- REKLAMA -
7.2 C
Užice
Početna Srbija i region EKO Umesto dobiti, gubitak(VIDEO)

Umesto dobiti, gubitak(VIDEO)

Uvećani rashodi i prihodi, čekaju izbor konsultanata kako bi počeli sa projektima

- REKLAMA -

Program poslovanja JKP Duboko Užice za 2022. godinu je po prvi put izmenjen i dopunjen ove godine, odlučili su odbornici Skupštine grada Užica tokom 19. sednice, usvojivši sa 39 glasova za, šest protiv i bez uzdržanih, predlog Gradskog veća po odluci Nadzornog odbora tog javnog preduzeća čiji je suosnivač i Grad Užice, uz Čačak i sedam opština iz Zlatiborskog i Moravičkog okruga.

Predloženim izmenama Programa poslovanja JKP Duboko Užice za 2022. godinu, kako je navedeno u obrazloženju odluke, planirani finansijski rezultat je promenjen tako da, umesto planirane dobiti, preduzeće planira gubitak u iznosu od 15.204.803,00 dinara.

Izmene su usledile, kako su naveli, jer su se promenile okolnosti u kojima preduzeće posluje od usvajanja ovogodišnjeg Programa poslovanja JKP Regionalni centar za upravljanje otpadom Duboko, decembra prošle godine.

Podsetivši da u prethodne tri godine JKP Duboko nije menjalo programe poslovanja, v.d. direktora Momir Milovanović je ukazao da su ove godine bili prinuđeni da podnesu zahtev za promenu programa poslovanja zbog skoka cena naftnih derivata i električne energije.

 • U 2021. godini smo potrošili električne energije 3,5 miliona dinara. Sada nam je za istu tu snagu potrebno gotovo 12 miliona, predočio je v.d. direktora JKP Duboko za skupštinskom govornicom pojasnivši da će izmene omogućiti da na vreme i u skladu sa zakonskim procedurama sprovedu javne nabavke električne energije, goriva, rezervnih delova.

Foto screenshot Youtube kanal Skupštine grada Užica

 • Jednostavno, to će morati da urade sva javna preduzeća i mi smo bili prinuđeni. Programom smo planirali pozitivno poslovanje, ali nema te privredne aktivnosti u ovom poslu koji radimo, preduzeća i stručne službe, kojom ćete moći da nadoknadite 18 miliona razliku u ceni goriva koju treba da platimo više nego što smo planirali i između 7,5 i osam miliona više za električnu energiju, dodao je Milovanović.

Pre odbornika na 19. sednici, Gradsko veće Užica je 26. maja dalo saglasnost na izmenjen Pravilnik o radu JKP Duboko koji predviđa uvećanje prava zaposlenih.

 • Povećana je osnovna zarada zaposlenih za 3%, naknada za topli obrok povećana je sa 250,00 rsd sa pripadajućim porezom i doprinosima na 400,00 rsd sa pripadajućim porezom i doprinosima, povećano je pravo na visinu naknade za regres za korišćenje godišnjeg odmora sa 75% od prosečne zarade na 80% od prosečne zarade i izvršena je promena dinamike isplate jubilarnih nagrada kao i procentualno povećanje prava na jubilarnu nagradu u zavisnosti od dužine radnog staža u preduzeću, navedeno je u obrazloženju usvojene odluke na 19. skupštinskoj sednici.

Foto screenshot Youtube kanal Skupštine grada Užica

Odbornik Srpske stranke Zavetnici Vladan Virijević, nezadovoljan predloženom odlukom, ukazao je da bi gubitak do kraja godine mogao biti i veći.

 • Vi ste preduzeće u gubitku 15 miliona, a podižete plate. Povećanje je malo, ali je za mene to nedopustivo, napomenuo je Virijević i pozvao direktora da podnese ostavku i gradsko rukovodstvo da ga smeni zbog višegodišnjeg negativnog poslovanja JKP Duboko, kako je naveo, i loših rezultata.

Zamenik gradonačelnice Užica Dragoljub Stojadinović je rekao da je Duboko godinama gubitaš, ali da je iz godine u godinu sve manje na gubitku.

 • Nemojte brinuti o kadrovskoj politici Srpske napredne stranke. Mi procenjujemo da li neko dobro radi svoj posao, odgovorio je odborniku Virijeviću.

Obucite se u naše odelo, poručio je odbornicima v.d. direktora Regionalnog centra za upravljanjem otpadom Duboko istakavši da u trenutnoj situaciji, pre svega izazvane ratom u Ukrajini, nije zavidna uloga biti rukovodilac nekog preduzeća.

 • Jedno je pričati sa strane, a drugo biti u sistemu i pratiti kako taj sistem funkcionište. Nema te aktivnosti i tog direktora koji će doći da izdvoji više sekundarnih sirovina kako bi pokrili 18 miliona goriva i električne energije da bi preduzeće pozitivno poslovalo. Da nije bilo poremećaja na tržištu, garantujem da bi prvi put od kako je osnovano preduzeće 2005. godine Duboko bilo pozitivno, kazao je Momir Milovanović spomenuvši da JKP Duboko u potpunosti ispunjava misiju preduzeća.
 • Sav otpad koji nastane na teritoriji devet opština se preveze u Duboko adekvatno. Jedan deo uspemo ručno da preberemo i izdvojimo u sekundarne sirovine, dok ostatak ide u skladu sa zakonom na telo deponije. Glavni je prihod od deponovanja i sama cena deponovanja je razlog gubitka. Mi kao preduzeće nijednom dobavljaču ne dugujemo nijedan dinar, a ni radnicima ne dugujemo ništa, na vreme se isplaćuje plata. Funkcionišemo sasvim normalno, ali nismo u mogućnosti da se oprema nabavlja i zanavlja na vreme jer je oprema skupa. Kada je u pitanju životna sredina, za 100 000 evra nemate ništa da kupite u komunalnom sektoru i nemate da kupite ništa domaće. Došli smo u poziciju da imamo nekih sredstava u banci, ali ne možete da kupite kamion jer kamiona nema u prodaji. Jednostavno, nema nijedan dobavljač da može da vam isporuči kamion. Proizvodnja kamiona Mania je obustavljena, uopšte se ne prodaju, a drugi problem je i što dobavljači ne mogu da kažu rok isporuke koji treba staviti u javnu nabavku, pričao je v.d. direktora Milovanović dodavši da je Duboko izdvojilo 300 000 evra za kompaktor i da je nedavno dobilo i jednu od najsavremnijih mašina Telehendler, vrednosti 131 000 evra, koja će olakšati funkcionisanje i rad preduzeća.

Ukazao je Milovanović da je oprema u RCUO Duboko u upotrebi od 7 do 22 časa, zbog čega dolazi do kvarova.

 • Sada ne možete nabaviti lako rezervni deo jer su sve mašine iz inostranstva. Nema rezervnih delova. Ne biste mi verovali kad bih vam rekao da ne možete mašinu za tri meseca da popravite, a vi morate da ispoštujete procedure i javne nabavke i da u toku dana prevezete otpad koji ne može da čeka, rekao je Milovanović.

Izmenama Programa poslovanja JKP Duboko, sem rashoda su povećani i prihodi za 22 miliona.

 • Biće veće cene sekundarnih sirovina koje prodajemo na tržištu. Od mašine šreder, koju smo kupili preko projekta prekogranične saradnje, planirali smo oko devet miliona dodatnih prihoda zbog tretiranja kabastog otpada. Nekoliko dana smo radili ovde u Užicu na staroj deponiji Sarića Osoje, gde je mašina probana. Ovih nekoliko dana radimo u Kosjeriću gde će imati određeni prihod i kad završimo te poslove selimo je u Čačak gde imamo 13 000 kubnih metara kabastog otpada koje treba da tretiramo i očekujemo od tog posla prihod od najmanje sedam miliona dinara iz grada Čačka, rekao je Milovanović.

Odbornici Srpske stranke Zavetnici su predložili Dubokom da smanji potrošnju goriva četiri putnička automobila, koliko ih preduzeće ima uz 12 kamiona.

 • Morate da gledate gde možete da uštedite da biste prihodovali, posavetovao je odbornik Srpske stranke Zavetnici Aleksandar Vučićević.
 • Lično mišljenje, nikad ne bih ovo javno preduzeće otvorio u Užicu. Nikada. Šta smo zakusali, moramo sad da jedemo, dodao je on.

V.D. direktora JKP Duboko je podsetio da sa pojedinim opštinama vode pregovore kako bi izmirile dugovanja dok su Opštinu Bajina Bašta tužili.

 • U zadnje tri godine, potraživanja koja smo imali od osam, devet godina,  gotovo smo uspeli da naplatimo sto posto što je veliki uspeh i da ništa drugo nismo uradili, naglasio je Momir Milovanović spomenuvši tokom skupštinske sednice da, dok je cena deponovanja otpada ovde među najnižim u okruženju, u Parizu je od 82 do 140 evra po toni.
 • Sada, i sa ovim svim poslovima, uslovima i opremom, mi smo u Srbiji najbolji i svi dolaze u Duboko i hvale se kako Duboko postiže rezultate u svom poslovanju. Primer da dobro radimo je da smo u 2019. godini dobili od Ministarstva zaštite životne sredine 31 milon, u 2021. godini 96 miliona dinara, a u decembru potpisali ugovor na 17 miliona evra za modernizaciju. Godinama pripremljeni projekti su svi u izvođačkom stanju, rekao je v.d. direktora RCUO Duboko naglasivši da ne mogu da utiču na dinamiku i brzinu povlačenja sredstava, ali da će u narednih 36 meseci regionalna deponija biti neprepoznatljiva.
 • Biće jedan od najsavremenijih centara u bivšoj SFRJ, a ništa neće zaostajati ni za regionalnim centrima u Evropi, rekao je v.d. direktor RCUO Duboko.

 


Planovi čekaju izbor konsultanata


U planu je zacevljenje Turskog potoka čija je vrednost radova oko 1, 7 miliona evra, potom i proširenje tela deponije uređenjem ćelije, zapremnine oko 150 000 kubnih metara.

 • Nabavili smo sav materijal, imamo izvođača radova, čekamo odabir nadzora da bi mogli početi sa aktivnostima, rekao je Momir Milovanović dodavši da čekaju izbor konsultanata kako bi stabilizovali i prostor iznad puta i postojećeg tela deponije gde je odložemo oko 900 000 tona komunalnog otpada.
 • Urađen je projekat za prečišćavanje procednih deponijskih voda koji do sada nikad nije bio. Predviđeno je da se uradi postrojenje koje će biti na bazi reversne osmoze gde će voda koja izlazi iz tela deponije biti prečišćena i puštena u Turski potok sa kvalitetom vode koji je pre ulaska u Turski potok, dodao je v.d. drektora JKP Duboko podsetivši i na plan da izgrade postrojenje za mehaničko – biološki tretman otpada.
 • Po projektu je predviđeno tretiranje oko 17 000 tona otpada i ta količina otpada neće ići na telo deponije nego ćemo dobijati kompost koji će se, ukoliko bude zadovoljavajućeg kvaliteta, prodavati na tržištu, a ako ne bude, onda će se korisititi za prekirvanje samog tela deponije, pa nećemo kupovati zemlju nego ćemo taj kompost iskoristiti, napomenuo je v.d. direktora RCUO Duboko.

Uz otvaranje edukativnog centra, u planu je i osavremenjivanje Centra za selekciju uz tri miliona evra.

 • Kao i nabavka opreme, šest kamiona, tri prikolice, kontejnera, dezobarijera za pranje kamiona koju do sada nismo imali, a svi kamioni treba da se dezinfikuju da bi mogli da idu dalje. Biće urađen uređaj za merenje radioaktivnosti u otpadu koji do sada nismo imali, dodao je Milovanović.

U 2021. godini na deponiji Duboko su stabilizovali prostor ispod puta, prema navodima Milovanovića, sa više od 800 000 evra.

Foto screenshot Informacije o stepenu usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti iz programa poslovanja javnih preduzeća, društava kapitala i drugih oblika organizovanja na koja se primenjuje Zakon o javnim preduzećima, a čiji je osnivač grad Užice za period od 01.01.-31.03.2022.godine. Dokument je usvojen tokom 18. sedncie Skupštine grada Užica

Foto screenshot Youtube kanal Skupštine grada Užica

Skupštine grada Užica, sa 37 glasova odbornika za, šest protiv i bez uzdržanih, usvojila je na 19. skupštinskoj sednici Izveštaj o prošlogodišnjem poslovanju JKP Duboko Užice sa finansijskim izveštajem.

Foto screenshot Youtube kanal Skupštine grada Užica

Istakavši da Srpska stranka Zavetnici ne podržava prihvatanje izveštaja, odbornik Alksandar Vučićević je podsetio da je JKP Duboko završilo 2021. godinu sa gubitkom od 4, 63 miliona dinara.

V.d. direktora Regionalnog centra za upravljanje otpadom Duboko Užice Momir Miovanović je predočio da je u 2021. godini na deponiju Duboko stiglo 96 399 tona komunalnog otpada.

Foto screenshot Izveštaj o prošlogodišnjem poslovanju JKP Duboko Užice

 • Što se tiče grada Užica, primljeno je 20 986 tona komunalnog otpada, napomenuo je podsetivši da na regionalnu deponiju stiže otpad sa teritorije gde je oko 350 000 stanovnika.

Kamionima JKP Duboko su tokom 2021. godine dopremali otpad iz Čačka, Ivanjice, Požege, Bajine Bašte, Lučana, Arilja i Čajetine, dok su sopstvenim kamionima otpad do regionalne deponije dopremali užički JKP Bioktoš Užice i JKP Elan iz Kosjerića. Prema navodima Milovanovića, za prevoz otpada su više koristili solo ture nego kamione sa prikolicom zbog otežanih zimskih uslova.

 • Radne mašine i kamioni rade u dve smene, njihovo angažovanje je maksimalno svaki dan. Vozila u eksternom transportu su prešla 516.619 km i potrošila 232.746,88 litara goriva, što je prosečno 45,05 litara/100 km. Potrošnja goriva je u srazmeri sa količinom doveženog i odloženog otpada, piše u usvojenom Izveštaju.

Više od 90 ljudi je je krajem marta bilo zaposleno u JKP Duboko Užice. Prethodnih meseci, kao i prošle godine, na organizaciju rada i tehnološki proces u JKP Duboko je uticalo odsustvo zaposlenih po osnovu bolovanja.  Prema navodima Milovanovića, u proseku su 22 izvršilaca bila istovremeno na bolovanju.

Radnici JKP Duboko su ručno u Centru za selekciju prebrali ukupno oko 13 828 tona otpada, od čega oko 4 777 tone otpada koji je prijavljen kao primarno selektovan i oko 9 055 tona pomešanog komunalnog otpada.

Odvajamo?(AUDIO)

Na telo deponije je odloženo oko 90 odsto pristiglih količina.

Foto screenshot Izveštaj o prošlogodišnjem poslovanju JKP Duboko Užice

Duboko ima devet osnivača i godišnje 108 dana redovnih izveštavanja na skupštinskim sednicama, uz vanredne i sastanke sa dobavljačima.

–  Ukupno je 2021. godine urađeno 710 raznih analiza, ispitivanja podzemnih, površinskih i procednih voda, merenja ambijentalnog vazduha, buke i svega što nas zakon obavezuje, napomenuo je Milovanović za skupštinskom govornicom

 • Odlaganje otpada se vrši na privremenom odlagalištu jer je telo deponije u potpunosti popunjeno, a projekat proširenja za novo telo deponije još nije završen, piše u dokumentu usvojenom na 18. sednici užičke skupštine. Prema Informaciji o stepenu usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti iz programa poslovanja javnih preduzeća u prva tri meseca ove godine JKP Duboko je negativno poslovalo, bez kreditnih zaduženja i bez poremećaja u tekućoj likvidnosti uprkos iskazanom gubitku.

Kapaciteti popunjeni; Za proširenje deponije, na potezu finansijer(VIDEO)

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
7.2 ° C
7.2 °
7.2 °
97 %
1.4kmh
100 %
Sre
13 °
Čet
11 °
Pet
13 °
Sub
13 °
Ned
11 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime