- REKLAMA -
11.6 C
Užice
Početna Srbija i region EKO Oko 56 tona iz Čajetine za pet meseci

Oko 56 tona iz Čajetine za pet meseci

- REKLAMA -

Ukupno 56 tona 820 kilograma suvog otpada iz Čajetine je dopremljeno u Regionalni centar za upravljanje otpadom Duboko od 15. septembra prošle godine do 15. februara ove godine, što je itekako dobar rezultat, prema navodima Dragane Rosić iz KJP Zlatibor.

  • Procenat čistoće suvog otpada varira i u proseku iznosi 97% što nam govori da je reč o kvalitetnom suvom otpadu namenjenom reciklaži, istakla je Dragana Rosić pojasnivši za Zlatiborpress da KJP Zlatibor redovno kontroliše da li je otpad odvojen na adekvatan način, a da u slučaju uočavanja nepravilnosti na terenu tim za edukaciju kontaktira građane kako bi ih savetovao o pravilnom razdvajanju otpada na mestu nastanka.

Foto J.P.

Podsetimo, primarna selekcija otpada je uspostavljena u varošici Čajetina krajem leta 2022. godine, kada je oko stotinu domaćinstava dobilo kantu za suv i kantu za mokar otpad.

Čajetinci mogu biti pioniri, počinju sa razdvajanjem otpada(AUDIO)

Početkom decembra su celo naselje pokrili primarnom selekcijom, podelivši kante u 730 domaćinstava, privredi, dok su oko stambenih zajednica postavili kontejnere za odvajanje otpada na mestu nastanka.

Čajetinci i UEKO PATRIOTE: Varošica pokrivena primarnom selekcijom otpada(AUDIO)

Građani mogu tražiti dodatnu komunalnu opremu u skladu sa brojem članova domaćinstva, privredni subjekti u zavisnosti od potrebe i količine otpada koji generišu.

Podsetimo, Francuska ambasada u Srbiji je prošle godine nagradila Opštinu Čajetina i Grad Užice priznanjem Ekoopština u oblasti upravljanja otpadom.

Nagradili Duboko, Čajetinu i Užice; Mogući pomaci?(AUDIO)

Inače, KJP Zlatibor prikuplja otpad na celoj teritoriji opštine.

Foto J.P.

Iz Čajetine su do Regionalnog centra za upravljanje otpadom Duboko u Užicu prošle godine dopremili oko 9 501 tone otpada, što je tu opštinu, po godišnjim količinama, svrstalo na treće mesto na listi devet lokalnih samouprava Zlatiborskog i Moravičkog okruga iz regiona Duboko.

Ni polovina nije priznata

Prethodne 2021. godine, Čajetina je, takođe, bila na trećem mestu po godišnjim količinama dopremljenih do JKP Duboko u Užicu, ali je otpada iz bilo manje nego prošle godine- ukupno oko 8 853 tone za godinu dana. JKP Duboko je zabeležio da je iz Čajetine 2021. godine stiglo 8.68 tona primarno selektovanog otpada.

Prema ranijim najavama iz KJP Zlatibor, ove godine je u planu uspostavljanje primarne selekcije otpada na Zlatiboru, izgradnja reciklažnog dvorišta. Posebnu pažnju posvetiće uređenju toka upravljanja građevinskim otpadom, dok za naredne godine planiraju i dodelu treće kante za biorazgradivi otpad.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
scattered clouds
11.6 ° C
11.6 °
11.6 °
94 %
0.7kmh
31 %
Uto
20 °
Sre
18 °
Čet
20 °
Pet
22 °
Sub
21 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime