- REKLAMA -
3.4 C
Užice
Početna Iz prve ruke Bajina Bašta, Požega, Kosjerić, Arilje Nakon proširenja, spremni i za nove opštine(AUDIO)

Nakon proširenja, spremni i za nove opštine(AUDIO)

U planu stabilizacija tela deponije, stvaranje novog prostora za skladištenje, mehaničko- biološki tretman otpada, iskorišćavanje deponijskog gasa za proizvodnju struje i izgradnja postrojenja za tretman procedne deponijske vode. Cilj Dubokog - što više otpada iskoristiti, što manje deponovati

- REKLAMA -

Radovi na stabilizaciji i proširenju tela deponije Duboko počeće kada potrebna dokumentacija bude sređena, a vremenski uslovi povoljni, izjavio je zamenik gradonačelnice Užica Dragoljub Stojadinović.

Papirologija je u završnoj fazi, po rečima direktora Regionalnog centra za upravljanje otpadom Duboko Momira Milovanovića. On je najavio da bi krajem avgusta moglo početi deponovanje prvih količina otpada na novu ćeliju.

–     Radovi podrazumevaju zacevljenje Turskog potoka i formiranje ćelije jedan, po ovoj prvoj fazi, gde će zapremina otpada koji će deponija moći da primi biti oko 140 hiljada kubnih metara. Za nas je to značajno, naveo je Milovanović.

Preduzeće Regionalni centar za upravljanje otpadom Duboko je osnovano 2005. godine, dok su prve količine komunalnog otpada primljene u oktobru 2011. godine.

Deponija u Dubokom(Foto arhiva)

Тело депоније

Od 2013. godine postoji plan da se telo deponije proširi, kako je podsetio Milovanović, jer je uočeno da nakon 15 godina neće biti prostora za deponovanje otpada iz devet lokalnih samouprava, osnivača Dubokog.

–     Sada je osma godina i to smo već popunili. Nama je cilj da se izrade dodatna postrojenja, dodatni kapaciteti i da što više otpada iskoristimo, a što manje deponujemo, istakao je Milovanović.

Najavljuju drugačiji tretman kabastog i građevinskog otpada(AUDIO)

Nakon proširenja, o otpadu iz još četiri opštine


Direktor Regionalnog centra za upravljanje otpadom Momir Milovanović je rekao da će Duboko sa proširenim kapacitetima biti u mogućnosti da prihvati i količine otpada iz Priboja, Prijepolja, Nove Varoši i Sjenice.

Podsetio je da je Vlada Srbije 2018. godine donela odluku da se Dubokom priključe te četiri lokalne samouprave.

–   Ta odluka postoji. Prethodna rukovodstva su razgovarala, a i dalje se oko toga vode razgovori. Konačnog dogovora nema. Čeka se saglasnost osnivača da li neko može da se priključi i na koji način. Osnivači treba da daju odgovor, dodao je Milovanović napomenuvši da je Regionalni centar za upravljanje otpadom i do sada sprovodio odluke Vlade i ministarstava.

Foto arhiva Radio Lune

Sa nadležnim ministarstvom uslediće razgovori za godinu, dve nakon što se telo deponije proširi, klizište i potok sanira, navela je za Radio Lunu gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.

–  Kako stvari sada najverovatnije stoje, naravno da će Duboko, po zakonu i odlukama iz 2018. godine, kao regionalno preduzeće prihvatiti i taj otpad iz tih ostalih opština, rekla je za Lunu gradonačelnica Užica.

Pitali smo građane Užica šta misle o mogućim najavama da će otpad iz još četiri opštine dopremati na deponiju u blizini Užica nakon njenog proširenja.

Ka trajnom rešenju problema sa deponovanjem komunalnog otpada


Kako se čulo i u novembru prošle godine, kada u blizini železničke stanice Bistrica bude izgrađena transfer stanica, komunalni otpad iz tri opštine transportovaće se na regionalnu deponiju Duboko na području Užica. Umesto sadašnjih deponija, tokom Lima kroz Srbiju, biće zelene oaze.

Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović su u decembru u Beogradu potpisale ugovor za dodelu 96 miliona dinara za rešavanje problema klizišta i nedostajućeg prostora na deponiji Duboko.

–   Ministarka Irena Vujović je istakla da će projektom biti obezbeđeni uslovi za pravilno upravljanje otpadom i adekvatnu zaštitu životne sredine za region Užica, tako i za Novu Varoš, Priboj, Prijepolje i Sjenicu, koji će do izgradnje svog regionalnog centra koristiti regionalnu deponiju Duboko za odlaganje otpada iz svojih opština, saopštili su 11. decembra iz Ministarstva zaštite životne sredine.

Ministarka je tada navela da su budžetom Ministarstva zaštite životne sredine za 2021. godinu opredeljena i sredstva za izgradnju transfer stanice Banjica u Novoj Varoši.

Po rečima ministarke Vujović, transfer stanica rešiće pitanje upravljanja otpadom u regionu Prijepolja, Priboja, Nove Varoši i Sjenice, uz zatvaranje i saniranje nesanitarnih deponija u tim opštinama. Vujović je podsetila da je početkom novembra na sastanku sa predstavnicima Prijepolja, Priboja, Nove Varoši, Užica i Čačka dogovoreno hitno zatvaranje nesanitarne deponije Stanjevine u Prijepolju.(Foto arhiva: septembar 2020.godine)

Do izgradnje transfer stanica, kako su naveli i na sajtu Opštine Priboj, otpad sa prijepoljske deponije Stanjevine i iz Priboja, prema postignutom dogovoru, odlagaće se na pribojskoj deponiji Duboki Potok gde smeće odlažu i Novovarošani.

Stiglo više od 30 kamiona sa otpadom iz Potpećkog jezera


Uklanjanje otpada sa Potpećkog jezera je počelo 11.januara i, prema najavama, trajaće tri nedelje. Procene su bile da je oko 7 500 kubnih metara otpada Lim sa svojim pritokama doneo do Potpećkog jezera kod Priboja. Direktor Regionalnog centra za upravljanje otpadom Duboko Užice Momir Milovanović je nedavno naglasio da taj otpad neće biti odložen na telo deponije.

Br. 256-1 21 01 od 22.01.2021. JKP Duboko Uzice Odgovori Radio Luni Ram mrezi 22.01.2021.

 

Polovina otpada za gas i proizvodnju struje


Ministarstvo za zaštitu životne sredine je 2019. godine opredelilo 31 milion dinara kako bi Duboko pripremilo projekte za izgradnju postrojenja za prečišćavanja otpadnih voda koje se stvaraju na telu deponije, za tretman mehaničko-biološkog otpada i iskorišćavanje deponijskog gasa.

Momir Milovanović je rekao da se očekuje saglasnost Ministarstva za zaštitu životne sredine oko završenih projekata. Uporedo, po njegovim rečima, projektant pribavlja lokacijske uslove i neophodne dozvole za gradnju postrojenja.

–   Nadamo se da ćemo u ovoj godini započeti realizaciju novih projekata. Najznačajniji nam je mehaničko-biološki tretman otpada gde određene količine otpada, možda i 40 do 60 odsto otpada, više neće ići na telo deponije nego će ići na mehaničko-biološki tretman gde će se iskorišćavati i dobijati gas, a iz gasa proizvoditi struja, objasnio je direktor Regionalnog centra za upravljanje otpadom Duboko istakavši da će sve biti uvezano u jedan sistem.

Milovanović je rekao da ima zainteresovanih stranih investitora, spremnih da ulože oko 4,5 miliona evra u mehaničko- biološki tretman otpada u Dubokom. Po njihovim proračunima, kako je dodao Milovanović, snaga proizvedene struje bi bila dva megavata.

On je dodao i da postoji idejno rešenje za postavljanje solarne elektrane, snage 0,8 megavata, na krovove objekata u Dubokom.

Regionalni centar Duboko je 2020. godine primio iz Užica, Čačka, Čajetine, Bajine Bašte, Požege, Kosjerića, Arilja, Lučana i Ivanjice oko 4 500 tona komunalnog otpada više nego godinu dana ranije.

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
3.4 ° C
3.4 °
3.4 °
75 %
1.4kmh
93 %
Pon
5 °
Uto
4 °
Sre
3 °
Čet
3 °
Pet
6 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime