- REKLAMA -
0.1 C
Užice
Početna EKO Uspešan početak, ali bilo i primedbi

Uspešan početak, ali bilo i primedbi

- REKLAMA -

Uspešno je započeo sistem upravljanja kabastim otpadom u Užicu, ali predstoji aktivno upoznavanje stanovnika sa uspostavljenim sistemskim promenama kako bi smanjili pogrešno postupanje i povećali količine prikupljenog otpada, saopštili su iz BWL projekta na Fejsbuk stranici Ere recikliraju pojasnivši da je kabasti otpad činio oko 70 odsto ukupno odloženog za četiri dana u posebne kontejnere na 20 mesta u gradu, a da je u komunalnoj opremi bilo i 30 odsto zalutalog građevinskog, zelenog i komunalnog otpada.

Pohvalile su Ere recikliraju odlaganje kabastog u Omladinskoj ulici i na Senjaku, ali imali primedbe na sadržinu kontejnera za kabasto u MZ Carina.

U reciklažno dvorište u Duboko je dopremljeno ukupno sedam i po tona otpada iz kontejnera narandžaste boje koji su prvi put u Užicu bili postavljeni 26. novembra u 20 gradskih mesnih zajednica.

Direktno u reciklažno dvorište u Regionalnom centru za upravljanje otpadom nadomak Užica su dva stanovnika dovezla oko 160 kg težine kabastog otpada.

Foto izvor Fesjbuk stranica Ere recikliraju

Podsetimo, radnim danima od 7 do 14 sati, građani mogu donositi kabasti otpad u reciklažno dvorište i bez nadoknade ga razvrstati u odgovarajuće bokseve prema sirovinskom sastavu otpada.

Građani Užica će svakog poslednjeg vikenda u mesecu imati četiri dana da glomazno odlože u posebne kontejnere narandžaste boje na predviđenim lokacijama u gradu.

Sistemske promene u Užicu: Od sada 12 prilika godišnje(AUDIO)

Plan je da kabasti otpad ne gomilaju na telu deponije nego da taj prostor iskoriste za odlaganje komunalnog otpada, dok će građevinska mašina šreder sitiniti kabasto, preusmeravati ga na tržište sekundarnih sirovina, u cementnu industriju ili ga deponovati u zapreminski manjoj meri.

Menadžer BWL projekta Miloš Radojević je nedavno pričao za Radio Lunu da je cilj uspostavljanja održivog sistema da se uvede disciplina i red u lokalnoj zajednici, smanji dnevni pritisak na JKP Bioktoš, dugoročno reši tok upravljanja kabastog kao posebne vrste otpada, ali i sačuva deponijski prostor, produži vek trajanja deponije na koju trenutno stiže otpad iz devet lokalnih samouprava Zlatiborskog i Moravičkog okruga.

Kabasto u narandžasto, spremni za iskorak?

 

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
scattered clouds
0.1 ° C
0.1 °
0.1 °
56 %
1.7kmh
47 %
Pon
0 °
Uto
8 °
Sre
5 °
Čet
2 °
Pet
3 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime