- REKLAMA -
13.4 C
Užice
Početna EKO I dalje na nepredviđenim mestima

I dalje na nepredviđenim mestima

Poslednjeg vikenda svakog meseca, na oko četiri dana, JKP Bioktoš postavlja kontejnere za kabasti otpad na 20 lokacija u gradskim mesnim zajednicama

- REKLAMA -

Kontejnere naranžaste boje postavio je JKP Bioktoš u petak u gradskim mesnim zajednicama Užica i u Sevojnu, a građani će imati priliku da do 30. maja na 20 lokacija odlože kabasto u sklopu sedmog vikenda organizovanog prikupljanja tog posebnog toka otpada u Užicu.

U gradu, pak, i dalje viđamo kabasti otpad pored kontejnera za komunalni i otpad za recikliranje, dok u kontejnerima za kabasto zaluta i komunalni i građevinski otpad, pokazali su vikendi organizovanog prikupljanja kabastog otpada.

JKP Duboko Užice je nosilac projekta Uspostavljanje sistema za održivo upravljanje kabastim otpadom (BWL) kojeg prekograničnom saradnjom Srbija- BiH sprovode u Užicu i Tuzli. Projekat, čiji je cilj i ušteda deponijskog prostora i ponovno iskorišćenje usitnjenog kabastog otpada, finansijski je podržala Evropska unija.

Menadžer BWL projekta Miloš Radojević je više puta za Radio Lunu isticao da su iskustva na terenu pokazala da je neophodan sistemski, integralni pristup i uključenost svih relevantnih subjekata u gradu na rešavanju kompleksnog problema upravljanja otpadom.

U kontejneru za kabasti otpad kod crkve

Kod raskrsnice Dobrosava Ružića i Njegoševe

BWL tim je do sada obišao više od deset mesnih zajednica i održao 15. informativnih sastanaka kako bi građane sa područja Užica uputio u novinu, uvedenu prošle godine.

BWL tim je najavio da će u utorak razgovarati o upravljanju kabastim otpadom sa meštanima Bele zemlje, u konferencijskoj sali hotela Zlatiborska noć od 18 sati.

Na Beloj Zemlji i u užičkim selima Volujac, Stapari, Vrutci, Bioska, Kremna, Kačer, kontejneri za kabasti otpad biće postavljeni od 1. do 8. juna. U svakom selu Užica kontejneri narandžaste boje za kabasti otpad biće privremeno postavljani ukupno četiri puta godišnje, prve nedelje na svaka tri meseca.

Kabasto u reciklažno dvorište do novog narandžastog vikenda


Upravljanje otpadom izazov za Užice, potvrdila Kremna


U Kremnima, gde je BWL tim održao informativni sastanak 19. maja, meštani su poručili da su spremni da učestvuju u novouspostavljenom sistemu i ukazali da im upravljanje komunalnim otpadom zadaje veće probleme.

Foto izvor Fejsbuk Ere recikliraju

–  Još jednom se pokazalo da je upravljanje otpadom u ruralnim područjima poseban izazov i da mu treba pristupiti sistemski. Trenutno stanje je neodrživo i ne odgovara nikome – ni meštanima kojima se ruži slika sela; ni komunalnom preduzeću koje sistem ne može da adekvatno opslužuje; ni gradu koji pokriva nemale troškove ovakvog funkcionisanja, bez adekvatnih efekata. Stiče se utisak da su neka od rešenja: širenje obuhvata teritorije pokrivene organizovanim prikupljanjem otpada, uz uvođenje novih korisnika u sistem naplate te usluge i uvođenje razdvajanja otpada na mestu nastanka i u selima. Primena i jednog i drugog rešenja, podrazumeva novi/drugačiji pristup ovoj problematici, u odnosu na dosadašnji, napomenuli su iz BWL tima na Fejsbuk stranici Ere recikliraju.

Poručili su iz BWL tima i početkom februara, nakon razgovora sa meštanima Karana,  da nije u potpunosti uređen sistem za odlaganje komunalnog otpada u seoskim sredinama i da bi ga trebalo uspostaviti, uz održiva rešenja.

Novi rekord i više posetilaca reciklažnog dvorišta

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
broken clouds
13.4 ° C
13.4 °
13.4 °
71 %
1.9kmh
64 %
Sre
24 °
Čet
23 °
Pet
22 °
Sub
22 °
Ned
26 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime