- REKLAMA -
2.3 C
Užice
Početna EKO UEko Promene u domovima u Sevojnu(AUDIO)

Promene u domovima u Sevojnu(AUDIO)

- REKLAMA -

Ukupno 500 domaćinstava u Sevojnu dobiće ovih dana po kantu za suv i mokri otpad, dok je ispred zgrada za kolektivno stanovanje u toj opštini užički JKP Bioktoš postavio ukupno više od 25 kontejnera kako bi lokalno stanovništvo počelo da odvaja reciklabilne materijale na mestu nastanka. Plan je da na području cele gradske opštine zaživi primarna selekcija otpada.

Foto izvor: Grad Užice

Građani bi u kante i kontejnere plave boje trebalo da odlažu plastiku, papir, karton, metal, gumu, u crne kante ili sive kontejnere kuhinjski, baštenski, mokri otpad, u kontejnere žute boje staklo.

Foto izvor: Grad Užice

  • Pratićemo potrebe građana i u skladu sa tim dodavati komunalnu opremu, ali ono što nam je veoma važno jeste da građani u ovom velikom i značajnom poslu sarađuju sa nama i uključe se u njegovu realizaciju, poručio je Branislav Marić, izvršni direktor JKP Bioktoš, podsetivši da će reciklabilne materijale to javno komunalno preduzeće voziti do Centra za selekciju u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko.

Iz Bioktoša su najavili da će, nakon nabavke još oko dve hiljade crnih kanti iz sopstvenih sredstava, dodeliti opremu u delovima grada u kojima je moguć neometan odvoz selektovanog otpada u i zimskim i letnjim mesecima.

  • U skladu sa projektnim aktivnostima biće nabavljene i ostale kante, tako da će primarnom separacijom otpada biti pokriveno ukupno 5 350 domaćinstava. Uz 2 500 domaćinstava, koliko je obuhvaćeno prethodnim projektom, ovo će zaista biti veliki pomak u organizovanom selektovanju i prikupljanju otpada, napomenuo je Marić.

U planu ulaganje u opremu, među aktivnostima i edukacija stanovništva(AUDIO)

Foto izvor: Grad Užice

Kante za suv otpad su obezbeđene u okviru projekta ODVAJAMO, odnosno Programom unapređenja infrastrukture u životnoj sredini (EISP2) , uz finansijsku podršku Instrumenta za predspristupnu pomoć (IPA 2017), Ministarstva za zaštitu životne sredine i Švedske vlade. JKP Bioktoš je nabavio o svom trošku kante za mokri otpad.

Kante prioritet

  • Užicu su kroz ovaj projekat opredeljena sredstva u iznosu od 544.878 eura uz finansijsko učešće grada od 69.472 eura(15 odsto). Predviđena sredstva donatora su utrošena za nabavku komunalne opreme (kanti/kontejnera) i vozila za sakupljanje primarno selektovanog otpada, konkretno, za nabavku: 5 350 plastičnih kanti od 240 litara za sakupljanje reciklabilnog otpada, 570 plastičnih kontejnera od 1,1 m3 za sakupljanje reciklabilnog toka otpada, 124 kontejnera od 1.1 m3 sa točkićima za sakupljanje stakla i dva kamiona zapremine 16 m3, naveo je Marić.

Foto izvor: Grad Užice

Povećanje procenta reciklaže i unapređenje stanja životne sredine je među ciljevima projekta ODVAJAMO kojim će 17 gradova i opština iz četiri regiona Srbije(Duboko, Pirot, Pančevo, Srem – Mačva) dobiti ukupno više od 90. 000 kanti i 26 auto-smećara.

Nagradili Duboko, Čajetinu i Užice; Mogući pomaci?(AUDIO)

U Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko trenutno deponuju blizu 90 odsto pristiglih količina iz devet lokalnih samouprava Zlatiborskog i Moravičkog okruga.

  • Svi smo svesni da je prostor na deponiji Duboko već pri kraju. Treba iskoristiti sve potencijale da se otpad koji može da se reciklira izdvoji na mesta na nastanku, u domaćinstvima, poručio je izvršni direktor JKP Bioktoš.

Mogla bi i srpska domaćinstva(AUDIO)

Užice, Čačak, Požega, Lučani, Čajetina, Ivanjica, Bajina Bašta i Kosjerić su među osnivačima regiona Duboko i na listi lokalnih samouprava kojima je obezbeđena oprema zarad uspostavljanja ili unapređenja primarne selekcije otpada i sticanja dobrih ekoloških navika.

Nova oprema, stari problem oko zgrada

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
light rain
2.3 ° C
2.3 °
2.3 °
100 %
1.4kmh
100 %
Sre
3 °
Čet
8 °
Pet
9 °
Sub
11 °
Ned
5 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime