- REKLAMA -
0.6 C
Užice
Početna Srbija i region EKO U planu unapređenje(AUDIO)

U planu unapređenje(AUDIO)

Van deponije najmanje hiljadu tona primarno selektovanog otpada iz Užica

- REKLAMA -

Za drugu polovinu ove godine je najavljen početak projekta koji bi, prema navodima gradske većnice Nade Jovičić, mogao da reši problem razvrstavanja otpada na mestu nastanka na celoj teritoriji grada Užica. 

–  Projektom razvoja primarne selekcije je predviđena nabavka komunalne opreme, kontejnera i kanti, za pokrivanje cele teritorije grada, kao i nabavka kamiona, navela je Jovičić za Radio Lunu.

Ona je podsetila da će Regionalni centar za upravljanje otpadom Duboko biti nosilac tog projekta koji je deo Programa podrške razvoju infrastrukture u oblasti životne sredine u Srbiji. Program EISP2 finansiraju Republika Srbija, Švedska i Evropska unija.

Uz račune i podaci o toku primarne selekcije otpada na području grada


Napredak od najmanje hiljadu tonaZahvaljujući primarnom razvrstavanju otpada na mestu nastanka, najmanje 1 015 tona otpada iz Užica nije zatrpano na deponiji u Dubokom, a JKP Bioktoš je uštedeo više od dva miliona dinara.

Oko 888 tona primarno razvrstanog otpada je prikupljeno tokom osam meseci iz 170 kontejnera za primarnu selekciju i iz deset žutih kontejnera za ambalažno staklo koje je JKP Bioktoš postavio prošle godine u užem gradskom jezgru.

–  Analizom strukture otpada, utvrđeno je da je 79% otpada iz plavih kontejnera(701 tona) upotrebljivo za dalje tretmane (reciklaža i proizvodnja alternativnih goriva), dok preostalih 21 odsto tog otpada nije moguće upotrebiti, te se mora deponovati, predočili su u martu iz lokalne samouprave.

Oko 314 tona primarno razvrstanog otpada je sakupljeno tokom 12 meseci iz 2 500 domaćinstava koji su dobili kante za ambalažni i mešani otpad posredstvom SUBREC projekta i iz 20 žutih kontejnera za ambalažno staklo.

Iz lokalne samouprave su predočili da su van Užica usmerene sve količine prikupljenog predselektovanog otpada posredstvom projekta Predgrađa recikliraju. Naveli su da je 61 odsto tog otpada završilo u cementnoj industriji, kao alternativno gorivo, a 39 odsto na tržištu reciklažnih sirovina.

Direktor JKP Bioktoš Oliver Ristanović je istakao za Radio Lunu da je učinjen vidan napredak u odnosu na 2019. godinu kada je Duboko Užicu priznalo 88 tona primarno selektovanog otpada.

Ristanović je apelovao na građane Užica da posvete minut više kako bi razvrstali otpad i odložili ga u predviđene kontejnere.

Više od 100 kontejnera JKP Bioktoš planira da nabavi ove godine. Prošle godine je Bioktoš dobio kamion za sakupljanje primarno razvrstanog otpada.  Inače, do Dubokog odvoze otpad iz oko 19 350 domaćinstava i oko 1 910 pravnih lica sa područja Užica, Sevojna i 16 seoskih područja na teritoriji grada.

Iz lokalne samouprave su poručili da komunalni otpad svi stvaramo, te da zato svi treba da vodimo računa i o njegovom adekvatnom zbrinjavanju.

–  Primarna selekcija je najbolji način da svako da svoj doprinos tom procesu, dodali su iz Grada Užica istakavši da primarno razvrstavanje doprinosi da se produži vek trajanja deponije i smanji koncentracija štetnih emisija u životnu sredinu.

Nakon proširenja, spremni i za nove opštine(AUDIO)

Podsetimo, u 12 škola u Užicu i Tuzli su 2013. godine postavljene kante i kontejneri za razvrstavanje otpada na mestu nastanka.


Problem vlaga i nečistoće u razvrstanom otpadu


Direktor Regionalnog centra za upravljanje otpadom Duboko Momir Milovanović je nedavno objasnio da količine suve frakcije ne smeju da sadrže nečistoće niti da imaju vlagu veću od osam odsto jer u tom slučaju neće biti priznate kao primarno selektovan otpad.

Iz primarno neselektovanog otpada, kako su naveli iz Dubokog, mnogo je teže izdvojiti kvalitetne materijale prihvatljive za potencijalne kupce.

Iz Regionalnog centra za upravljanje otpadom Duboko su naveli da su tokom 2020. godine kontinuirano na ulazu kontrolisali primljeni otpad koji je prijavljen kao primarno selektovan i da su dodatne morfološke analize sastava tog otpada pokazale da je samo 12 odsto korisnih sekundarnih sirovina od ukupne primljene količine primarno selektovanog otpada.

–           Jasno je da nema kontrole u razdvajanju i prikupljanju primarno selektovanog otpada u lokalnim samoupravama, osnivačima, i da u ovim delovima lanca upravljanja otpadom ima dosta nediscipline i problema, napisano je u Godišnjem programu poslovanja JKP Duboko Užice za 2021. godinu uz napomenu da je 2020. godine iz devet lokalnih samouprava prijavljeno ukupno oko 5.800 tona primarno selektovanog otpada, od čega je ulaznu kontrolu prošlo oko 2000 tona, što je trećina ukupno prijavljene količine.

Duboko je navelo u ovogodišnjem Programu poslovanja procene da je 2020. godine selektovano oko 780 tona papira i kartona, 145 tona gvožđa, 130 tona mešane plastične folije i po stotinu tona stakla i transparentnog PET-a.

Inače, u Centru za selekciju otpada u Dubokom su 2019. godine tretirali oko 13 000 tona komunalnog otpada, a prošle godine četiri hiljade tona više, sa manjim brojem radnika usled epidemije korona virusa kovid-19.

JKP Regionalni centar za upravljanje otpadom Duboko Užice preuzima sav komunalni otpad iz Užica, Čačka, Ivanjice, Požege, Bajine Bašte, Kosjerića, Čajetine, Arilja i Lučana. Za kraj aprila je najavljen početak radova na stabilizaciji i proširenju tela deponije u Dubokom.

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
0.6 ° C
0.6 °
0.6 °
81 %
1.6kmh
99 %
Sub
1 °
Ned
1 °
Pon
2 °
Uto
1 °
Sre
3 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime