- REKLAMA -
19.4 C
Užice
Početna Srbija i region Bojana Božanić: Očekujem da Gondola bude,,odskočna daska” za nove uspehe i veći...

Bojana Božanić: Očekujem da Gondola bude,,odskočna daska” za nove uspehe i veći standard za ceo region

- REKLAMA -

 

“Gold gondola uskoro će primiti prve putnike u nezaboravnom doživljaju Zlatibora iz vazduha”, kaže za Radio Lunu Bojana Božanić, direktorka JKP Gold Gondola Zlatibor.

“Ulaganja opštine Čajetina od 13 miliona evra iz sopstvenog budžeta već  počinju da se isplaćuju kroz uvećanu tražnju za investicionim potencijalima na Zlatiboru i okolini, novim sadržajima i generisanju novih ulaganja. Brojne složene administrativne procedure su iza nas i zlatiborska gondola krajem leta počinje sa radom. Očekujemo da će svi gosti Zlatibora biti naši korisnici, a potrudićemo se da ne zaostajemo sa sadržajima za svetski poznatim atrakcijama. Realizacija uredjenja i planskog korišćenja prostora duž trase gondole je posao koji nam predstoji u narednom periodu, uz izgradnju upravne zgrade na početnoj stanici i sadržaja komercijalne turističke ponude gondole i cele destinacije”, ističe Bojana Božanić.

      RL: Kako teku završni radovi pred puštanje gondole u probni rad?

  • Radovi su gotovo kompletirani. Preostalo je da se izvrše testiranja, finalna podešavanja i uredjenje lokacija na stanicama. Trenutno su na terenu i izvodjači i asistenti iz Pome na pomenutim poslovima. Puštanje u probni rad podrazumeva, nakon ispitivanja podsistema posebno, testiranje rada cele žičare. Planirano je da 19. avgusta pustimo prve kabine na trasu u okviru puštanja u probni rad najduže panoramske gondole na svetu.

     RL:  Šta podrazumeva “probni rad” i kada će gondola raditi u punom komercijalnom kapacitetu?

  • Ispitivanje kompletnog sistema rada, puštanje sajle i testiranje kabina i nosivosti, u skladu sa zakonskim propisima i ugovorenim obavezama. Sistem gondole je kompleksan, posebno zbog dužine i komplementarnosti gradjevinskih, mašinskih i elektro radova, uz sistem bezbednosti i zaštite putnika, kao neizostavan segment celog projekta. Testiranja, ispitivanja i pregled dokumentacije trajaće oko 45 dana. Nakon toga očekuje se svečano puštanje gondole sa prvim putnicima.

       RL: . Koliko će gondola uticati na dalji razvoj Zlatibora kao najznačajnije turističke destinacije u Srbiji i doprineti da se ubrzano razvijaju i neke druge lokacije na planini?

  • Sam početak realizacije projekta pre gotovo deset godina inicirao je veću zainteresovanost investitora za Zlatibor, u delu na trasi žicare. Novi sadržaji koji će biti kompatibilni sa gondolom već su počeli da se razvijaju. U planu je sistemski razvoj prostora oko stanica, gde će se naći za svakoga po nešto i tematski unapredjivati ponuda Zlatibora za sve zahtevniju turističku tražnju. Cilj nam je da se pozicioniramo kao evropska, zašto ne i svetska, turistička destinacija od značaja.  Uz autoput i stavljanje aerodroma Ponikve u funkciju imamo mogućnost da ubrzano razvijamo celu Zapadnu Srbiju, gde su sadržaji i ponuda komplementarni. Uz samo malo dobre volje i pravilnih ulaganja bićemo najuspešniji region u zemlji.

RL:  Najavljena je i nova trasa od Tornika do Čigote? Šta će ona značiti za razvoj turizma na Zlatiboru?

  • Projekat Gold gondola je završen, sada već razmatramo nove ideje. Jedna od njih je i slična instalacija koja bi povezala Ribničko jezero i vrh Čigota u cilju otvaranja novih zona pre svega za zimske sportove. Trasa je preliminarno duga oko 4,5 km i cilj je da sledeće godine pripremimo plansku dokumentaciju kao osnov za izradu projekta i izdavanje dozvola. Zlatiboru se gosti iznova vraćaju, a mi želimo svake godine da im pružimo nove zanimljive atrakcije koje će privući i nove goste.

 

 

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
19.4 ° C
19.4 °
19.4 °
91 %
1.7kmh
100 %
Sub
33 °
Ned
32 °
Pon
30 °
Uto
29 °
Sre
23 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

jedan komentar

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime