- REKLAMA -
14.7 C
Užice
Početna EKO Škole u Čajetini važan resurs u ekološkim poduhvatima (AUDIO)

Škole u Čajetini važan resurs u ekološkim poduhvatima (AUDIO)

- REKLAMA -

Eko – vašar je okupio u čajetinskom parku, poslednjeg dana školske godine, učenike svih škola sa područja opštine Čajetina koji su posetiocima nudili predmete napravljene od reciklabilnih materijala.

  • Na ovaj način se učenici uključuju u proces reciklaže i cirkularne ekonomije i razvijaju svoje preduzetničke kompetencije, napomenuli su iz OŠ Dimitrije Tucović koja je organizovala eko – vašar kao projektni dan u okviru međunarodnog programa Eko – škola čiji je aktivni član od 2013. godine.

Reciklirali, osvojili nagradu i opremili učionicu klupama(AUDIO)

  • Ove godine ćemo da obnovimo status, što se radi svake druge godine, kazala je za Lunu nastavnica biologije u OŠ Dimitrije Tucović i koordinatorka Eko- škole Zorica Milosavljević spomenuvši i da je škola brojnim ekološkim aktivnostima otvorila put lokalnoj samoupravi ka ekološkoj zajednici i da predstavlja važan resurs za takve poduhvate.

  • Osnovno što učimo i decu i roditelje jeste da ne bacaju u kantu ono što je moguće ponovo upotrebiti, da treba da štedimo sirovine i prirodne resurse. Mnogo toga može da se upotrebi u neke korisne svrhe, a da ne završi na otpadu, napomenula je nastavnica Milosavljević navodeći načine produžavanja veka upotrebe sirovina i smanjenja količina otpada koje nastaju u domaćinstvima.

U smanjenju količina koji idu na regionalnu deponiju u Užice čiji su kapaciteti popunjeni, kako je podsetila nastavnica Milosavljević, pomoglo bi i kompostiranje u domaćinstvima uz adekvatno odlaganje otpada.

KJP Zlatibor je izložio tokom eko – vašara u Čajetini kante za razdvajanje otpada na mestu nastanka kako bi meštane uputili u promene koje ih očekuju od leta, kada će, po prvi put, dobiti kante za primarnu selekciju otpada.

Posetioci eko-vašara u Čajetini su imali priliku i da pogledaju mini smotru ekoloških vozila KJP Zlatibor.

  • Izložili smo električno vozilo, kombinovanu mašinu koja je pogodna za radove gde su uski prolazi i čistilicu koja služi za održavanje čisotće i higijene puteva i pešačkih zona. Ono što je karakteristično jeste da su to ekološka vozila koja imaju smanjenu emisiju štetnih gasova, pojasnila je saradnica za odnose sa javnošću u KJP Zlatibor Dragana Rosić podsetivši da vozni park KJP Zlatibor broji više od 80 vozila i mašina.

KJP Zlatibor, prema navodima Dragane Rosić, ima značajnu ulogu u nameri lokalne samouprave Čajetina da postane ekološka opština. Korak bliže uslediće uspostavljanjem primarne selekcije otpada u Čajetini, potom na Zlatiboru, čemu će prethoditi i edukacije stanovništva, upravnika zgrada i ugostitelja, ali i posetilaca najposećenije planine Srbije.

  • U primarnu selekciju biće obavezni svi da se uključe i to će, zaista, dati doprinos očuvanju životne sredine. U Čajetini je nešto više od 700 domaćinstava, oko 20 stambenih zajednica, uz privredne subjekte. Svi će biti obuhvaćeni primarnom selekcijom, ali ćemo početi sa uzorkom od stotinu domaćinstava, rekla je Rosić.

Svako domaćinstvo u Čajetini dobiće po plavu i zelenu kantu za suvi i mokri otpad koje će prevoziti do transfer stanice zasebnim autiosmećarama. Kontejnere će ukloniti sa javnih površina, dok će odrediti lokacije za kontejnere žute boje za staklo.

Oko 910 kanti plave boje, zapremine 240 litara, za sakupljanje suvog otpada je dobila opština Čajetina početkom aprila u okviru EISP 2 programa i uz podršku Švedske vlade koja je KJP Zlatibor sredinom marta doniralaautosmećaru, kapaciteta 16 metara kubnih. Ministarstvo zaštite životne sredine je doniralo KJP Zlatibor 415 kanti i 54 kontejnera za odlaganje mokrog otpada, dok će ostatak kanti za domaćinstva obezbediti komunalno javno preduzeće.

Za prva tri meseca ove godine, u Regionalni centar za upravljanje otpadom Duboko u Užicu, iz Čajetine je stiglo više od 2 273 tone otpada.

Podsetimo, podaci KJP Zlatibor i JKP Duboko ukazuju da je Opština Čajetina na trećem mestu, iza Čačka i Užica, po količini otpada koji se doprema na Regionalni centar za upravljanje otpadom Duboko Užice gde stiže otpad iz ukupno devet lokalnih samouprava Zlatiborskog i Moravičkog okruga.

Kapaciteti popunjeni; Za proširenje deponije, na potezu finansijer(VIDEO)

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
moderate rain
14.7 ° C
14.7 °
14.7 °
96 %
2.1kmh
100 %
Ned
22 °
Pon
24 °
Uto
25 °
Sre
21 °
Čet
15 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime