- REKLAMA -
18.3 C
Užice
Početna EKO Sistemske promene u Užicu: Od sada 12 prilika godišnje(AUDIO)

Sistemske promene u Užicu: Od sada 12 prilika godišnje(AUDIO)

Pomaci u Užicu ka održivom upravljanju kabastim otpadom

- REKLAMA -

Po prvi put, kontejneri za odlaganje kabastog otpada biće postavljeni 26. novembra na 20 lokacija u gradskim mesnim zajednicama Užica.

Foto izvor Fejsbuk stranica Ere recikliraju

Građani će imati četiri dana da u komunalnu opremu narandžaste boje odvoje nameštaj i stolariju, dušeke, tepihe, belu tehniku i tehničku opremu, auto- plastiku i automobilske gume, gabaritnu ambalažu.

Svakog poslednjeg vikenda u mesecu na istim lokacijama JKP Bioktoš će postavljati kontejnere za kabasti otpad na četiri dana. Sadržinu iz 20 kontejnera potom će dopremati do reciklažnog dvorišta u Regionalni centar za upravljanje otpadom Duboko.

U to reciklažno dvorište i građani mogu donositi kabasti otpad, radnim danima od 7 do 14 sati, i bez nadoknade ga razvrstati u odgovarajuće bokseve, prema sirovinskom sastavu otpada.

Direktor RCUO Duboko Momir Milovanović je istakao da kabasti otpad više neće stizati u Duboko pomešan sa komunalnim, te da će ga uspostavljanjem sistema zbrinjavati na drugačiji način, nalik evropskim zemljama.

–  Kabasti otpad je posebna vrsta otpada koja će ići u posebne tokove i neće završavati na telu deponije kao do sada. Na samom telu deponije dobićemo prostor u koji možemo da odlažemo komunalni otpad, a ne kabasti, naglasio je direktor Regionalnog centra za upravljanje otpadom Duboko.

Više od hiljadu kubnih metara kabastog otpada na posebnoj etaži u Dubokom čeka da bude usitnjeno

Do kraja godine u Duboko stiže mobilna drobilica koja će sitniti kabaste materijale, a sledeće godine i grajfer, dizalica sa pokretnom kašikom za utovar i istovar kabastog otpada.

–  Usitnjeni materijal će se usmeravati u dalje tokove i to: ekonomski isplativi deo otpada će se plasirati na tržište sekundardnih sirovina (metal, drvo, plastika…), onaj deo koji nema tržišnu vrednost, ali ima energetski potencijal (drvo lošeg kvaliteta, tekstil, guma…) biće usmeren ka proizvodnji alternativnih goriva za cementnu industriju, dok će sav ostatak, koji nema ni tržišnu ni energetsku vrednost biti deponovan, pri čemu će zauzimati značajno manji prostor usled smanjene zapremine i gabarita, pojasnio je menadžer BWL projekta Miloš Radojević.

Ukoliko građani i komunalne službe budu poštovali nova sistemska rešenja, prema navodima Radojevića, Užice će biti prvo u Srbiji koje će na održiv način upravljati kabastim otpadom.

Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević je pozvala građane da kabasti otpad iznose na predviđene lokacije u defnisanim terminima.

–  Bez učešća svakog pojedinca ovaj projekat sigurno neće biti uspešno realizovan. Sigurna sam da građani Užica prepoznaju značaj pravilnog upravljanja kabastim otpadom, zarad očuvanja životne sredine, čistijeg i lepšeg Užica u budućnosti. Svima nam je zdrava životna sredina važna i prema tome, ovo je prilika da svi zajedno pokažemo da je to i zaista tako, naglasila je gradonačelnica Užica.

Kabasti otpad su građani Užica do sada odlagali pored kontejnera, uz apel Biktoša da to čine nakon što pozovu kol centar. Radnici Bioktoša su uklanjali kabasto sa teritorije grada prema predviđenom planu i prevozili taj otpad posebnim kamionom u Duboko. Bila je to svakodnevna igra bez prestanka i nepredvidiv proces, kako je opisao Radojević, zbog komfornog ponašanja građana i ograničene tehničke i kadrovske opremljenosti komunalnog preduzeća.

Naglasivši da lokalna samouprava, uz podršku javnih preduzeća i Ministarstva zaštite životne sredine, ulaže velike napore u poboljšanje nivoa komunalnih usluga, gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević je najavila da predstoji nabavka nedostajuće komunalne opreme, vozila i upošljavanje većeg broja radnika.


–  Zašto sve ovo radimo? Prevashodno da sačuvamo deponijski prostor, produžimo vek trajanja deponije jer smo ovu deponiju jako skupo platili, između 15 i 20 miliona evra. Imamo je u našem dvorištu i kad je već tu, treba se potruditi da nam što duže traje kako ne bismo morali dolaziti u situaciju da smišljamo nove lokacije i načine upravljanja otpadom, naglasio je Radojević dodavši i da je ideja da se uvede disciplina i red u lokalnoj zajednici, smanji dnevni pritisak na komunalno preduzeće i dugoročno reši tok upravljanja kabastog otpada.


Uvođenje sistemske promene u načinu upravljanja kabastim otpadom u Užicu je koštalo oko 277.000 evra. Projekat Uspostavljanje sistema za održivo upravljanje kabastim otpadom, na teritoriji gradova Užica i Tuzle, vredan 576.000 evra, podržala je Evropska unija posredstvom finansijskog instrumenta pretpristupne pomoći i Programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014-2020.

Regionalni centar za upravljanje otpadom Duboko je nosilac projekta, dok su partneri JKP Komunalac i Udruženje Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle.

Projektom je predviđeno da se kabasti otpad organizovano prikuplja četiri puta godišnje i iz seoskih mesnih zajednica Užica, što najavljuju da će uvesti od sledeće godine.

U avgustu 2022. godine osamnaestomesečni projekat biće završen, a Užice će imati podatke sa terena kako bi uspostavljen sistem mogao da očuva i poboljša novim rešenjima.

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine. Poslednje obuke: * Trening Monitoring lokalnih javnih konkursa u organizaciji Balkanske istraživačke mreže Srbije BIRN, Građanske inicijative i FORCA Požega, septembar 2023. godine, Požega * Trening Menjaj na zeleno!; Beogradska otvorena škola, u saradnji sa USAID, Mladi istraživači Srbije, The Nature Conservancy, ENECA i Američka privredna komora u Srbiji (AmCham); septembar 2023. godine, Šabac * Zapadni Balkan: Kako da novinari ostanu bezbedni prilikom praćenja protesta(online kurs: Journalism Now; BY THOMSON FOUNDATION), avgust 2023. godine * Obuka Istraživačko novinarstvo, u organizaciji Nezavisnog udruženja novinara Srbije NUNS i Ambasade SAD, maj 2023. godine, Beograd * Trening obuka iz oblasti analize dezinformacija Analiza (dez)informacija, mart 2023. godine u Novom Sadu u organizaciji Novosadske novinarske škole i FakeNews Tragača
- REKLAMA -
Užice
broken clouds
18.3 ° C
18.3 °
18.3 °
49 %
10.6kmh
82 %
Sub
18 °
Ned
8 °
Pon
4 °
Uto
6 °
Sre
6 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime