- REKLAMA -
13.8 C
Užice
Početna EKO Reciklirali, osvojili nagradu i opremili učionicu klupama(AUDIO)

Reciklirali, osvojili nagradu i opremili učionicu klupama(AUDIO)

- REKLAMA -

OŠ Dimitrije Tucović u Čajetini je osvojila treće mesto na nivou Srbije u projektu Svaka limenka se računa.

Nastavnica biologije u školama u Čajetini i na Zlatiboru Zorica Milosavljević je napomenula je za Radio Lunu da su učenici za godinu dana prikupili 256 kilograma limenki. Zaradu od prodaje limenki i nagradu od 50 000 dinara su iskoristili kako bi opremili učionicu u čajetinskoj školi napravljenim klupama.

Foto izvor Zlatiborpress

–  Cilj projekta je bio da se deca uče o reciklaži, o reciklaži limenki, koliko je važno da ih ne bacaju kao otpad, kako štedeti prirodne resurse. (…) Deca su naučila da mogu da daju svoj doprinos i zahvaljujući njihovom radu je opremljena učionica, napomenula je Milosavljević, nastavnica biologije, obaveznog predmeta u okviru kojeg se đaci izjašnjavaju za učešće u ekološkoj sekciji.

–  To je jedna od omiljenih sekcija sa oko stotinu učenika od petog do osmog razreda, naglasila je Milosavljević pojasnivši da u sklopu sekcije učenici aktivno rade na polju obrazovanja, očuvanja, zaštite i unapređenja stanja životne sredine.

Školska Eko patrola u akciji na Zlatiboru

Ekološka sekcija u čajetinskoj školi postoji više od 20 godina, dok je od 2013. godine OŠ Dimitrije Tucović deo međunarodnog programa Eko – škola.

–  Kroz razne projekte u okviru programa koje raspisuju Ambasadori održivog razvoja, Nacionalni operateri za program Eko- škola, deca se uključuju i imaju mogućnost da dobiju razne nagrade, navela je Milosavljević.

Prema navodima nastavnice, učenici su najviše zainteresovani za oblast upravljanja otpadom, što je, kako je napomenula, i goruća tema. Učestvuju i u programu cirkularne ekonomije, na kreativnim radionicama, često i na akcijama sadnje i pošumljavanja.

–  Obezbeđivali smo nabavku sadnog materijala za školsko dvorište, nabavljali opremu… Cilj je da se deca edukuju, da nauče nešto o zaštiti životne sredine, koliko je bitno da se oni angažuju, koji je njihov doprinos, da se osveste šta je njihova uloga u društvu, kazala je Milosavljević poručivši da je plan i cilj polaznika ekološke sekcije da budu vidljiviji van škole i da ostvare što više komunikacije i partnerstava sa lokalnim institucijama i organizacijama.


Ambasadori održivog razvoja i životne sredine od 2017. godine sarađuju sa RECAN Fondacijom i u najmanje 80 Eko – škola su sproveli program Svaka limenka se računa. Kampanja Svaka limenka se računa se širi Evropom od 2009. godine, počevši od Engleske, i do sada je sprovedena u oko deset država.

Udruženje Ambasadori održivog razvoja i životne sredine, kako su napomenuli, jedina je ovlašćena organizacija iz Srbije za sprovođenje programa Fondacije za edukaciju u oblasti životne sredine(FEE) u zemlji. U Danskoj, kako su podsetili, sedište je fondacije FEE koja je intelektualni vlasnik pet međunarodnih programa u čijem su fokusu obrazovanje i životna sredina.

Prema podacima Ambasadora održivog razvoja i životne sredine, trenutno oko 130 obrazovno-vaspitnih ustanova iz oko 30 lokalnih zajednica Srbije učestvuje u međunarodnom programu Eko – škole čiji je cilj da se, uz zabavu i aktivno učenje, učenici osveste i osnaže da postanu glavna pokretačka snaga promena održivog društva.


- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
13.8 ° C
13.8 °
13.8 °
99 %
0.6kmh
89 %
Pet
21 °
Sub
25 °
Ned
28 °
Pon
23 °
Uto
19 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime