- REKLAMA -
18.3 C
Užice
Početna EKO Za uređenje prostora ušća Uvca u reku Lim deset miliona

Za uređenje prostora ušća Uvca u reku Lim deset miliona

- REKLAMA -

Ministarstvo zaštite životne sredine je odobrilo deset miliona dinara Opštini Priboj za uređenje zemljišta na ušću reke Uvac u reku Lim, na osnovu javnog konkursa za sufinansiranje projekata očuvanja i zaštite zemljišta kao prirodnih resursa u 2021.godini.

– U pitanju je neuređeno zemljište, površine nešto preko jednog hektra, uglavnom zatrpano plutajućim otpadom, koji su povećanim vodostajem, ko zna odakle, donele i ostavile, vode ove dve reke. Dominiraju plastične flaše, kese, limenke, mada ima i drugog komunalnog otpada, sve što je bujica mogla da nosi, a što je u vodotocima ove dve reke ostavljeno kao rezultat ljudskog nemara. Pored toga ovaj prostor se često i zaplavi, pa je otuda u pitanju, neuređena javna površina, naveli su iz Opšine Priboj istakavši da su osmislili projekat uređenja tog prostora, vredan oko 25 miliona.

–  Sredstva dobijena od Ministarstva zaštite životne sredine biće dovoljna samo za prvu fazu, koja podrazumeva čišćenje ovog zemljišta od smeća i njegovo kultivisanje, odnosno ravnjanje uvala i vrtača i podizanje zaštitnog zemljanog nasipa, što će onemogućiti dalje plavljenje ovog prostora a time i deponovanje smeća, objasnili su iz te lokalne samouprave.

Naveli su da će biti zasađene sadnice topole i vrbe do rečnih korita Lima i Uvca, da bi se ojačao zaštitini pojas. Prema najavama, postaviće i parkoviski mobilijar sa klupama.

–  U drugoj fazi, koja podrazumeva i nova sredstva, potpuno bi se kultivisao ovaj prostor, kao odmorište ili izletište, sa adekvatnim parkovskim mobilijarom ili nekom vrstom ribarskog naselja, dodali su iz Opštine Priboj.

Slede tenderske procedure, a najkasnije do jeseni, kako su najavili, i radovi na uređenju zemljišta na ušću reke Uvac u reku Lim.

Oko 20 miliona za eko parkove umesto neuređenog zemljišta

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
broken clouds
18.3 ° C
18.3 °
18.3 °
49 %
10.6kmh
82 %
Sub
18 °
Ned
8 °
Pon
4 °
Uto
6 °
Sre
6 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime