- REKLAMA -
2.9 C
Užice
Početna Srbija i region EKO Do daljeg bez ustaljenog odvoženja kabastog otpada

Do daljeg bez ustaljenog odvoženja kabastog otpada

Oko 40 poziva mesečno Bioktošu zbog kabastog otpada

- REKLAMA -

JKP Bioktoš neće do daljeg odvoziti kabasti otpad po ustaljenom planu, zbog obolevanja radnika i usled neizvesne epidemijske situacije zbog korona virusa kovid-19.

Milena Nikolić iz kol centra JKP Bioktoš za Radio Lunu je rekla da će kabasti otpad i dalje odnositi, ali u manjem obimu od ustaljenog plana koji je podrazumevao kupljenje kabastog otpada iz mesnih zajednica na 15 dana.

Zvanično 20. marta stiže proleće, godišnje doba tokom kojeg se generalno raspremaju domovi i uklanja neželjeni otpad iz kuća, dvorišta, sa tavana, pa se može očekivati porast broja kabastog otpada kraj kontejnera i u Užicu. Ovih dana su i češći pozivi građana Bioktošu.

–   Ne prođe dan da bar jedan građanin ne zovne kako bi se raspitao šta da učini sa kabastim otpadom. Imamo najviše do tri poziva dnevno, odnosno oko 40 poziva mesečno zbog kabastog otpada, navela je Milena Nikolić za Lunu.

Glomazan otpad viđali smo i prethodnih dana kraj kontejnera po centru grada, ali i van predviđenih mesta. Na pojedinim mestima, poput Velikog parka, isti kabasti otpad čeka prevoz do deponije nedeljama.

Isto mesto i isti kabasti otpad na ulazu u Veliki park 21. i 7. februara

Kabasti otpad radnici Bioktoša odvoze posebnim vozilom. Trenutno imaju jedno takvo vozilo na raspolaganju.

Nikolić je napomenula da je poslednjih dana zabeležila više poziva građana koji su želeli da obaveste Bioktoš da će pored kontejnera ostaviti građevinski otpad ili da pitaju gde takav otpad da odlože.

Foto ilustracija

Nikolić je podsetila da građevinski otpad nije kabasti, te da se on godinama odlaže na deponiju na Sarića Osoju.

Kako je objasnila Nikolić, građani treba o sopstvenom trošku da odvezu građevinski šut i zemlju na deponiju Sarića Osoje, gde će taj otpad biti odložen bez plaćanja naknade.

Iz JKP Bioktoš su apelovali na građane da dva dana pre odlaganja kabastog otpada pored kontejnera pozovu kol centar na brojeve telefona: 031/525-427 i 0800/031-030.

Inače, dopremljeni kabasti otpad se godinama odlaže na posebnu etažu u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko.

JKP Duboko naplaćuje 7 000 dinara po toni ili sedam dinara po kilogramu dopremljenog kabastog otpada.

Foto screenshot teksta Radio Lune  iz decembra 2020. godine

Prema ranijim najavama direktora JKP Duboko Užice Momira Milovanovića, Užice će biti među prvim gradovima u Srbiji koji će rešiti gorući problem gomilanja kabastog otpada.

Podsetimo, Užice i Tuzla su dobili više od 576.600 evra podrške od Evropske unije kako bi prekograničnom saradnjom uspostavili sistem upravljanja kabastim otpadom na svojim teritorijama. Svaki grad će dobiti šreder za sitnjenje kabastog otpada i po 20 kontejnera za razmeštaj po gradskim naseljima.

Kako je predočeno, šreder će sitniti kabasti otpad kojeg će Duboko potom iskorišćavati za prodaju ili za cementaru. Plan je da se u gradu postavi reciklažno dvorište kako bi građani donosili kabasti otpad.

Iz Dubokog nameravaju i da ponovo upotrebe građevinski otpad nakon što ga šreder usitni.

  Taj otpad ćemo moći da iskoristimo za putnu mrežu, za nasipanje puteva ili ćemo ga koristiti za prekrivanje tela deponije, istakao je nedavno direktor Regionalnog centra za upravljanje otpadom Duboko.

Regionalni centar za upravljanje otpadom Duboko Užice, uz JKP Komunalac iz Tuzle i Centar za ekologiju, biće nosilac tog osamnaestomesečnog projekta koji se početi 1. marta u okviru programa prekogranične saradnje Srbija-Bosna i Hercegovina.

Najavljuju drugačiji tretman kabastog i građevinskog otpada(AUDIO)

Foto arhiva: podsetnik na veću prolećnu akciju 2015. godine

Veliko prolećno čišćenje grada se prethodnih godina obično održavalo tokom aprila, kada je Bioktoš, uz pomoć drugih javno komunalnih preduzeća, organizovano sakupljao i odvozio kabasti otpad nakon što su ga garađani odlagali pored kontejnera i u postavljene koševe veće zapremine.

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -

Užice
light intensity drizzle
2.9 ° C
3 °
2.8 °
100 %
1kmh
90 %
Pon
5 °
Uto
12 °
Sre
14 °
Čet
18 °
Pet
8 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime