- REKLAMA -
1.5 C
Užice
Početna UEko Dobra energija od Užica do Novog Sada

Dobra energija od Užica do Novog Sada

- REKLAMA -
Energetska efikasnost u funkciji kvaliteta vazduha u Užicu – kao primer dobre prakse na 8. Međunarodnim danima energetike i investicija

Iskustva Grada Užica, koji javnim konkursom, finansijski pomaže da se unapredi energetska efikasnost porodičnih kuća, a time i smanji zagađenje vazduha, čula su se na 8. Međunarodnim danima energetike i investicija, održanim na Novosadskom sajmu.

–         Ovo je prvi put i prva prilika da na ovako masovnijem skupu predstavimo šta je Grad Užice radio, navodi gradski većnik Dunja Đenić istakavši da je Užice jedino u Srbiji koje je usmerilo pažnju ka unapređenju energetske efikasnosti privatnih objekata.

Gradski većnik Dunja Đenić je navela za RAM mrežu da je Užice prepoznato kao primer dobre prakse čija su iskustva poslužila Gradu Kraljevu da bespovratnim sredstvima sufinansirasprovođenje mera energetske efikasnosti na stambenim zgradama.

Kraljevo ima 500 stambenih zgrada u proseku starih oko 45 godina. Interesovanje za energetsku sanaciju objekata je veliko, ali je novac problem, navodi za RAM mrežu direktor JP Gradsko stambeno Kraljevo Dragana Bikić.

 
Finansijski podsticaji za čuvanje energije doma
 
Građani Srbije, zainteresovani za ulaganje u energetski efikasna rešenja za svoje domove, mogu uložiti u renoviranje ili opremanje objekta uz kreditnu liniju za finansiranje zelene ekonomije GEFF, pod okriljem Evropske banke za obnovu i razvoj.
Posredstvom Unikredit i Erste banaka, građani mogu dobiti od 50.000 do tri miliona dinara kako bi izolovali objekte i uradili stambenu fasadu, zamenili stolariju, ugradili ekonomičnu rasvetu, nabavili efikasne uređaje za grejanje, toplotne pumpe, gasne i kotlove na biomasu. Mogu povratiti od 15 do 20 odsto uloženih sredstava uz nisku kamatnu stopu.
https://www.radioluna.info/uzicki-kraj/UEko/24292/ulaganje-u-energetsku-efikasnost–investicija-u-buducnostaudio.html
Đenić prenosi da Ministarstvo energetike i rudarstva razmatra da od sledeće godine izdvoji novac kao  pomoć individualnim domaćinstvima koji se opredele za takva ekološki prihvatljiva ulaganja.
Otvarajući Međunarodne dane energetike i investicija, ministar Aleksandar Antić je podsetio da je ove godine, u odnosu na prošlu, četiri puta veći budžet za lokalne samouprave za oblast energetske efikasnosti u objektima javne namene.

 

Vladimir Krušković, relationship menager za EBRD GEFF kreditnu liniju

 

GEFF online Kalkulator energetske efikasnosti
https://ebrdgeff.com/serbia/rs/?fbclid=IwAR1xOHIWkTVY8YO60D5R6UVk0nPx4iU7hGMaZm2amsWJlMZf4pFbAKhx288

 

Danijela Tošić, senior inženjer WeBSEFF kreditne linije EBRD-a

 

Užice za energetsku efikasnost

 

Užice ima više od 16.000 individualnih ložišta. Oni, uz saobraćaj, najviše utiču na kvalitet vazduha u gradu. Temperaturne inverzije doprinose da se vazduh lošeg kvaliteta duže zadrži u kotlini.

Dok se u većini javnih objekata kao energent upotrebljava prirodni gas, domaćinstva za grejanje pretežno korste ogrevno drvo, mada je od 2017. godine tri puta više onih koji za grejanje koriste pelet nego što je to bio slučaj 2014. godine. Podaci užičkog Zavoda za javno zdravlje ukazuju da oko 56 odsto štetnih suspendovanih čestica u vazduhu potiče od loženja u domaćinstvima.

Energetska efikasnost u funkciji kvaliteta vazduha u Užicu

U nameri da se ublaži višedecenijski problem i smanji zagađenje vazduha, Odeljenje za zaštitu životne sredine od 2015. godine sprovodi javni konkurs koji građanima skoro za duplo smanjuje troškove ugradnje termoizolacije, zamene stolarije, nabavke i ugradnje kotlova na gas i pelet.

Izdvojili za četiri godine ukupno 37,2 miliona dinara i pomogli sprovođenje mera energetske efikasnosti u 430 objekata. Za oko 20 odsto su smanjili potrošnju energenata, pokazala su naknadna istraživanja.
https://www.radioluna.info/uzicki-kraj/UEko/24433/kontrola-pokazala-ugalj-i-dalje-prisutan-ali-u-manjim-kolicinama.html
https://www.radioluna.info/uzicki-kraj/UEko/24489/cadj-meri-kvalitet-vazduhaaudio.html

Blizu 430 vlasnika kuća je u prethodne četiri godine sprovelo mere energetske efikasnosti, posredstvom javnog konkursa. Građani su najviše bili zainteresovani za postavljanje izolacije na objektima i nabavku kotlova na gas. Za tu meru je ovogodišnjim konkursom opredeljeno najviše novca, šest miliona dinara.

Najmanje 14 miliona izdvojiće ove godine iz budžetskog fonda za zaštitu životne sredine za javni konkurs i sprovođenje mera na porodičnim kućama i stambenim zgradama koje nemaju mogućnost korišćenja gasa. Konkurs u Užicu, po najavama, biće otvoren sledeće nedelje.

 

Energetska obnova uz PeeUEo

Sredinom ove godine počeće rekonstrukcija zgrade užičkog pozorišta, a od oktobra obnova pet škola na teritoriji grada kojima je neophodna energetska sanacija.

Užice je među četiri grada i opštine u Srbiji u kojima će biti sproveden Projekat energetske efikasnosti i upravljanja energijom u opštinama u Srbiji PEEUEO, u okviru švajcarske Strategije saradnje u Srbiji na polju održive energetike i gradova otpornih na klimatske promene. Po rečima Dunje Đenić, Užice će od Vlade Švajcarske konfederacije dobiti 1,6 miliona švajcarskih franaka, dok će u obnovi škola lokalna samouprava učestvovati sa 300.000 švajcarskih franaka.
Finansijskom podrškom Evropske unije od 150.000 evra, EU PRO će pomoći da se uradi unutrašnja izolacija zidova zgrade, zamene stolarija i bravarija na zgradi užičkog pozorišta. Neće se predviđenom rekonstrukcijom, po prvim najavama, menjati 47 godina stara kotlarnica koja mazutom zagreva užičko pozorište.

Podsetimo, seoske škole, izgrađene šezdesetih godina prošlog veka, nakon rekonstrukcije u skladu sa visokim standardima energetske efikasnosti biće bolje izolovane, dobiće centralni sistem grejanja.Pelet će od sledeće grejne sezone zagrevati seoske škole u Karanu, Gostinici i Krvavcima.

UEKO
Opširnije u tekstovima o aerozagađenju u Užicu, o preduzetim i planiranim merama za unapređenje kvaliteta vazduha
https://www.radioluna.info/category/zlatiborski-okrug/ueko/

Obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost su bili u fokusu 8. međunarodnog skupa u Novom Sadu, održanog sa ciljem da se realno sagledaju mogućnosti, izazovi i prepreke na putu većeg korišćenja obnovljivih izvora energije i ekološki svesnije izgradnje objekata.

Biomasa u energetske svrhe, tema panoa na kome se čulo i da užičke domaćice imaju potrebu za efikasnijim korišćenjem ogrevnog drveta. Za odžrivu upotrebu biomase, potrebno sistemsko rešavanje problema i angažovanje javnog, privatnog i civilnog sektora

Dvodnevni forum je organizovao Novosadski sajam, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj i RES fondacije.

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
light snow
1.5 ° C
1.5 °
1.5 °
95 %
2.3kmh
100 %
Sub
3 °
Ned
-3 °
Pon
-4 °
Uto
-3 °
Sre
-3 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime