- REKLAMA -
12.4 C
Užice
Početna Srbija i region EKO Velika akcija smanjuje količine otpada pored kontejnera(AUDIO)

Velika akcija smanjuje količine otpada pored kontejnera(AUDIO)

- REKLAMA -

Veliku akciju prikupljanja kabastog, građevinskog i zelenog otpada u Užicu su najavili za četvrtak član Gradskog veća Srđan Nedeljković i direktorka JKP Bioktoš Nataša Milović Stefanović pozivajući građane da odlože otpad pored kontejnera u gradskim mesnim zajednicama tog dana od 8 do 14 sati ili prethodno veče.

Prema navodima Nedeljkovića, sem JKP Bioktoš, zbog akcije će biti angažovani zaposleni i mehanizacija iz svih lokalnih javnih preduzeća.

  • Apelujem na sugrađane da tog dana iznesu što veće količine pomenutog otpada na sve lokacije gde imamo kontejnere, kazao je gradski većnik Nedeljković dodavši da će JKP Bioktoš postaviti i kontejnere narandžaste boje za odlaganje kabastog otpada.

Prema pojašnjenju Nedeljkovića, akciju organizuju jer građani skoro svakodnevno ostavljaju kabasti i građevinski otpad na mini deponijama, pored komunalne opreme, bez obzira što im je radnim danima dostupno reciklažno dvorište na deponiji Duboko za odlaganje kabastog, poslednjeg vikenda svakog meseca i kontejneri narandžaste boje koje Bioktoš postavlja privremeno na 20 lokacija.

  • Građanima koji odvoze kabasti otpad u deponiju Duboko ne naplaćuaju njegovo odlaganje. (…) Prethodnih mesec, dva, ima dosta kabastog otpada. Građani ga ostavljaju svuda, što je neprimereno i svakako će biti sankcionisani u narednom periodu ukoliko se ta pojava nastavi i bude učestala. Sa tim se moramo kao Grad i društvo pozabaviti u narednom periodu, kazao je Nedeljković.

Grajfer JKP Bioktoš je skoro svakodnevno, u dve smene, na terenu angažovan na odnošenju kabastog kojeg građani odlažu pored kontejnera od 1,1 metara kubnih za mokri i suvi otpad, ukazala je za Lunu v.d. direktorka JKP Biokoš Nataše Milović Stefanović.

  • Nije predviđeno da se grajfer svakodnevno koristi, ali ne možemo drugačije da ispunimo normu i da odvozimo taj, pogotovo kabasti otpad, ukazala je za Lunu v.d. direktorka JKP Bioktoš.

Iz Grada Užica su više puta apelovali na građane da na deponiju Sarića Osoje odvoze građevinski otpad kojeg, inače, povremeno viđamo pored komunalne opreme u gradu. Iz JKP Bioktoš su više puta molili građane da zeleni otpad ne ubacuju u kontejnere za kabasto ili u opremu namenjenu za reciklabilni otpad.

Milović Stefanović je predočila da je Gradska čistoća JKP Bioktoš, sa 15 kamiona, 15 vozača i 30 izvršilaca poslova, svakodnevno angažovana na sakupljanju i transportu komunalnog otpada.

  • Svakodnevno, praznicima, sedam dana u nedelji, RJ Čistoća iznosi i sakuplja komunalni otpad po svim mesnim i seoskim zajednicama, po seoskim zajednicama jedanput sedmično, po gradskim jednom ili dva puta dnevno, rekla je Nataša Milović Stefanović dodavši da na dnevnom nivou isprazne 1 700 kontejnera.
  • Na godišnjem nivou je prosek oko 21 000 tone odveženog smeća na deponiju Duboko, od toga je oko 60 tona kabastog otpada, navela je v.d. direktorka JKP Bioktoš.

Podsetila je da su radnici JKP Bioktoš angažovani i na odnošenju suvog i mokrog otpada iz 2500 domaćinstava koji su dobili po dve kante pre dve godine posredstvom projekta Predgrađa recikliraju.

Ovaj broj zaposlenih je bio i pre 15 godina kada je bio mnogo manji obim posla u javno komunalnom preduzeću. Ovaj broj izvršilaca zaista radi punim kapacitetom u tri smene, ljudi čak ostaju i i prekovremeno da rade jer je nemoguće ovoliki posao odraditi, rekla je v.d. direktorka JKP Bioktoš.
Foto J.P.

Završen je u avgustu projekat prekogranične saradnje BWL, za koji su Evropska unija i RCUO Duboko opredelili oko 300 ooo evra, započet  novembra prošle godine sa namerom da Užice uspostavi održiv sistem upravljanja kabastim otpadom.

Prema navodima iz JKP Bioktoš, Grad će razmatrati kako će od sledeće godine upravljati kabastim otpadom i da li će kontejnere narandžaste boje postavljati kao do sada ili samo u seoskim mesnim zajednicama.

RCUO Duboko: Imamo model za upravljanje kabastim otpadom(AUDIO)

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
12.4 ° C
12.4 °
12.4 °
71 %
5.9kmh
100 %
Pet
14 °
Sub
14 °
Ned
10 °
Pon
1 °
Uto
-1 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime