- REKLAMA -
14.8 C
Užice
Početna EKO Kante prioritet

Kante prioritet

Izmenjen je Program poslovanja JKP Bioktoš za 2023. godinu, prvi put ove godine, jednoglasnom odlukom odbornika Skupštine grada Užica tokom 24. sednice. Finansijski plan javno komunalnog preduzeća ostaće nepromenjen, dok se izmena odnosi na plan investicija.

- REKLAMA -

JKP Bioktoš će pet miliona dinara opredeljenih za nabavku polupodzemnih kontejnera izdvojiti za kupovinu 2000 kanti od 120 litara za mokri otpad koje su, prema navodima v.d. direktorke Nataše Milović Stefanović, trenutno priortet radi sprovođenje projekta IPA 2017.

Foto screenshot/ Skupština grada Užica/ Youtube kanal

  • Tim projektom je Grad, Bioktoš dobio 5 350 kanti od 240 litara za selekciju suvog otpada, 570 plavih kontejnera zapremine 240 litara za suvi otpad, 124 žutih kontejnera za staklo i dva vozila za sakupljanje primarno selektovanog otpada od 16 kubika sa potisnom pločom, navodila je za skupštinskom govornicom Nataša Milović Stefanović podsetivši da je u oko 500 individualnih domaćinstava u Sevojnu počela podela kanti od 120 i 240 litara, dok u krugu stambenih zgrada postavljaju kontejnere za odvajanje reciklabila.

Promene u domovima u Sevojnu(AUDIO)


Ministarstvo za zaštitu životne sredine i Švedska vlada u četiri regiona Srbije sprovode projekat odvajanja otpada na mestu nastanka. Vrednost donacije u Užicu je oko 545 000 evra uz učešće lokalne samouprave od 15 odsto na ta sredstva, što je oko 69 500 evra.


Podsetivši da su Grad i JKP Bioktoš obavezni da obezbede kante za mokri otpad, članica Gradskog veća zadužena za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i turizam Nada Jovičić je ukazala da bi do septembra trebalo podeliti kante u 5350 domaćinstava i započeti sa primarnom selekcijom otpada.

  • Projekat primarne selekcije otpada cilja što većem iskorišćenju reciklabilnih komponenti i mora da bude spoveden i zbog održivosti deponije Duboko, kazala je Jovičić.

Foto screenshot


Komentari građana na društvenoj mreži Fejsbuk:

Paralelno sa podelom, organizujte edukaciju stanovnistva i uključite inspekcijske službe da vrše nadzor nad korišćenjem kontejnera (plavih, žutih, narandžastih). Ne i manje važno – razdvojte posude za pravna i fizička lica…

Ideja nije loša, mi i razdvajamo ali ta crna kanta je mala za petočlanu porodicu.

–  A koliko plaćaju narod da razdvajaju otpad?


  • Uz podelu kanti je potrebna i edukacija stanovništva, naglasio je Avram Ilić, odbornik Zdrave Srbije u užičkoj i sevojničkoj skupštini. Istakavši da su deca odgovornija od odraslih, Ilić je predložio da o primarnoj selekciji otpada najpre  treba edukovati predškolske grupe i niže razrede osnovne škole u Sevojnu radi boljih rezultata.

Prema najavama članice Gradskog veća Nade Jovičić, edukacija je planirana i projektom i ovogodišnjim Programom poslovanja JKP Bioktoš i krenuće u martu iz sevojničke OŠ Aleksa Dejović. U edukaciju će biti uključeni i aktivisti lokalne Kancelarije za mlade.

Zdrava Srbija je podržala projekat koji je, prema navodima Ilića, značajan za životnu sredinu i deponiju Duboko.

Foto screenshot

  • Nadam se da će i građani koji se budu savesno ponašali, na kraju dobiti stimulaciju u vidu smanjenja računa za deponovanje smeća, dodao je.

Dragoljub Stojadinović, zamenik gradonačelnice Užica, poručio je da loklana smaouprava ne odustaje od postavljanja polupodzemnih kontejnera po gradu, te da će za njihovu nabavku opredeliti novac u drugoj polovini godine.

Krajem prošle godine JKP Bioktoš je postavio 13 polupodzemnih kontejnera za suv i mokar otpad na šest lokacija u gradu, uklonivši prethodno postavljenu komunalnu opremu sa pojedinih lokacija.

Nova oprema, stari problem oko zgrada

Užice je ranije dobilo dva polupodzemna kontejnera iz donacija. Subvencijom od pet miliona dinara iz gradskog budžeta prošle godine Bioktoš je kupio 11 polupodzemnih kontejnera, dok je sa oko četiri miliona dinara sopstvenih sredstava nabavio dizalicu, ruku za kamion, radi pražnjenja polupodzemnih kontejnera.

Podsetimo, Program poslovanja JKP Bioktoš za 2023. godinu je usvojen u decembru prošle godine na 23. sednici Skupštine grada Užica.

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
few clouds
14.8 ° C
14.8 °
14.8 °
92 %
1.5kmh
16 %
Pon
24 °
Uto
27 °
Sre
26 °
Čet
24 °
Pet
23 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime