- REKLAMA -
18.8 C
Užice
Početna Srbija i region EKO Od sada i u selima, četiri puta godišnje

Od sada i u selima, četiri puta godišnje

Počelo postavljanje kontejnera za kabasti otpad u seoskim mesnim zajednicama Užica

- REKLAMA -

Do 11. januara će kontejneri narandžaste boje za kabasti otpad biti u Gorjanima, Krvavcima, Zlakusi, Nikojevićima, Ravnima, Drežniku, Skržutima i Ljubanjama.

Foto izvor Fejsbuk stranica Ere recikliraju

Kontejnere će JKP Bioktoš postavljati četiri puta godišnje u ukupno 22 sela na teritoriji Užica. U drugoj, od tri grupe sela, kontejneri će biti u februaru.

Podsetimo, krajem novembra je uspostavljen nov sistem upravljanja kabastim otpadom u Užicu koji podrazumeva odlaganje kabastog otpada u kontejnere narandžaste boje koje će postavljati 12 puta godišnje na 20 mesta u gradu poslednjeg vikenda u mesecu.

Kontejneri za glomazno su po drugi put bili po gradu od 24. do 27. decembra.

U Regionalni centar za upravljanje otpadom Duboko potom je dopremljeno ukupno 9,4 tone otpada, od čega je 60 odsto kabasti, dok je ostatak predstavljao građevinski, zeleni, komunalni kojeg su građani ubacivali u kontejnere na kojima piše kabasti otpad.

Nedaleko od kontejnera za kabasto, tokom druge akcije

Ista lokacija, glomazno pored komunalne opreme tri dana nakon što su sklonili kontejnere za kabasti otpad iz grada

Odneli kontejnere naradžaste boje i sa lokacije kod stadiona, postavili kabasto u njegovoj blizini

–  Iz svega se da zaključiti da je sistem još uvek na svojim počecima i da je potrebno još dosta rada na njegovom usklađivanju. Takođe se naslućuje potreba revidiranja odluke o pojedinim lokacijama koje već drugi put za redom pokazuju nizak nivo zapunjenosti kontejnera, naveli su na Fejsbuk stranici BWL projekta, a prenele Ere recikliraju.

Uspešan početak, ali bilo i primedbi

Građani mogu donositi kabasti otpad i direktno u reciklažno dvorište u Dubokom radnim danima od 7 do 14 sati. Tokom druge akcije u gradskim mesnim zajednicama, dvoje sugrađana su dovezli direktno u reciklažno dvorište kabasti otpad težine 740 kilograma.

Stigao šreder

Sredinom decembra je Regionalni centar za upravljanje otpadom Duboko nabavio šreder, mašinu za drobljenje kabastog otpada. Prema ranijim najavama, preusmeravaće usitnjeno na tržište sekundarnih sirovina, u cementnu industriju ili ga deponovati u zapreminski manjoj meri.

Kabasto u narandžasto, spremni za iskorak?

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
heavy intensity rain
18.8 ° C
18.8 °
18.8 °
69 %
0.9kmh
100 %
Sub
19 °
Ned
17 °
Pon
16 °
Uto
23 °
Sre
22 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime