- REKLAMA -
0.6 C
Užice

Stigao šreder

- REKLAMA -

Mašina šreder za drobljenje kabastog( i građevinskog) otpada je dopremljena u Regionalni centar za upravljanje otpadom Duboko u Užicu.

Foto JKP Duboko

Mašinu su nabavili posredstvom  BWL(Bulky Waste Less) projekta prekogranične saradnje Užica i Tuzle sa ciljem da uspostave sistemske promene, održivo upravljanje kabastim otpadom čime će doprineti i štednji deponijskog prostora.

–  Usitnjeni materijal će se usmeravati u dalje tokove i to: ekonomski isplativi deo otpada će se plasirati na tržište sekundardnih sirovina (metal, drvo, plastika…), onaj deo koji nema tržišnu vrednost, ali ima energetski potencijal (drvo lošeg kvaliteta, tekstil, guma…) biće usmeren ka proizvodnji alternativnih goriva za cementnu industriju, dok će sav ostatak, koji nema ni tržišnu ni energetsku vrednost biti deponovan, pri čemu će zauzimati značajno manji prostor usled smanjene zapremine i gabarita, pojasnio je nedavno menadžer BWL projekta Miloš Radojević.

U Užicu su prethodno nabavili 20 kontejnera za kabasti otpad i uredili reciklažno dvorište u krugu regionalnog centra.
Za uspostavljanje održivog sistema upravljanja kabastim otpadom, Užice i Tuzla su dobili više od 576 000 evra podrške od Evropske unije posredstvom Programa prekogranične saradnje Srbija i BiH 2014-2020(IPA II).

Građani Užica će svakog poslednjeg vikenda u mesecu imati četiri dana da kabasti otpad odlože u posebne kontejnere narandžaste boje na 20 lokacija u gradu. Kontejnere su, podsetimo,  prvi put postavili na četiri dana 26. novembra u 20 gradskih mesnih zajednica Užica.

Kabasti otpad građani mogu i direktno donositi u reciklažno dvorište radnim danima od 7 do 14 sati i bez nadoknade ga razvrstati u odgovarajuće bokseve prema sirovinskom sastavu otpada.

Kabasto u narandžasto, spremni za iskorak?

Prema najavama, sledeće godine postavljaće kontejnere za kabasto i u seoskim mesnim zajednicama, dok bi u Duboko trebalo da stigne i grajfer, dizalica sa pokretnom kašikom za utovar i istovar kabastog otpada.

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
0.6 ° C
0.6 °
0.6 °
81 %
1.6kmh
99 %
Sub
1 °
Ned
1 °
Pon
2 °
Uto
1 °
Sre
3 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime