- REKLAMA -
23.2 C
Užice
Početna EKO JKP Lim dobija nov kamion; mehanizacija dotrajala(AUDIO)

JKP Lim dobija nov kamion; mehanizacija dotrajala(AUDIO)

U Prijepolju se svakodnevno odveze 30 tona smeća

- REKLAMA -

Potpisivanjem ugovora sa ambasadorom Japana Katsumatom Takahikom opština  Prijepolje će dobiti 74 500 evra za nabavku kamiona za odvoženje smeća zapremine do 5 metara kubnih.

Prijepolje
Foto: PPMedia

Prema rečima v.d. direktora JKP Lim Dževada Beganovića, donacija je stigla u pravo vreme jer su kamioni dotrajali.

Novo vozilo u Dubokom, u okrugu najmlađi vozni park KJP Zlatibor

Na žalost godinama se nije ulagalo u mehanizaciju JKP Lim, a cene usluga javno-komunalnih preduzeća su na socijalnom nivou. Mi nismo profitabilna organizacija i radimo samo da bismo pokrili troškove. Nemamo sredstava za obnavljanje voznog praka gde postoje kamioni koji su 1975. godište. Pre tri godine smo nabavili dva nova kamiona, a 2012. jedan. Nedostaju nam dva veća kamiona, ali ovde je takav teren da ne mogu svuda proći veliki kamioni, pa su nam potrebna i dva manja. Takođe potrebna nam je i nova cisterna za prevoz vode jer je ovde sušni period leti, rekao je Beganović.

Lim
Foto: Grad Pirjepolje

Malo bolja situacija je sa kontejnerima. Prošle godine je nabavljeno 200 od mogućih 800 koliko je potrebno za normalno funkcionisanje.

Nova oprema za uređenije opštine Zlatiborskog okruga

Beganović napominje da je u JKP Lim neophodno povećanje broja zaposlenih, kao i podmlađivanje kadra jer je prosečna starost oko 53 godine.

Nakon zavtaranje nesanitarne deponije Stanjevine posle 4 decenije, otpad se sada  odvozi u Priboj takođe na privremenu nesanitarnu deponiju Druglići.

JKP Lim je očistio i revitalizovao 29 divljih deponija kako je bilo planirano.

Problem nam je bio teren i lokacije gde su se nalazile te deponije. U ravničarskim krajevima je to lakše, sve kamion odradi, a mi smo morali sve ručno, kaže Beganović.

Mnoga seoska područja nisu obuhvaćena komunalnom uslugom, pa ljudi stvaraju divlje deponije. Skoro da i nema razlike u sastavu i količini otpada na selu i u gradu.

Prema planu mi smo jednom sedmično u obavezi da od građana prikupimo otpad i odvezemo na deponiju, a poslovni prostori dva puta sedmično. Svakodnevno se odveze oko 30 tona, kaže Beganović.

Obišli radove na gradnji transfer stanice

Otvaranjem Transfer stanice Banjica otpad će se odvoziti u Regionalni centar Duboko u Užicu čime će dugogodišnji problem nesanitarnih deponija biti većinski rešen.

Više prostora za više otpada u Dubokom

Foto A.Rovčanin/RINA

Stiglo se do završne faze izgradnje TS Banjica, ostalo je negde oko 10 odsto radova – asfaltiranje platoa i ograde oko stanice. Čekaju se bolji vremenski uslovi, rekao je direktor Sanitarne deponije Banjica Ljubenko Vasiljević.

Ukupna vrednost radova je 97 i po miliona dinara od čega su opštine Nova Varoš, Prijepolje i Priboj učestvovale sa 50 miliona, a ostalo je finansirano iz resornog Ministarstva.

Foto Stanjevine prošlog septembra/ J.P.

Koordinator projekta zatvaranja deponije Stanjevine, Esad Hodžić, rekao je za Radio Lunu da je prva faza sanacije završena. Za radove je izdvojeno 135 miliona dinara iz budžeta Ministarstva zaštite životne sredine.

Sanacija je obuhvatila prekrivanje sa više slojeva. Jedan deo prema magistrali je ozelenjen, zasađeno je rastinje, urađeni su biotrnovi za izvoz deponijskih gasova. Sve ono što je bitno za bezbednost i izgled je urađeno u prvoj fazi, kaže Hodžić.

U sledećoj fazi planirana je izgradnja utvrdnog zida prema Limu i smanjenje brda otpada posle čega bi prostor bi mogao da se koristi za neke druge namene.

 

Projekat Ekologuj se, ne otpadaj

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
23.2 ° C
23.2 °
23.2 °
76 %
1.9kmh
100 %
Ned
25 °
Pon
24 °
Uto
27 °
Sre
28 °
Čet
28 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime