- REKLAMA -
23.2 C
Užice
Početna EKO Užice hramlje; Zalutali do većeg troška?(AUDIO)

Užice hramlje; Zalutali do većeg troška?(AUDIO)

- Nema prostora za apel, potrebne radikalnije mere, tvrdi sagovornik Radio Lune. Potreban i dodatan prostor za otpad na regionalnoj sanitarnoj deponiji. Prostore Užica čistiće od divljih deponija

- REKLAMA -

Blizu 198 tona otpada je prikupljeno, u okviru BWL projekta, sa teritorije grada Užica od novembra prošle do septembra ove godine iz kontejnera narandžaste boje, sa divljih deponija, direktnim dovozom kabastog do reciklažnog dvorišta i odlaganjem kabastog otpada pored kontejnera tokom akcije u organizaciji lokalne samouprave 15. septembra.

Građani Užica su 11 puta do sada imali priliku da kabasti otpad odlože u kontejnere od tri, pet i sedam metara kubnih koje JKP Bioktoš postavlja poslednjeg vikenda svakog meseca, odlukom Gradskog veća, na dvadeset lokacija u gradskim mesnim zajednicama.

U svakom selu Užica su kontejneri za kabasto bili tri puta od početka godine, prvog vikenda svakog trećeg meseca.

Za deset meseci od uvođenja sistemske promene, kako je za Radio Lunu predočio menadžer BWL projekta Miloš Radojević, u Regionalni centar za upravljanje otpadom Duboko je stiglo blizu 154 tona kabastog otpada, dok je ostatak od oko 43 tone činio zalutali otpad drugih vrsta koji je bačen u komunalnu opremu za kabasti otpad.

Najviše kabastog otpada, više od 54 tone, kako je naglasio Radojević, prikupljeno je iz gradskih mesnih zajednica.

Iz sela, kako je dodao, sakupljeno je jedva 16 tona otpada iz kontejnera narandžaste boje od čega je skoro polovina bio otpad druge vrste, nepredviđen za komunalnu opremu za kabasti otpad.

Nakon više od 16 informativnih sastanaka sa meštanima gradskih i seoskih mesnih zajednica, predstavnici BWL tima najavljuju nove razgovore sa seoskim stanovništvom kako bi ih uputili u sistemsku novinu i adekvatan način odlaganja glomaznog.

Građani Užica su direktno na reciklažno dvorište u RCUO Duboko dopremili više od 51 tone kabastog otpada, što je trećina ukupnih količina prikupljenih od uspostavljanja BWL sistema prikupljanja.

  • Statistika uverava da idemo ka boljim rezultatima iz meseca u mesec, ukazao je Miloš Radojević dodavši da će, prema najavama iz Grada Užica, projekat Uspostavljanje održivog upravljanja kabastim otpadom(BWL) biti nastavljen i nakon njegovog isteka u oktobru.


Užice u akciji


Foto V.K. /Zabučje 30.9.2022

Tokom 15. septembra i akcije uklanjanja kabastog, građevinskog i zelenog otpada, koje je bilo potrebno odložiti pored komunalne opreme u periodu od 8 do 15 časova, iz gradskih mesnih zajednica je dopremljeno u Regionalni centar za upravljanje otpadom više od 36 tona otpada, od čega je oko deset tona bio kabasti otpad, prema podacima JKP Duboko.

Prema podacima JKP Bioktoš, najviše otpada su odložili građani u mesnoj zajednici Rosulje, oko 17 tona otpada, dok je najmanje otpada prikupljeno u Gradskoj opštini Sevojno, oko tonu.

U akciji, najavljenoj dva dana pre njenog početka, bila je angažovana mehanizacija uz 13 zaposlenih iz sedam lokalnih javnih i javno komunalnih preduzeća. Prikupljen sadržaj su dopremili do deponije Duboko iz 19 tura.

Prema pojašnjenju člana Gradskog veća Srđana Nedeljkovića i v.d. direktorke JKP Bioktoš Nataše Milović Stefanović, akciju su organizovali kako bi prikupili što veće količine kabastog, građevinskog i zelenog otpada i smanjili broj potencijalnih mini deponija pored kontejnera na gradskim ulicama i pritisak na grajfer Bioktoša koji svakog dana kupi kabasti otpad odložen pored kontejnera od 1,1 metara kubnih.

  • Nije predviđeno da se grajfer svakodnevno koristi, ali ne možemo drugačije, ukazala je nedavno za Lunu v.d. direktorka JKP Bioktoš Nataša Milović Stefanović.

Nataša Milović Stefanović je predočila da je sa 15 kamiona, 15 vozača i 30 izvršilaca poslova, RJ Skupljanje i transport komunalnog otpada JKP Bioktoš svakodnevno angažovana na pražnjenju 1 700 kontejnera.                                                                    – Na godišnjem nivou je prosek oko 21 000 tone odveženog smeća na deponiju Duboko, od toga je oko 60 tona kabastog otpada, navela je v.d. direktorka užičkog JKP Bioktoš ukazavši i da je broj zaposlenih isti kao pre 15 godina kada je obim posla bio manji.

Kabasti i građevinski otpad vidljiv je povremeno u gradu pored kontejnera za kabasti, suvi ili mokri otpad.

29.9.2022. godine

Prema navodima iz užičkog JKP Bioktoš, neadekvatno ponašanje građana je uzrokovalo ponovno prisustvo grajfera na ulicama nakon njegovog dvoipomesečnog isključenja, po uvođenju BWL projekta(Bulky Waste Less).

  • Vodimo evidenciju, slikamo pre i posle odnošenja, kada očistimo lokaciju. Međutim, dešava se da danas jednu lokaciju očistimo, a da je sutra ona već ponovo puna. Tipičan primer je Uskokovića prolaz gde je pretprošle nedelje na deset metara od kontejnera ostavljena fotelja, a kada smo je odneli, sutradan se na istom mestu pojavio kauč, predočio je za Radio Lunu izvršni direktor JKP Bioktoš Branislav Marić.

Prema rečima člana Gradskog veća zaduženog za javna preduzeća Srđana Nedeljkovića, neprimereno odlaganje posebnih tokova otpada biće sankcionisano, kako je naveo, u slučaju da pojava bude učestala.

1. oktobar

Tatinac 1. oktobar 2022. godine

  • Sa tim se moramo kao Grad i društvo pozabaviti u narednom periodu, kazao je gradski većnik Srđan Nedeljković.

Užice bez otpada na četiri divlje deponije, ali i bez katastra 

Posredstvom projekta BWL, uz pomoć JKP Bioktoš očistiće u Užicu četiri divlje deponije u kojima dominira kabasti otpad, na tri mesta u Sevojnu i u u zaseoku Ponikovica u Lunovom selu.

  • Divljih deponija na teritoriji grada ima nebrojeno, napomenuo je Miloš Radojević, inače viši savetnik za zaštitu životne sredine u Regionalnoj razvojnoj agenciji Zlatibor, uz napomenu da Užice nema objedinjeni katastar lokacija koje mogu biti nazvane divljim deponijama, ali i da ne postoji pravilnik koji bliže definiše šta je divlja deponija.

Sa dve već očišćene divlje deponije u Užicu, prema rečima Radojevića, uklonjena je oko 21 tona kabastog otpada.

Neuporedivo je veći trošak da se sanira divlja deponija, pa onda njih pet, deset, koliko ih ima, pa tako raditi svakog proleća i jeseni godinama, nego što je trošak pojedinca da otpad odveze na predviđenu lokaciju za taj otpad, predočio je Radojević.

Prema navodima Radojevića, stroge kontrole, nadzor i kaznena politika su jedni garant uspeha.

  • Moramo uvesti inspekcijski nadzor i staviti do znanja sugrađanima da se ne mogu bahato ponašati i očekivati da cela lokalna zajednica snosi trošak saniranja njihovog nepropisnog ponašanja, istakao je Miloš Radojević dodavši da Užice poprilično hramlje u kontekstu lokalne regulative koja definiše rad inspekcijskih i komunalnih službi.
  • Činjenica je da sve te službe po trenutno važećoj regulativi nemaju ovlašćenja kojima bi mogle da kažnjavaju počinioce, osim u slučaju da ih zateknu u trenutku činjenja prekršaja. S obrzirom na to da sve sve to radi pod okriljem noći, teško je očekivati da će neko nekoga uhvatiti u tome, a onda rezultira činjenicom da imamo jako mali broj napisanih prijava, ako ne, da ih nemamo i uopšte, pojasnio je Radojević.

Podsetimo, Užicu je istekao lokalni plan upravljanja otpadom, dok je na snazi Odluka o komunalnom uređenju grada.

Članica Gradskog veća zadužena za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i turizam Nada Jovičić je rekla za Radio Lunu da lokalna samouprava namerava da po usvajanju Plana razvoja grada Užica za period od 2021. do 2028. godine izradi i donese Lokalni plan upravljanja otpadom i posebnu Odluku o upravljanju otpadom sa namerom da utvrdi nadležnosti, odgovornosti i kazne za neadekvatno postupanje.


Naglasivši je da je regionalna sanitarna deponija Duboko u Užicu zapunjena, a da se od deponovanja spašava oko deset odsto ukupno pristiglih količina iz devet lokalnih samouprava Zlatiborskog i Moravičkog okruga, Miloš Radojević je ukazao na potencijalnu pretnju od potrage za novom lokacijom za deponovanje otpada.

Foto screenshot: Informacija o stepenu usklađenosti planiranih i realizovanih
aktivnosti iz programa poslovanja javnih preduzeća, društva kapitala i drugih
oblika organizovanja na koja se primenjuje Zakon o javnim preduzećima, a čiji je
osnivač grad Užice za period od 01.01.-30.06.2022.godine

Foto screenshot Izveštaj JKP Duboko za 2021. godinu

  • Nema više prostora za apele na solidarnost, svest, moral i etiku. Moramo pristupiti radikalnijim merama, okrenuti se opomenama, edukaciji, preventivnom delovanju, potom i kažnjavanju, smatra Radojević.

Sagovornik Radio Lune je podsetio da Užice još nije rešilo tok adekvatnog upravljanja drugim vrstama otpada, poput zelenog, biorazgradivog otpada

Radojević je potvrdio navode iz JKP Bioktoš za Lunu da odnedavno građevinski i zeleni otpad dopremaju na deponiju Duboko jer je deponija Sarića Osoje zatvorena. To bi trebalo da čine i građani. Često je građevinski otpad završavao pored komunalne opreme u gradu u vreme apela Bioktoša da ga treba dopremiti direktno do deponije Sarića Osoje. Ta deponija nije u nadležnosti Bioktoša, podsetio je izvršni direktor u JKP Bioktoš Branislav Marić naglasivši da bi odlaganje građevinskog otpada pored kontejnera moglo dodatno da košta to javno komunalno preduzeće, imajući u vidu da JKP Duboko uvodi cenovnik za sve vrste otpada.

6. oktobar 2022. godine


Bez plaćanja naknade, građani Užica mogu odneti u RCUO Duboko kabasti otpad i odložiti ga u reciklažno dvorište radnim danima od 7 do 14 sati

Prema navodima direktora Momira Milovanovića, RCUO Duboko planira da koristi mašinu šreder i za drobljenje građevinskog otpada, ali i kabastog otpada i u drugim okruzima Srbije i time poveća prihode regionalnog preduzeća koje, inače, godinama negativno posluje.

  • Sve količine kabastog otpada koje se sakupe u devet lokalnih samouprava koje su u sistemu Dubokog neće završiti na telu deponije – nijedan kilogram tog otpada. Sada imamo rešenje i model kako može da se upravlja i da se zatvori krug kada je u pitanju kabasti otpad, poručio je nedavno v.d. direktor RCUO Duboko Milovanović.

Na Fejsbuk stranici Ere recikliraju su ukazali iz BWL tima na to da je Užice jedina lokalna samouprava u Srbiji koja primenjuje organizovani način upravljanja kabastim otpadom na mesečnom nivou. 


U okviru BWL projekta, Regionalni centar za upravljanje otpadom Duboko je nabavio 20 velikih kontejnera, utovarivač grajfer za podizanje glomaznog, drobilicu šreder za kabasti otpad, uredio reciklažno dvorište kod sanitarne regionalne deponije.

Plan je da usitnjeni kabasti materijal preusmeravaju na tržište sekundarnih sirovina, ka proizvodnji alternativnih goriva za cementnu industriju ili da ga odlože na telo deponije usitnjenog i u zapreminski manjoj meri.

Istakavši da je to presedan u projektima prekogranične saradnje, Radojević je podsetio da je BWL treći po redu projekat u oblasti upravljanja otpadom kojeg finansira Evropska unija posredstvom saradnje Užica i Tuzle. Uz finansijsku podršku EU, podsetimo, 2 500 domaćinstava u predgrađu Užica je dobilo kante za razdvajanje suvog i mokrog otpada i uspostavljen je sistem primarne selekcije otpada u školama u Užicu i Tuzli.

Prema rečima Miloša Radojevića, BWL tim uputiće lokalnoj samoupravi predlog zaključaka kako bi svi započeti projekti u oblasti upravljanja otpadom išli uzlaznom putanjom.

6. oktobar 2022. godine

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
23.2 ° C
23.2 °
23.2 °
76 %
1.9kmh
100 %
Ned
25 °
Pon
24 °
Uto
27 °
Sre
28 °
Čet
28 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime