- REKLAMA -
13.4 C
Užice
Početna EKO Nova oprema za uređenije opštine Zlatiborskog okruga

Nova oprema za uređenije opštine Zlatiborskog okruga

- REKLAMA -

Ministarstvo zaštite životne sredine je obezbedilo novu opremu za sakupljanje i reciklažu otpada, više od 3.220 kanti i 2.940 kontejnera za javno-komunalna preduzeća u 34 grada i opštine koje su na javnom pozivu prijavile potrebu za tom opremom.

Novih kontejnera i kanti biće i u Prijepolju, Novoj Varoši, Priboju, Sjenici.

Ministarstvo je saopštilo da će oprema doprineti da lokalne samouprave budu čistije i uređenije.

Prema navodima državne sekretarke u Ministarstvu zaštite životne sredine Jelene Tanasković, oprema za sakupljanje i reciklažu otpada koja će biti data na korišćenje lokalnim samoupravama je vredna 230 miliona dinara.


Državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine Aleksandar Dujanović i predsednici opština Prijepolje, Priboj, Nova Varoš i Sjenica su 30. jula potpisali ugovore o dodeli ukupno 480 kontejnera i 260 kanti za odlaganje otpada za javno-komunalna preduzeća u tim opštinama.

Prema navodima Dujanovića, svaka opština je dobila po 120 novih kontejnera od 1, 1 kubnih metara zapremine, a javno-komunalna preduzeća u Priboju i Prijepolju i po 130 kanti, zapremine 240 litara.

Foto izvor Opštine Prijepolje zvanična Fejsbuk stranica

Foto izvor Opština Priboj

Ukupno 120 kontejnera i 130 kanti će pomoći pribojskom JKP Usluga da zameni stare i dotrajale posude za odlaganje otpada, ali i da opremu za otpad postavi na novim lokacijama.

Narodni poslanik Krsto Janjušević je rekao da Ministarstvo zaštite životne sredine konkretno i suštinski podržava rešavanje višegodišnjih problema, koje su prethodnih godina bile gurane pod tepih.

Podsetio je da je za kratko vreme zatvorena nesanitarna deponija Stanjevine u Prijepolju.

–  To je bio jedan od najvećih problema u Prijepolju gde je i reka Lim bila ugrožena i lokalno stanovništvo. Danas ko prođe pored Stanjevina, a da ne zna, nikada ne bi pomislio da je tu bila nesanitarna deponija, istakao je narodni poslanik.

Podsetio je Janjušević da se gradi transfer stanica  za komunalni otpad Banjica u Novoj Varoši.

–  Izgradnjom transfer stanice Banjica ćemo rešiti problem nesanitarne deponije u Druglićima u opštini Priboj i dugoročno time rešavamo problem reke Lim i svih nesanitarnih manjih deponija duž Lima, dakle reka Lim bez otpada, istakao je Janjušević.

Podsetimo, Ministarstvo je izdvojilo oko 70 miliona dinara kako bi, opštine Priboj, Prijepolje i Nova Varoš sprovele projekte zaštite reke Lim i postavile uzvodno od Potpećkog jezera  plutajuće brane i rečne pregrade koje će služiti za prikupljanje ambalažnog i drugog otpada.

–  Oko 84 miliona je ukupna vrednost tri plutajuće barijere duž reke Lim, dodao je Janjušević.

Problem otpadnih voda u Priboju planiraju da reše gradnjom postrojenja, a za izradu tehničke dokumentacije, prema navodima Janjuševića, imaju podršku Ministarstva.

–  To je vrlo važno za jednu opštinu i kapitalni projekat, posle rešavanja sanitarnih deponija, sigurno jedan od najvažnijih, istakao je Janjušević podsetivši da Ministarstvo finansijski podržava i pošumljavanje u Priboju, uređenje eko parka na ušću reke Uvac u Lim i primenu mera energetske efikasnosti na objektima.

–  Zaista, ogroman broj projekata koji suštinski menjaju sliku ovog prelepog dela Srbije koji ima itekako šta ponuditi u delu turizma. Sve ovo direktno utiče i na bolju turističku ponudu, ali pre svega na ekologiju i zdravlje kao prioritete, poručio je Janjušević.

Državni sekretar Dujanović je zahvalan rukovodstvu Opštine Priboj jer je ažurno u pripremi projekata.

–  Kad god raspišemo neki konkurs, oni su spremni sa celom projektnom dokumentacijom, tako da nam olakšaju posao da im dodelimo neka sredstva, rekao je Dujanović.

Državni sekretar Dujanović je naveo da je Ministarstvo zaštite životne sredine podržalo opštinu Nova Varoš sa 120 kontejnera, ali i da je pomoglo gradnju brana na Limu za sakupljanje komunalnog otpada i zaštitu zemljišta. U planu je i uklanjanje osam divljih deponija u Novoj Varoši.

–  Sve što može naše ministarstvo da pomogne Novoj Varoši da životna sredina bude na višem nivou, tu smo. I u narednom periodu ćemo zajedno da radimo, poručio je Dujanović.

Direktorka novovaroškog JKP 3 septembar Suzana Šuljagić je istakla da će kontejnere postaviti i na lokacijama na kojima ih ranije nije bilo.

–  U skladu sa lokalnim planom razvoja prikupljanja otpada ćemo postaviti nove kontejnere i pokriti novovarošku opštinu. To će biti u skladu sa mogućnostima i na mestima gde može da priđe velika smećarka, dodala je Šuljagić podsetivši da se otpad iz seoskih sredina odlaže na deponiju u Priboj.

Predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević je podsetio da su građani često kritikovali rukovodstvo opštine i lokalno komunalno preduzeće zbog divljih deponija, nedovoljnog broja kontejenera i nemogućnosti proširenja usluge.

–  Evo sada sve imamo i svi će imati mogućnosti da odlažu komunalni otpad u ove kontejnere. Naša je molba da svi koji budu koristili kontejnere vode računa. Ovo su osetljivi, plastični kontejneri u koje nije poželjno da ubacujemo pepeo iz kotlova, peći, šporeta, pa molimo građane kako bi kontejneri što duže trajali, a mi imali što manje divljih deponija i čistiju Novu Varoš, poručio je predsednik te opštine.


Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i predsednici opština Priboj, Prijepolje i Nova Varoš, Lazar Rvović, Vladimir Babić i Radosav Vasiljević, potpisali su 8. jula ugovore na osnovu kojih će Ministarstvo sa 20, 2 miliona dinara sufinansirati projekte očuvanja i zaštite zemljišta kao prirodnog resursa u tim opštinama.


Podsetimo, projekti Užica, Priboja, Nove Varoši, Prijepolja i Bajine Bašte su preliminarno među 43 odobrena projekta od ukupno 91 prijavljenih učesnika na javnom konkursu Ministarstva zaštite životne sredine za dodelu novca za projekte prevencije nelegalnog odlaganja otpada i uklanjanje u 2021. godini.

Novac i u Zlatiborski okrug za prevenciju i uklanjanje divljih deponija

Medijski sadržaj je deo projekta EKOloguj se, ne otpadaj

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
broken clouds
13.4 ° C
13.4 °
13.4 °
71 %
1.9kmh
64 %
Sre
24 °
Čet
23 °
Pet
22 °
Sub
22 °
Ned
26 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime