahvaljujući njihovom razumevanju do sada nije bilo dodatnih troškova. Međutim, izostali su prihodi od prodaje karata, od potencijalnog reklamnog prostora, ali i uskraćeni benefiti koje bi ceo Zlatibor, region i Srbije imali od projekta najduže panoramske gondola na svetu. Ipak, ističem da je veliki broj investitora koji su upravo zbog našeg projekta započeli značajna ulaganja na Zlatiboru.

Pomenuli ste reklame i promociju. Konkretno, šta sve uključuje promotivna kampanja?

-Puno radimo na promociji gondole, kako u zemlji, tako i u svetu. Projekat predstavljamo u medijima, ali i na sajmovima turizma. Ove godine predstavnici Javnog preduzeća „Gold gondola Zlatibor“ učestvovali su na manifestaciji Snonjmakerdays koju je organizovala Kompanija Technoalpin u saradnji sa Olimpijskim centrom na Jahorini, na 41. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu. Prošle godine projekat smo predsatavili na sajmovima turizma u Moskvi, u Banjaluci, u Švajcarskoj…

Aktivacija gondole u turističke svrhe je u vašim ovogodišnjim planovima. Da li planirate nove sadržaje?

-Planiramo veliki broj sadržaja kakvih do sada nije bilo, a sve u cilju privlačenja novih turista, investicija i sadržaja na Zlatiboru i okolini, sve do Tornika. Naša je ideja da na početnoj stanici, međustanici i svuda duž trase bude različitih atraktivnih adrenalinskih noviteta. Od početne stanice koja je u centru Zlatibora pa do krajnje na Torniku, gondola će imati i jednu međustanicu na Ribničkom jezeru. Na ovoj lokaciji planirani su različiti sadržaji na vodi. Novi Zlatibor ili ,,Zlatni grad’’ biće oaza sportskog i zdravstvenog turizma, u skladu sa najsavremenijim trendovima u turizmu na svetskom nivou. Na vrhu Tornika uspostavićemo neke nove zanimljive i nesvakidašnje sadržaje. Naša je želja da se svi koji posete Zlatibor voze gondolom i da na vrhu Tornika uživaju ne samo u jedinstvenom iskustvu, već i u zanimljivim aktivnostima. U svakom slučaju, turisti će da uživaju u jednom novom Zlatiboru i predelima koje do sada nisu imali priliku da dožive na sličan način. Nastojaćemo i da cena prevoza gondolom bude pristupačna. Želimo da to bude samoodrživ projekat koji niukom smislu neće negativno uticati na prirodne potencijale ove planine.

Projekat „Gold gondola“ je i ekološki, zar ne?

-Jeste. Potpuno je zasnovan na ekološkim principima. Radimo na analizi mogućnosti korišćenja obnovljivih izvora energije. Gondola i svi prateći objekti imaće pečat ekološkog sistema, biće energetski efikasni i u skladu sa prirodnim okruženjem. To se uklapa u ideju opštine Čajetina da postane prva ekološka opština u Srbiji. Kretanje žičare zameniće brojne automobile i eliminisati njihove izduvne gasove i prašinu. Početni pokretač gondole biće struja, ali planiramo da pređemo na solarni pogon. Osim toga, u planu je i da se gosti od hotela do gondole prevoze na ekološki način. Takođe, svi prateći objekti i upravna zgrada gradiće se na principu ,,zelenih zgrada’’.

Autor: Slobodan Jovičić Izvor: zlatiborpress.rs

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
few clouds
25.2 ° C
26.4 °
24.9 °
53 %
2.6kmh
20 %
Sub
28 °
Ned
34 °
Pon
35 °
Uto
38 °
Sre
38 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

jedan komentar

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime