- REKLAMA -
11.4 C
Užice
Početna Srbija i region EKO Šta sa staklom, gumama i polovnom garderobom, gde kabasti i građevinski otpad?

Šta sa staklom, gumama i polovnom garderobom, gde kabasti i građevinski otpad?

- REKLAMA -

JKP Duboko je saopštilo da će radnici tog preduzeća besplatno od građana Užica preuzimati ambalažno staklo i odvoziti ga na deponiju ukoliko građani to i zatraže telefonskim pozivom na broj 525-061 u periodu od 7 do 15 sati.

–  Reciklirajmo zajedno! Pomozite nam u ovoj akciji i da oživimo primarnu selekciju u našem gradu, naveli su iz JKP Duboko.

Naglasili su da je staklo idealan materijal koji se može reciklirati nebrojeno puta, a da to ne utiče na njegov kvalitet.

Iz JKP Duboko su podsetili da je u užem gradskom jezgru postavljeno 30 žutih kontejnera za ambalažno staklo.

Podsećaju iz JKP Duboko i da je ubrzani rast broja otpadnih guma različitih tipova vozila među većim ekološklim problemima 21. veka.

–  Činjenica da je za razgradnju jedne automobilske gume potrebno čak 150 godina dovoljno govori o tome koliko ekološko zagađenje može da izazove neadekvatno postupanje sa ovom vrstom otpada, istakli su iz JKP Duboko.

Pozvali su građane da na deponiju u blizini Užica donesu i besplatno predaju otpadne gume, radnim danima od 7 do 15 sati.

Prikupili 30 džakova otpada sa pristupnog puta

Iz JKP Bioktoš su podsetili građane Užica da sve vrste građevinskog otpada mogu odložiti na deponiju Sarića Osoje, radnim danima od 9 do 16 časova i subotom od 9 do 13 časova.

–  Vrste otpada koji se mogu odlagati su građevinski šut i zemlja. Apeluje se na građane da građevinski otpad ne ubacuju u kontejner niti da ga ostavljaju pored kontejnera, istakli su iz užičkog Bioktoša.

Podsećaju da Radna jedinica Gradska čistoća sakuplja kabasti otpad po planu i programu.

–  Kabasti otpad se odlaže i slaže pored kontejnera dan do dva dana pre datog termina po mesnim zajednicama. Odvoženje se po mesnim zajednicama vrši četrnaestodnevno, naveli su iz JKP Bioktoš.

Plan odvoženja kabastog otpada građani mogu pročitati na zvaničnom sajtu Grada Užica.

JKP Bioktoš je, podsetimo, prošle godine postavio po gradu 160 kontejnera za primarnu selekciju otpada.

U plave kontejnere treba odlagati otpad za recikliranje: papir, karton, novine, terapak, plastične PET boce i plastičnu ambalažu, limenke, konzerve, metalnu ambalažu pod pritiskom, PVC kese i folije, celofan, sunđere, stiropor, neupotrebljivu obuću i odeću.

Polovnu garderobu građani mogu odložiti i u specijalizovane kontejnere za tekstil u ulici Heroja Luna 2.

Ženski centar Užice je jula 2010. godine osnovao socijalno preduzeće za reciklažu tekstila Reteks kako bi doniranjem upotrebljivog tekstila pomogao socijalno osetljivom stanovništvu, doprineo povećanju zapošljavanja žena iz ranjivih grupa, promovisao primarnu selekciju otpada i edukovao stanovništvo o značaju očuvanja životne sredine.

Bolje kad se ne meša

Podsetimo, direktor JKP Bioktoš Oliver Ristanović je rekao u martu za Radio Lunu da je to javno preduzeće uštedelo oko dva miliona dinara prošle godine zahvaljujući građanima koji su razvrstavali otpad na mestu nastanka i pravilno ga odlagali u kontejnere za suvi i mokri otpad.

Za vikend ponovo u akciji

Apelovao je Ristanović na građane da posvete minut više sakupljanju i odlaganju otpada naglasivši da se primarno selektovan odvozi posebnim vozilom.

Ove godine Bioktoš najavljuje nabavku novih kontejnera, pa i za primarnu selekciju, a Duboko da će unaprediti upravljanje kabastim otpadom.

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
scattered clouds
11.4 ° C
11.4 °
11.4 °
88 %
2.1kmh
34 %
Sre
11 °
Čet
8 °
Pet
9 °
Sub
2 °
Ned
5 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime