- REKLAMA -
0.1 C
Užice
Početna EKO UEko Provetravanje Užica: Manje zagađenje uz veću primenu mera(AUDIO)

Provetravanje Užica: Manje zagađenje uz veću primenu mera(AUDIO)

O merama koje, uz komfor, donose uštedu u novcu, energiji i energentima

- REKLAMA -

Prema evidenciji energetskog menadžera grada, Užice ima oko stotinu javnih zgrada, dok su procene da je u gradu nešto manje od 16 000 individualnih ložišta koja tokom grejne sezone najviše utiču na povećano zagađenje vazduha.

Od 7. jula deca u Poletarcu, od grejne sezone grejanje vrtića gasom(AUDIO)

Od prvog raspisanog javnog konkursa lokalne samouprave 2015. godine, ukupno je na kućama i u stanovima u Užicu primenjeno oko 2000 mera energetske efikasnosti uz subvencije.

Te mere donose komfor i uštedu i u javnim zgradama i u stambenim objektima, prema navodima energetskog menadžera Grada Voja Đokovića.

  • Zavisi, ali negde od 25 do 30 procenata uštede energije se dobije energetskom sanacijom, zamenom stolarije, ugradnjom fasadne izolacije, domaćinskim ponašanjem i rukovanjem u tm objektima, kazao je za Lunu Đoković pojasnivši da znatnu uštedu objekti mogu ostvariti i zamenom rasvete, grejnih uređaja i načina grejanja, ugradnjom efikasnije opreme u sisteme grejanja.
  • Primenom svih tih mera, procenat uštede se povećava, dodao je.

Od oktobra gas umesto mazuta u zdravstvenim ustanovama

Uz zamenu stolarije i fasade, subvencije i za podove na tlu, termoizolaciju krovova, toplotne pumpe i solarne kolektore (AUDIO)

Đoković je za Lunu predočio da bi sa ušuškavanjem kuća bilo najbolje krenuti od zamene stolarije, potom ugradnje fasadne izolacije, uz primenu poboljšanja sistema grejanja i prelazak na energente koji manje zagađuju.

Uštede u energentima, prema navodima energetskog menadžera grada, prethodnih godina su ostvarene u javnim objektima u Užicu.

  • Nezgodno je porediti sa prethodnim godinama zbog pojave korona virusa. Svakako da uštede postoje i zbog toga što su ljudi koji upravljaju tim objektima preduzimali mere da se smanji potrošnja energije, a i zbog toga što su pojedini objekti radili smanjenim kapacitetom zbog pojave korone, odgovorio je Đoković dodavši da je lokalna samouprava opredeljena da smanji potrošnju energenata u javnim zgradama što je, kako je napomenuo, i neka vrsta obaveze.

Grad Užice ima urađene elaborate energetske efikasnosti za vrtić Neven, četiri osnovne škole, obe tehničke i muzičku školu, za Narodni muzej i Narodnu biblioteku, Istorijski arhiv i Gradsku kuću. Urađeni elaborati čekaju finansijsku podršku.

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
scattered clouds
0.1 ° C
0.1 °
0.1 °
56 %
1.7kmh
47 %
Pon
0 °
Uto
8 °
Sre
5 °
Čet
2 °
Pet
3 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime