- REKLAMA -
18.3 C
Užice
Početna EKO Bolje kad se ne meša

Bolje kad se ne meša

Plave, crne, sive, ponegde i žute kontejnere viđamo po Užicu, a primećujemo i da sve veći broj građana razvrstava otpad na mestu nastanka odlažući otpad i sirovinu u adekvatne kontejnere

- REKLAMA -

Podsetimo, na plavim, crnim i žutim kontejnerima je napisana vrsta otpada kojoj su kontejneri namenjeni.

Po rečima direktora JKP Duboko Užice Momira Milovanovića, količine suve frakcije ne smeju da sadrže nečistoće niti da imaju vlagu veću od osam odsto jer u tom slučaju neće biti priznate kao primarno selektovan otpad.

Ko ne može do jednog od 30 žutih kontejnera po gradu, može do telefona. Pozivom na broj 525-061 u periodu od 7 do 15 sati građani Užica mogu pozvati radnike JKP Duboko da preuzmu staklenu ambalažu i odvezu je do deponije. IZ JKP Duboko su naglasili da je staklo idealan materijal koji se može reciklirati nebrojeno puta, a da to ne utiče na njegov kvalitet.

Ukupno 880 tona razvrstanog otpada na mestu nastanka je prikupljeno za osam meseci iz 160 kontejnera za primarnu selekciju i iz deset žutih kontejnera za ambalažno staklo koji su postavljeni 2020. godine u užem gradskom jezgru u okviru inicijative JKP Bioktoš, JKP Duboko i Grada Užica, predočili su u martu iz lokalne samouprave.

–  Analizom strukture otpada, utvrđeno je da je 79% otpada iz plavih kontejnera(701 tona) upotrebljivo za dalje tretmane (reciklaža i proizvodnja alternativnih goriva), dok preostalih 21 odsto tog otpada nije moguće upotrebiti, te se mora deponovati, dodali su tada iz lokalne samouprave predstavljajući i rezultate SUBREC projekta zahvaljujući kojem je 2 500 domaćinstava u predgrađu dobilo kante za razvrstavanje otpada.

Direktor JKP Bioktoš Oliver Ristanović je istakao tada za Radio Lunu da je učinjen vidan napredak u odnosu na 2019. godinu kada je Regionalni centar za upravljanje otpadom Duboko priznalo Užicu 88 tona primarno selektovanog otpada.

Nedostaje plavih kontejnera?

U planu unapređenje(AUDIO)

Papir, plastiku, limenke, tehniku, gvožđe, gume građani Užica mogu da dopreme ovog vikenda i do OŠ Dušan Jerković gde je u toku akcija Kuću pospremi, školu opremi.

Akcija od 9 do 18 sati

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine. Poslednje obuke: * Trening Monitoring lokalnih javnih konkursa u organizaciji Balkanske istraživačke mreže Srbije BIRN, Građanske inicijative i FORCA Požega, septembar 2023. godine, Požega * Trening Menjaj na zeleno!; Beogradska otvorena škola, u saradnji sa USAID, Mladi istraživači Srbije, The Nature Conservancy, ENECA i Američka privredna komora u Srbiji (AmCham); septembar 2023. godine, Šabac * Zapadni Balkan: Kako da novinari ostanu bezbedni prilikom praćenja protesta(online kurs: Journalism Now; BY THOMSON FOUNDATION), avgust 2023. godine * Obuka Istraživačko novinarstvo, u organizaciji Nezavisnog udruženja novinara Srbije NUNS i Ambasade SAD, maj 2023. godine, Beograd * Trening obuka iz oblasti analize dezinformacija Analiza (dez)informacija, mart 2023. godine u Novom Sadu u organizaciji Novosadske novinarske škole i FakeNews Tragača
- REKLAMA -
Užice
broken clouds
18.3 ° C
18.3 °
18.3 °
49 %
10.6kmh
82 %
Sub
18 °
Ned
8 °
Pon
4 °
Uto
6 °
Sre
6 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime