- REKLAMA -
21.6 C
Užice
Početna Srbija i region Društvo RETEX u priči i onlajn(AUDIO)

RETEX u priči i onlajn(AUDIO)

Srbija nema infrastrukturu za prikupljanje otpadnog tekstila, ali ima primer dobre prakse u Užicu

- REKLAMA -

Užičko socijalno preduzeće Retex je otvorilo internet prodavnicu nudeći proizvode koje stvaraju od recikliranih materijala, prihvatajući od građana tekstil koji je ponovo upotrebljiv, ali i koji nije.

Foto J.P./ arhiva

Specijalizovani kontejneri za odlaganje tekstila u ulici Heroja Luna 2

Užički RETEX je socijalno preuzeće koje, upošljavajući žene iz teže zapošljivih kategorija stanovništva, više od 11 godina prikuplja polovnu garderobu, pomaže oko 280 socijalnih porodica, zbrinjava tekstilni otpad, ponovnom upotrebom mu daje novu formu i vrednost i time pokušava da na što manju meru svede negativan uticaj tekstilne i modne industrije na čovekovu okolinu.

Foto J.P./arhiva

Retex na mesečnom nivou primi od jedne do dve tone polovnog tekstila, uglavnom sa područja Užica, Zlatiborskog okruga, ali, kako je napomenula Marina Tucović iz Retex-a, sve je više građana Srbije koji im šalju polovnu garderobu.

Retex sarađuje i sa bolnicama i zdravstvenim centrima, sa različitim kompanijama koje polovne radne uniforme moraju da skladište i odlože na propisan način.

Foto RETEX

Foto RETEX

Proizvodnja recikliranog tekstilnog vlakna je sistemsko i idealno rešenje da se zbrine sav otpadni tekstil koji nije više upotrebljiv, ukazuju iz Retex-a poslednjih godina, ali i dalje nema vidljivog pomaka ka tom održivom rešenju.

  • To vlakno je odlična sirovina za različite vidove izolacije. Proizvodnja recikliranog vlakna bi mogla da povuče i komunalni otpad, ali i postindustrijski otpad. To zahteva i dodatno ispitivanje, veliku opremu, veliko ulaganje za nas kao Ženski centar, ali to svakako nije veliko ulaganje za lokalnu samoupravu i državu, napomenula je Tucović pojasnivši da nije sve u novcu nego da je potrebna i inicijativa, interes da se prepozna i reši problem koji se tiče cele zajednice.

Građani voljni, kompanije bi mogle više da doprinesu(AUDIO)

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
21.6 ° C
21.6 °
21.6 °
59 %
1.8kmh
90 %
Ned
22 °
Pon
24 °
Uto
25 °
Sre
19 °
Čet
19 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime