- REKLAMA -
3.4 C
Užice
Početna Srbija i region EKO Kabasto u reciklažno dvorište do novog narandžastog vikenda

Kabasto u reciklažno dvorište do novog narandžastog vikenda

U najavi novi razgovori sa građanima radi upoznavanja sa sistemskom promenom i zbog zalutalog otpada u kontejnerima za kabasto

- REKLAMA -

U reciklažno dvorište u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko građani mogu odlagati kabasti otpad bez nadoknade radnim danima od 7 do 14 sati, podsetili su iz užičkog JKP Bioktoš apelujući na stanovništvo da glomazan otpad ne ostavljaju pored kontejnera.

Viđali smo ga pored komunalne opreme i prethodnih dana. Na pojedinim mestima, u blizini i u vreme postavljenog kontejnera narandžaste boje u Omladinskoj ulici, čekao je kabasti otpad prevoz više od deset dana

Prema nedavno pokrenutoj sistemskoj promeni, građani Užica imaju priliku da svakog poslednjeg vikenda u mesecu, ukupno 12 puta godišnje, kabasti otpad odlože u kontejnere narandžaste boje na oko 20 lokacija u gradskim mesnim zajednicama.

Nakon januara i trećeg vikenda organizovanog preuzimanja kabastog po BWL sistemu, ukupno 7, 5 tona otpada su radnici JKP Bioktoš dopremili u RCUO Duboko.

–  Kontejneri sa svih lokacija su pražnjeni po jedanput. Oko 50% pristiglog otpada može se smatrati kabastim, dok je druga polovina zalutala u narandžaste kontejnere (građevinski, zeleni, komunalni otpad), sumirali su na stranici Ere recikliraju na društvenoj mreži Fejsbuk navodeći da je sasvim izvesna potreba revidiranja odluke o pojedinim lokacijama koje treći put za redom pokazuju nizak nivo zapunjenosti kontejnera.

Prema podacima Ere recikliraju, nakon drugog narandžastog vikenda krajem decembra iz kontejnera za kabasto je prikupljeno oko 9, 4 tona otpada, od čega je 40 odsto bio zalutali.  Trećinu od ukupno prikupljenih 7, 5 tona otpada posle prve postavke kontejnera za kabasto je činio građevinski, komunalni, zeleni otpad.

Menadžer BWL projekta Miloš Radojević je predočio za TV Lav da je to signal da je potreban razgovor sa građanima na terenu radi razrešenja dilema.

Iz BWL tima su najavili nove informativno-edukativne sastanke sa građanima, dok su u prethodnom periodu o uspostavljenoj sistemskoj promeni razgovarali sa stanovništvom u MZ Krčagovo, MZ Carina i meštanima Lunovog sela, Karana i Trnave.


Kvalitet prikupljenog lošiji nego u gradu


Kontejnere za kabasti otpad su ove godine počeli da postavljaju u seoskim mesnim zajednicama i to će činiti po grupama sela -prve nedelje svakog trećeg meseca.

Najmanje 3, 3 tona otpada je prikupljeno sa teritorije osam seoskih mesnih zajednica nakon prve postavke kontejnera i preuzimanja kabastog otpada po BWL sistemu u januaru.

–  Tek oko 25% pristiglog otpada može se smatrati kabastim. Čak oko 75% pristiglog otpada zalutalo je u narandžaste kontejnere (građevinski, zeleni, komunalni), ukazali su na stranici Ere reciliraju spomenuvši da su kontejneri bili postavljeni skoro mesec dana u Gorjanima, Krvavcima, Zlakusi, Nikojevićima, Ravnima, Drežniku, Skržutima i Ljubanjama, te da ih je komunalno preduzeće praznilo po jedanput, uz poteškoće, kako je navedeno, zbog zimskih uslova sa snežnim padavinama i niskim temperaturama i uz nedostatak radne snage usled epidemijske situacije.

Seosko stanovništvo, na sastanku u Karanu početkom februara, ukazalo je da se suočava sa neadekvatnim odlaganjem ambalaže od hemijskih preparata koji se koriste u poljoprivrednoj proizvodnji (pesticidi, herbicidi). Problem je, kako su naveli, i odlaganje komunalnog otpada u seoske kontejnere od strane tranzitnih prolaznika i stanovnika susednih sela i opština što, kako su prenele Ere recikliraju, opterećuje komunalnu infrastrukturu sela i čini ga neurednim i teškim za održavanje. Građani su u komentarima na Fejsbuk stranici Ere recikliraju podsetili da nije u potpunosti uređen sistem za odlaganje komunalnog otpada u seoskim sredinama i da bi ga trebalo uspostaviti, uz održiva rešenja. (Foto izvor Fejsbujk/ stranica BWL projekat)


Potreban integralni pristup

Foto izvor Fejsbuk/ stranica BWL projekat

–  Neuključivanje inspekcijskih službi i komunalne policije, nesavesnost ljudi, neadekvatan tretman zelenog otpada, nedovoljan broj komunalne opreme… samo su neki od problema na koje su nam stanovnici MZ Carina ukazali, napisali su iz BWL tima na Fejsbuk stranici Ere recikliraju dodavši da su se tokom diskusije sa stanovništvom Carine još jednom uverili da je problematika upravljanja otpadom u Užicu izuzetno kompleksna i da se njome treba baviti integralno – u saradnji sa svim relevantnim subjektima u gradu.

Do tada, kako su dodale Ere recikliraju, oslanjaće se i na osvešćene pojedince.

Kabasto u narandžasto, spremni za iskorak?

Podsetimo, posredstvom prekograničnog BWL projekta, čiji je cilj da do septembra uspostavi održiv sistem upravljanja kabastim otpadom, uređeno je reciklažno dvorište u JKP Duboko, nabavljeni su kontejneri od tri, pet i sedam metara kubnih, mašina šreder za sitnjenje kabastog otpada. U Regionalnom centru za upravljanje otpadom očekuju i grajfer, dizalicu sa pokretnom kašikom za utovar i istovar kabastog otpada.

Na reciklažnom dvorištu posebni boksevi za razvrstavanje i odlaganje različitih vrsta kabastog otpada

Planiraju u Dubokom ponovo da iskoriste određene vrste samlevenog kabastog otpada ili da ga deponuju u zapreminski manjoj meri što će doprineti produženju veka trajanja regionalne sanitarne deponije.

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
3.4 ° C
3.4 °
3.4 °
75 %
1.4kmh
93 %
Pon
5 °
Uto
4 °
Sre
3 °
Čet
3 °
Pet
6 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime