- REKLAMA -
18.8 C
Užice

Novo vreme za Plan razvoja

Prema usvojenoj odluci, Plan razvoja grada odnosiće se na period od 2023. do 2030. godine.

- REKLAMA -

Za šest meseci je produžen period izrade Plana razvoja grada Užica, sada već od 2023. do 2030. godine, jednoglasnom odlukom 35 odbornika užičke skupštine tokom 18. sednice.

Podsetimo, na devetoj sednici užičke skupštine aprila prošle godine, odbornici su usvojili odluku o pristupanju izradi Plana razvoja grada Užica za period od 2021. do 2028. godine, sa rokom od 12 meseci za pripremu, kako je predočeno, dugoročnog dokumenta razvojnog planiranja najšireg obuhvata i najvišeg značaja. Taj dokument treba da sadrži analizu stanja, vizije, prioritetne ciljeve razvoja i smernice za njihovo ostvarivanje.

Trenutno oko 400 ljudi iz javnog, privatnog i civilnog sektora učestvuje u izradi Plana razvoja grada, napomenuo je tokom 18. sednice predsednik Skupštine grada Užica Branislav Mitrović, koordinator Koordinacionog tima, podsetivši da je po usvajanju odluke prošle godine formirano 19 tematskih radnih grupa, uz Partnerski forum i Koordinacioni tim.

Grad Užice je 8. septembra 2021. godine sa Republičkim sekretarijatom za javne politike zaključio Sporazum o poslovnoj saradnji za podršku za izradu nacrta Plana razvoja grada Užica.

  • Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ nas je podržala ko jednu od lokalnih samouprava koja je jako ozbiljno ušla u ovaj proces, na taj način što nam je obezbedila konsultante. Konsutanti su se tek uključili u aprilu ove godine tako da ovih dana veoma aktivno radimo po tom pitanju, rekao je Mitrović pojasnivši da je Sekretarijat za javne politike ranije preporučio da naslov odluke sadrži godinu početka izrade plana razvoja, ali da je u međuvremenu preporučeno da u naslovu tog dokumenta bude godina početka njegove primene.

Prema usvojenoj odluci, Plan razvoja grada odnosiće se na period od 2023. do 2030. godine.

Foto screenshot/Youtube kanal Skupštine grada Užica

  • Procena je da ćemo do kraja juna imati nacrt Plana razvoja grada. Preko leta i početkom jeseni ćemo imati širok društveni dijalog, ozbiljnu javnu raspravu, pre nego što stavimo i na Gradsko veće i na Skupštinu taj dokument. Već negde u septembru, oktobru ćemo usvajati taj dokument, a uporedo raditi i srednjoročni plan, trogodišnji plan, koji po zakonu mora biti usvojen do 31. januara naredne godine. Znači, od prvog januara naredne godine bi se primenjivao Plan razvoja, najavio je Branislav Mitrović.

Zakon o planskom sistemu iz 2018. godine je predvideo da su lokalne samouprave u obavezi da izrade i usvoje plan razvoja za period ne manji od sedam godina.

Planu razvoja se moraju prilagoditi svi planski dokumenti nižeg ranga, piše u Zakonu o planskom sistemu.


Gradska većnica Nada Jovičić je napomenula za Radio Lunu da tek po usvajanju tog krovnog dokumenta mogu biti usvojene strategije, programi, akcioni planovi na lokalnom nivou, poput Programa zaštite životne sredine, lokalnih i regionalnih akcionih planova za klimatske promene, Lokalnog plana upravljanja otpadom. Jovičić je pozvala građane da upute sugestije na veb stranici lokalne samouprave kako bi krovni dokument bio što bolji.


Sem Odluke o izmenama i dopunama Odluke o pristupanju izradi Plana razvoja grada Užica za period 2021. do 2028. godine, odbornici Skupštine grada Užica su usvojili na 18. sednici i Odluku o pristupanju izradi Strategije razvoja urbanog područja grada Užica i opština Čajetina, Požega, Priboj i Bajina Bašta, planski dokument razvoja u skladu sa pravilima Evropske Unije.

Foto screenshot/Youtube kanal Skupštine grada Užica

Aleksandar Tasić iz Gradske uprave je kazao da je Užice dobilo tehničku podršku za izradu strategije posredstvom Programa Evropske unije za lokalni razvoj EU PRO Plus. U odluci je naveden rok od osam meseci za izradu tog dokumenta.

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
heavy intensity rain
18.8 ° C
18.8 °
18.8 °
69 %
0.9kmh
100 %
Sub
19 °
Ned
17 °
Pon
16 °
Uto
23 °
Sre
22 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime