- REKLAMA -
15.9 C
Užice
Početna Srbija i region Bolja energija za bolji vazduh

Bolja energija za bolji vazduh

- REKLAMA -

Rešavanje problema aerozagađenja poreklom iz individualnih ložišta na lokalnom nivou, bilo je u fokusu radionice koju je u Gradskoj kući u Užicu održala Stalna konferencija gradova i opština sarađujući sa Agencijom SAD za međunarodni razvoj USAID u okviru projekta Bolja energija.

Radionica je bila namenjena za predstavnike lokalnih samouprava iz Zlatiborskog i
Moravičkog upravnog okruga kako bi diskutovali na koji bi način projekat Bolja energija mogao da pomogne lokalnim samoupravama da smanje zagađenje vazduha poreklom iz domaćinstava i unaprede upravljanje energijom u javnim objektima i stambenom sektoru uz najoptimalnija rešenja, specifičnim za lokalnu sredinu.

Foto U.R.

Miodrag Gluščević, programski direktor za urbani razvoj, životnu sredinu, komunalne delatnosti u Stalnoj konferenciji gradova i opština, istakao je važnost teme u trenutku globalne energetske krize pred grejnu sezonu.

  • Smatramo da lokalne samouprave imaju važnu, možda i ključnu, ulogu u zelenoj energetskoj tranziciji po više osnova. Lokalne samouprave su i veliki potrošači energije, proizvođači preko preduzeća za daljinsko grejanje, vrše regulaciju lokalnog tržišta, ali imaju i važnu ulogu da edukuju stanovništvo i podižu svest o ovim pitanjima i budu primer dobre prakse za građane, predočio je Gluščević spomenuvši da Užice prednjači na nivou Srbije zbog višegodišnje finansijske podrške građanima za unapređenje energetske efikasnosti u domovima.

  • Grad Užice postiže dobre rezultate i može da bude i strateški primer drugima, ukazao je Gluščević iz SKGO. Kako je napomenuo, neefikasna, fosilna goriva za grejanje i neefikasna ložišta utiču na povećano zagađenje vazduha.

Užice početkom poslednje grejne sezone

Stambeni objekti su najveći zagađivači vazduha u Užicu, podsetila je Nada Jovičić, članica Gradskog veća zadužena za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i turizam.

U gradu sa blizu 16 000 individualnih ložišta, prema ranijim procenama iz Grada Užica, primenjeno je oko 2000 mera energetske efikasnosti na kućama i u stanovima od prvog raspisanog javnog konkursa lokalne samouprave 2015. godine. Od tada do ove godine je za subvencionisanje primene mera uloženo iz gradskog budžeta oko 170 miliona dinara, najviše za nabavku kotla na gas za kuće, prema navodima gradskog većnika za budžet Miodraga Petkovića.

Vazduh u Užicu, gradu u kotlini sa temperaturnim inverzijama tokom zime, godinama je prekomerno zagađen koncentracijama PM 10 čestica, prema podacima Zavoda za javno zdravlje Užice, 2021. godine tokom 84 dana, godinu dana ranije tokom 99.

  • Ti rezultati pokazuju da se iz godine u godinu smanjuje broj dana sa velikim zagađenjem i smanjuje se koncentracija zagađujućih materija ne samo na godišnjem već i na dnevnom nivou, kazala je Nada Jovičić.

Prema navodima Glušćevića, projektom Bolja energija razmatraće i načine povećanja energetske efikasnosti stambenih zgrada u lokalnim samoupravama.

  • To je jedno od ključnih pitanja u koji se do sada niko nije upustio, a ako pogledate energetski bilans, dobar deo energetskih potreba i energetske potrošnje u finalnoj potrošnji odlazi na grejanje i hlađenje prostora u stambenom sektoru, napomenuo je on.

Navodeći za Radio Lunu da je u planu lokalne samouprave i pomoć radi energetske sanacije stambenih zajednica, gradska većnica Jovičić je podsetila da je u prvoj polovini godine, u okviru projekta Bolja energija, održana radionica na tu temu.

  • Mi smo bili jedna od pet lokalnih samouprava koja je dolazila u obzir da bude u prioritetu USAID-a za njihovo finansijsko učešće u takvim projektima, odgovorila je Jovičić za Lnunu.

Na današnjoj radionici je otvoreno i pitanje izrade katastara individualnih zagađivača. Užice ga za sada nema, ali, prema navodima Jovičić, u starteškom dokumentu Plan razvoja grada, navedena je izrada dokumenta o katastru individualnih ložišta.

  • Mogu da pomognu i rezultati nakon popisa stanovništva u oktobru jer je jedno od pitanja i korišćenje energenata u objektima, rekla je Jovičić za Lunu.

Sa građanima o potrošnji ogreva(AUDIO)

Prva u nizu regionalnih radionica u sklopu petogodišnjeg projekta Bolja energija, za predstavnike lokalnih samouprava iz Zapadnobačkog, Severnobačkog i Južnobačkog upravnog okruga, održana je 6. septembra u Beogradu. Učesnici te radionice, prema navodima iz SKGO, ukazali su da bi bilo potrebno definisati tehničke propise za obavezujuću primenu usvojenih standarda za čvrsta goriva i za način definisanja efikasnosti uređaja za sagorevanje čvrstih goriva, uključujući i biomasu.


U toku pozivi za dodelu podrške zainteresovanim za mere 


Do 26. septembra za vlasnike porodičnih kuća u Užicu je otvoren drugi javni konkurs za sufinansiranje mera smanjenja zagađenja vazduha poreklom iz individualnih izvora na teritoriji grada Užica.

Građani od lokalne samouporave i Ministarstva zaštite životne sredine, javnim konkursom, mogu dobiti subvenciju do polovine ukupno vrednosti radova sa PDV-om(najviše do 100.000 dinara) za nabavku i ugrandnju kotla na prirodni gas ili kotla, etažne peći, šporeta na drvni pelet(maksimalno 70.000 dinarasa PDV-om).

Grad Užice i Ministarstvo rudarstva i energetike su opredelili ukupno 40 miliona dinara za raspisani javni poziv kako bi, sa do polovine neophodne sume po projektu, sufinansirali mere energetske sanacije porodičnih kuća i stanova u Užicu, unapređenje termičkog omotača, termotehničkih instalacija i ugradnju solarnih kolektora za centralnu pripremu potrošne tople vode. Javni poziv je otvoren do 30. septembra.

Energetski menadžer grada Užica Vojo Đoković je više puta isticao da primena mera unapređenja energetske efikasnosti može doneti uštedu od 20 doo 30 odsto u energiji i energentima.

Provetravanje Užica: Manje zagađenje uz veću primenu mera(AUDIO)


- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
few clouds
15.9 ° C
15.9 °
15.9 °
91 %
1.1kmh
12 %
Pon
24 °
Uto
27 °
Sre
26 °
Čet
24 °
Pet
23 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime