- REKLAMA -
10.3 C
Užice
Početna EKO RCUO Duboko: Imamo model za upravljanje kabastim otpadom(AUDIO)

RCUO Duboko: Imamo model za upravljanje kabastim otpadom(AUDIO)

Uz šredera, i građevinski otpad može dobiti novu upotrebnu vrednost. Širok prostor za unapređenje sistema, ukazuju iz BWL tima i apeluju da se izvrše korekcije nadležnosti inspekcijskih službi i komunalne milicije u kontroli sistema upravljanja kabastim otpadom

- REKLAMA -

Od početka primene novouspostavljenog sistema prikupljanja kabastog otpada sa teritorije gradskih mesnih zajednica Užica novembra prošle godine, prema navodima BWL tima, narandžastim kontejnerima je prikupljeno nepunih 115 tona otpada, od čega je okvirno 88 tona bio kabasti otpad koji je adekvatno zbrinut i nije zatrpan na telu deponije.

  • Statistika pokazuje da iz meseca u mesec ostvarujemo sve bolje rezultate, posebno kada je reč o strukturi otpada koji se prikuplja narandžastim kontejnerima. Tako je 9. narandžastog vikenda zabeleženo rekordnih 91% “čistoće” otpada, što praktično znači da građani samo u deset odsto slučajeva prave grešku kada odlažu kabasti otpad u narandžaste kontejnere, naveli su iz BWL tima na Fejsbuk stranici Ere recikliraju.

BWL tim je do sada obišao više od deset mesnih zajednica i održao najmanje 15. informativnih sastanaka kako bi građane sa područja Užica uputio u novinu, uvedenu novembra prošle godine u gradskim mesnim zajednicama, od januara 2022. godine i u užičkim selima.

Poslednjeg vikenda svakog meseca, na oko četiri dana, JKP Bioktoš postavlja kontejnere za kabasti otpad na 20 lokacija u gradskim mesnim zajednicama Užica, dok u svakom selu Užica kontejnere narandžaste boje za kabasti otpad privremeno postavljaju prve nedelje na svaka tri meseca, ukupno četiri puta godišnje.

BWL tim na Fejsbuk stranici Ere recikliraju je predočio da je više od 60 ljudi dovezlo direktno na reciklažno dvorište kabasti otpad ukupne težine 40 tona, uz 100 odsto čistoće.
Čeka da bude usitnjeno i oko hiljadu kubnih metara kabastog otpada koje je odloženo u poslednjih osam godina na regionalnoj deponiji, udaljenoj šest kilometara od gradskog trga u Užicu. Građani mogu bez nadoknade da odlože kabasti otpad u reciklažno dvorište na deponiji Duboko svakog dana od 7 do 14 sati

Melje šreder po kraju

Gubitak od 15, 2 miliona dinara planira JKP Duboko Užice za ovu godinu, čulo se na 19. sednici užičke Skupštine tokom koje je usvojen i dopunjen Program poslovanja JKP Duboko Užice za 2022, sa povećanim rashodima zbog uvećane osnovne zarade zaposlenih za tri odsto, zbog skoka cena nartnih derivata i električne energije.

Izmenama Programa poslovanja, uvećani su i prihodi JKP Duboko, za 22 miliona, zbog povećanih cena sekundarnih sirovina koje prodaju na tržištu, ali i zbog rada mašine šreder.

Drobilicu koja može da tretira kabasti i građevinski otpad su nabavili posredstvom  BiWiL(Bulky Waste Less) projekta prekogranične saradnje Srbije i Bosne i Hercegovine, tačnije Užica i Tuzle, sa ciljem da uspostave sistemske promene, održivo upravljanje kabastim otpadom čime će doprineti i štednji deponijskog prostora.

Direktor JKP Duboko Momir Milovanović je istakao da će tretiranjem i usitnjavanjem kabastog otpada nastajati gorivo za cementnu industriju, čime će, uz povećanje prihoda preduzeća, smanjiti opterećenost tela deponije.

Milovanović  je kazao za Radio Lunu da šreder već radi po opštinama Zlatiborskog i Moravičkog okruga, a da je plan da drobi kabasti otpad i po Srbiji.

Milovanović je tokom 9. skupštinske sednice u Užicu predočio da šreder treba da tretira oko 13 000 kubnih metara kabastog otpada u Čačku i da od tog posla JKP Duboko očekuje prihod od najmanje sedam miliona dinara.

Uz šredera, kako je podsetio Momir Milovanović, i građevinski otpad može dobiti novu upotrebnu vrednost.

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine. Poslednje obuke: * Trening Monitoring lokalnih javnih konkursa u organizaciji Balkanske istraživačke mreže Srbije BIRN, Građanske inicijative i FORCA Požega, septembar 2023. godine, Požega * Trening Menjaj na zeleno!; Beogradska otvorena škola, u saradnji sa USAID, Mladi istraživači Srbije, The Nature Conservancy, ENECA i Američka privredna komora u Srbiji (AmCham); septembar 2023. godine, Šabac * Zapadni Balkan: Kako da novinari ostanu bezbedni prilikom praćenja protesta(online kurs: Journalism Now; BY THOMSON FOUNDATION), avgust 2023. godine * Obuka Istraživačko novinarstvo, u organizaciji Nezavisnog udruženja novinara Srbije NUNS i Ambasade SAD, maj 2023. godine, Beograd * Trening obuka iz oblasti analize dezinformacija Analiza (dez)informacija, mart 2023. godine u Novom Sadu u organizaciji Novosadske novinarske škole i FakeNews Tragača
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
10.3 ° C
10.3 °
10.3 °
73 %
1.2kmh
88 %
Uto
10 °
Sre
17 °
Čet
15 °
Pet
13 °
Sub
15 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime