- REKLAMA -
12.6 C
Užice
Početna Srbija i region EKO BWL: Građani najvažniji akteri

BWL: Građani najvažniji akteri

- REKLAMA -

Zaposleni u užičkim javno komunalnim preduzećima Duboko i Bioktoš, angažovani na poslovima upravljanja kabastim otpadom, bili su 25. juna na prvom treningu i radionici kako bi se upoznali sa planiranim rešenjima i svojom ulogom u projektu Uspostavljanje sistema za održivo upravljanje kabastim otpadom na teritoriji Užica i Tuzle(BWL).

Foto izvor JKP Duboko/https://duboko.rs/

Zaposleni u RJ Gradska čistoća užičkog Bioktoša od utorka nisu odvozili kabasti otpad na deponiju u Dubokom.

Inače ga sakupljaju iz mesnih zajednica po utvrđenom planu i programu uz redovne apele Bioktoša da građani odlože kabasti otpad dan, dva pre najavljenog termina ili da pozovu kol centar na 031/525-427 i 0800/031-030 kada reše da se oslobode kabastog.

Često se ti apeli ne poštuju ili ne čuju, pa kabasti otpad u gradu više dana čami čekajući kamion Bioktoša pored kontejnera.

 Oko dve nedelje odložen kabasti otpad na ulazu u Veliki park.

Čekala je i Radio Luna sagovornika iz kol centara Bioktoša da se odazove našim učestalim pozovima tokom petka od 14 do 15 časova u nameri da saznamo razloge neodnošenja kabastog otpada ove nedelje.

Godinama na posebnoj etaži u Dubokom čeka i kabasti otpad iz Užica i Čačka da dođe i usitni ga mobilna drobilica šreder kojeg će Regionalni centar za upravljanje otpadom nabaviti, uz 20 kontejnera, u okviru projekta i prekogranične saradnje sa Tuzlom.

Ta dva grada, prema navodima direktora Dubokog Momira Milovanovića, rešiće gorući problem odlaganja kabastog i građevinskog otpada, a Užice će biti među prvima u Srbiji koji će to i učiniti.

Najavljuju drugačiji tretman kabastog i građevinskog otpada(AUDIO)

Podsetimo, posredstvom Programa prekogranične saradnje Srbija-Bosna i Hercegovina 2014-2020(u okviru instrumenta pretpristupne pomoći IPA II), Užice i Tuzla su dobili više od 576 000 evra podrške od Evropske unije kako bi prekograničnom saradnjom uspostavili sistem upravljanja kabastim otpadom na svojim teritorijama. To bi trebalo da učine do jeseni naredne godine.

BWL projektom planiraju i da organizovano prikupljaju kabasti otpad u seoskim mesnim zajednicama i da postave u Užicu reciklažno dvorište za kabasti otpad.

–  Kroz ovaj projekat obuhvatićemo celokupno stanovništvo grada Užica, građani će imati mogućnost da kabast otpad odlažu na adekvatan način kako bi se on dalje tretirao. Smatramo da ukoliko se sve bude dobro primenjivalo otpad neće završavati na telu deponije i da će naći neku novu vrednost, a naša ideja je da to bude u cementnoj industriji, rekao je direktor JKP Duboko Momir Milovanović na sastanku predstavnika Grada, nosilaca BWL projekta i predsednika Saveta seoskih mesnih zajednica.

Menadžer BWL projekta Miloš Radojević je istakao na sastanku u Gradskoj kući početkom jula da su građani produžena ruka u procesu upravljanja kabastim otpadom, ali da nemaju dovoljno informacija i da ne shvataju svoju ulogu na najbolji način.

–  Sami građani su najvažniji akteri u celom procesu, od momenta kada otpad nastaje u domaćinstvima do načina na koji se prema njemu odnose. Nadam se da će kroz ovaj projekat shvatiti da je to ciklus koji traje i da ćemo shvatiti kao pojedinici i lokalna zajednica da je naša uloga u ovom procesu nezamenljiva, naglasio je tada Radojević.

Bolje kad se ne meša

Dnevni plan odvoženja kabastog otpada građani Užica mogu pronaći na zvaničnom sajtu lokalne samouprave, ali ne i na sajtu javno komunalnog preduzeća Bioktoš.

Šta sa staklom, gumama i polovnom garderobom, gde kabasti i građevinski otpad?

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
light rain
12.6 ° C
12.6 °
12.6 °
70 %
4kmh
100 %
Sub
13 °
Ned
12 °
Pon
7 °
Uto
1 °
Sre
2 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime