- REKLAMA -
19.1 C
Užice
Početna Srbija i region EKO Obišli radove na gradnji transfer stanice

Obišli radove na gradnji transfer stanice

Prijepolje, Priboj, Nova Varoš i Sjenica su prve četiri opštine u kojima ćemo kompletno rešiti problem odlaganja čvrstog otpada, najavila premijerka Srbije Ana Brnabić

- REKLAMA -

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i premijerka Srbije Ana Brnabić su obišle radove na izgradnji transfer stanice za čvrst komunalni otpad Banjica u Novoj Varoši, na putu Bistrica–Priboj.

Vujović je navela da gradnja transfer stanice košta 160 miliona dinara, a da je Ministarstvo zaštite životne sredine za gradnju opredelilo 97,5 miliona.

Opštine su opredelile ukupno 50 miliona(Prijepolje 25 miliona, Priboj 15 i Nova Varoš deset) za gradnju transfer stanice u selu Čelice kod Nove Varoši.

Radovi na prvoj fazo gradnje bi, prema najavama, trebalo da budu gotovi do sredine decembra.

Vujović je navela da će potom nabaviti neophodnu opremu, izgraditi pristupnu saobraćajnicu i dalekovod, po najsavremenijim standardima.

Ministarka je precizirala da će na izgrađenu transfer stanicu donositi i pretovarati otpad iz Sjenice, Prijepolja, Priboja i Nove Varoši kojeg će dalje transportovati do Regionalnog centra za upravljanje otpadom Duboko u Užicu.

Radovi na stabilizaciji i proširenju tela deponije Jkp Duboko Užice su počeli 24. juna i izvode ih kako bi produžili vek korišćenja deponije koja ima problem sa nedostatkom prostora.
Trenutno se formiraju etaže i postavljaju nepropusne obloge koje će sprečiti procurivanje otpadnih voda u okolno zemljište.
Podsetimo, Ministarstvo zaštite životne sredine je opredelilo 96 miliona dinara za sanaciju i proširenje tela deponije u Dubokom kod Užica u koju stiže otpad  iz devet opština Zlatiborskog i Moravičkog okruga.(Foto izvor Fejsbuk stranica JKP Duboko Užice)

–  Cilj nam je da sistemski rešavamo problem otpada i zato, kad završimo ovaj veliki posao, sledeći korak je izgradnja modernog Regionalnog centra za upravljanje otpadom za četiri opštine koji ćemo graditi uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj. Time ćemo napraviti održiv sistem za upravljanje otpadom i rešiti problem za ceo region, rekla je Vujović, a prenelo Ministarstvo zaštite životne sredine.

Vujović je poručila lokalnim samoupravama i građanima Nove Varoši, Priboja, Prijepolja i Sjenice da bi zajedničkim sngama trebalo da doprinose da se podigne svest o značaju selekcije otpada kako bi transfer stanica efikasnije radila.


Predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević je istakao važnost gradnje transfer stanice i regionalnog centra naglasivši da će promeniti život građana u tri opštine koji su decenijama čekali takvu investiciju, po njegovim rečima, zlata vrednu.

–  Završetkom ovog projekta, tek dolazi vreme naših krajeva, tek dolaze novi investitori, tek dolazimo do novih radnih mesta, do novog, savremenijg, lepšeg, kultrnijeg i zdravijeg života, rekao je predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević.


Premijerka Ana Brnabić je navela da je u planu da se po završetku radova na transfer stanici zatvori i sanira nesanitarna deponija Duboki potok u Druglićima kod Priboja. Na tu deponiju privremeno odlažu  otpad i iz okolnih opština od polovine novembra 2020. godine i zatvaranja nesanitarne deponije Stanjevine.

Premijerka je navela da je sanirana i rekultivisana deponija Stanjevine u Prijepolju.

–  –  Znam da je to preko 50 godina to bila muka za nas i sramota svih nas… Rešili smo deponiju Stanjevine, završili sanaciju, rekultivisali to zemljište, zasadili četinare, istakla je predsednica Vlade.

Podsetimo, radove na sanaciji i rekultivaciji deponije Stanjevine u Prijepolju, na magistralnom putu ka Crnoj Gori, izvodili su radnici preduzeća iz Užica Putevi a.d. i MPP Jedinstvo.

Ranije je najavljeno da će Srbijavode nakon sanacije Stanjevine početi gradnju 400 metara dugog potpornog zida kako bi se sprečilo potkopavanje tela deponije i obrušavanje smeća u reku Lim.

Predsednik opštine Prijepolje Vladimir Babić je prilikom posete premijerke i ministarke toj opštini naveo da će Srbijavode izvoditi radove kod deponije kako bi Lim ponovo postao reka oslobođena otpada.

On je podsetio da su u planu i obaloutvrde u naselju Zalug i Brodarevo i ka manastiru Mileševo.

Premijerka Brnabić je najavila da će do kraja godine biti postavljene tri lančanice u Priboju, Novoj Varoši i Prijepolju koje će sakupljati sav otpad sa Lima.

Za uređenje prostora ušća Uvca u reku Lim deset miliona

Brnabić je najavila i da će u Priboju i Novoj Varoši biti izgrađena postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Time će, kako je navela, biti zaokružen čitav proces oko deponija i prečišćavanja tih voda.

Grade transfer stanicu, radno i na sanaciji Stanjevine

Medijski sadržaj je deo projekta EKOloguj se, ne otpadaj

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
clear sky
19.1 ° C
19.3 °
16.2 °
34 %
1.5kmh
0 %
Sre
16 °
Čet
20 °
Pet
20 °
Sub
12 °
Ned
8 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime