- REKLAMA -
1.5 C
Užice
Početna Srbija i region EKO Oko 20 miliona za eko parkove umesto neuređenog zemljišta

Oko 20 miliona za eko parkove umesto neuređenog zemljišta

Od Ministarstva 20 miliona dinara za zaštitu zemljišta u Priboju, Prijepolju i Novoj Varoši

- REKLAMA -

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i predsednici opština Priboj, Prijepolje i Nova Varoš,  Lazar Rvović, Vladimir Babić i Radosav Vasiljević, potpisali su ugovore na osnovu kojih će Ministarstvo sa 20, 2 miliona dinara sufinansirati projekte očuvanja i zaštite zemljišta kao prirodnog resursa u tim opštinama.

Eko park i na Tari

Projekti, koji treba da budu završeni do decembra, obuhvataju čišćenje i nivelaciju terena, zaštitu od erozije i klizišta, uređenje humusom i travom, pošumljavanje i izgradnju eko parkova.

–  Dobijena sredstva biće korišćena za zaštitu zemljišta u zoni ušća reke Uvac u reku Lim, zatim na Zlataru i u Prijepolju. Cilj nam je da se na mestu devastiranog prostora i erozivnog zemljišta naprave eko parkovi ili drugi zeleni kutak koji će građani moći da koriste, rekla je Vujović, a prenelo Ministarstvo zaštite životne sredine.

Za uređenje prostora ušća Uvca u reku Lim deset miliona


Ministarka Vujović počasna građanka Prijepolja


Ministarki Ireni Vujović su uručili javno priznanje Počasni građanin Opštine Prijepolje za izuzetan doprinos zaštiti životne sredine, razvoju i afirmaciji te opštine, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Po uručivanju priznanja na svečanosti povodom Dana opštine Prijepolje, Vujović je istakla da je rešen višedecenijski problem jer je sanirana i rekultivisana deponija Stanjevine. Na mestu smetlišta, kojeg su koristili oko 40 godina, zasađeni su trava i zimzeleno rastinje.

– Možemo da budemo ponosni što budućim generacijama u nasleđe ne ostavljamo smetlište, već ćemo im ostaviti zelenu oazu, čistije i lepše Prijepolje, istakla je Vujović dodavši da će do kraja godine izgraditi transfer stanicu za komunalni otpad Banjica u Novoj Varoši i da će potom uslediti gradnja regionalnog centra za upravljanje otpadom po najvišim standardima.

Prema najavama Vujović, po završetku gradnje transfer stanice Banjica saniraće i nesanitarnu deponiju u Priboju, na koju trenutno odlažu otpad iz drugih opština.

–  Značajna sredstva u ovom regionu ulažemo i u projekte zaštite i očuvanja zemljišta kao prirodnog resursa. Lim ćemo očistiti od divljih deponija, a postavljanjem plutajućih brana, za koje smo već dodelili sredstva u tri opštine, zaštitićemo reku od otpada koji nažalost dolazi i iz susednih država. Pokazaćemo da smo odgovorniji, marljiviji i efikasniji od drugih i da nam je prioritet očuvanje životne sredine i bolji kvalitet života građana, poručila je iz Prijepolja ministarka Vujović uz navode da će se potruditi da posvećenošću i rezultatima i u budućnosti opravda poverenje građana Prijepolja, kao i svih građana Srbije.

Obišli radove na gradnji transfer stanice

Podsetimo, Ministarstvo je izdvojilo oko 70 miliona dinara kako bi, opštine Priboj, Prijepolje i Nova Varoš sprovele projekte zaštite reke Lim i postavile plutajuće brane i rečne pregrade koje će služiti za prikupljanje ambalažnog i drugog otpada.

Foto screenshot Odluke Ministartsva o utvrđivanju konačne rang liste projekata zaštite i očuvanja voda kao prirodnih resursa na reci Lim

–  To će doprineti zaštiti ekosistema reke, odnosno flore i faune, sprečava se proces oslobađanja štetnih gasova u vazduh, a reka Lim i okolina biće i lepše i čistije. Osim ekološkog efekta, stavljanje plutajućeg otpada pod kontrolu, doprineće i razvoju lokalnog turizma, imajući u vidu prirodne potencijale ali i istorijski značajne objekte u neposrednoj blizini, naveli su iz Opštine Priboj po potpisivanju ugovora sredinom aprila.

Potpisali ugovor za zaštitu reke Lim

- Advertisement -
IZVORMSZ/
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
light snow
1.5 ° C
1.5 °
1.5 °
95 %
2.3kmh
100 %
Sub
3 °
Ned
-3 °
Pon
-4 °
Uto
-3 °
Sre
-3 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime