- REKLAMA -
4.1 C
Užice
Početna Srbija i region EKO Grade transfer stanicu, radno i na sanaciji Stanjevine

Grade transfer stanicu, radno i na sanaciji Stanjevine

- REKLAMA -

U toku je izgradnja transfer stanice za čvrst komunalni otpad u Novoj Varoši, nedaleko od Bistrice, sa reciklažnim dvorištem.

Prva faza radova podrazumeva izgradnju i opremanje transfer stanice.

–  Projekat predviđa izgradnju objekta za osoblje, portirnicu, četiri vrste instalacija, kanalizaciju i vodovodnu instalaciju, protivpožarnu mrežu, mašinske instalacije i oprema koja će doći na delu kod pretovarne rampe i saobraćajnice. Takođe, ovde će biti izgrađeni i boksovi i nadstrešnica gde će se klasirati otpad i manji objekti za izdvajanje opasnog i elektronskog otpada, pojasnio je šef gradilišta Milutin Stojičić.

Opštine iz Polimlja zajednički grade transfer stanicu u dolini Lima na lokaciji u okviru kompleksa započete gradnje regionalne sanitarne deponije Banjica.

Prva faza radova bi trebalo da traje 150 dana, odnosno do kraja oktobra. Košta oko 92 miliona dinara.

Za prvu fazu radova na transfer stanici, opština Prijepolje je izdvojila 25 miliona dinara, Priboj 15 i Nova Varoš deset miliona, dok je ostatak novca obezbedilo Ministarstvo zastite životne sredine.

Transfer stanicu sa reciklažnim dvorištem u selu Čelice gradi preduzeće Energotehnikom Južna Bačka iz Novog Sada.

Podsetimo, Regionalna sanitarna deponija Banjica u Novoj Varoši je sredinom marta raspisala tender do 15. aprila za izgradnju transfer stanice sa reciklažnim dvorištem po najsavremenijim tehnologijama koje se primjenjuju u zemljama Evropske Unije.

Direktor Regionalne sanitarne deponije Banjica Ljubenko Vasiljević je rekao nedavno da se tokom druge faze radova planira izgradnja pristupnog puta na magistralu Bistrica – Priboj.  Tokom druge faze gradiće dalekovod i vodovod, nabaviti kontejnere i specijalizovanih kamione za dalji transport otpada.

  Izgradnja pristupnog puta, vodovoda, potom izmeštanje strujnog dalekovoda i nabavka specijalnih kamiona za transport smeća koštaće dodatnih 70 miliona dinara koje će obezbediti Ministarstvo zaštite životne sredine, naveo je zamenik predsednika opštine Prijepolje Esad Hodzić.

Ranije je predočeno da je plan da transfer stanica bude stavljena u funkciju najkasnije na proleće 2022. godine.

Na transfer stanici Banjica prihvataće i pretovarati otpad iz Nove Varoši, Priboja i Prijepolja i potom ga transportovati do Užica i Regionalnog centra za upravljanje otpadom Duboko gde se doprema i skladišti otpad iz devet opština Zlatiborskog i Moravičkog okruga.

Podsetimo, Ministarstvo zaštite životne sredine finansiraće sa 96 miliona dinara sanaciju i proširenje tela deponije u Dubokom kod Užica. Teren je pripremljen, a građevinski radovi bi trebalo da počnu krajem nedelje.

Ranije su predočeni planovi da će otpad iz opština Polimlja dopremati do Užica do izgradnje Regionalne sanitarne deponije Banjica.

Ministarka Irena Vujović je sredinom maja navela da bi problem upravljanja otpadom u četiri opštine u Zlatiborskom okrugu trebalo da bude rešen izgradnjom regionalnog centra za upravljanje otpadom u Novoj Varoši.

O gradnji Regionalne sanitarne deponije Banjica se govori u prethodnih 15 godina.

Priča se o transfer stanici u Novoj Varoši

Na deponiju Duboki potok kod Priboja se privremeno odlaže otpad iz Priboja, Nove Varoši i iz Prijepolja, od zatvaranja nesanitarne deponije Stanjevine.

List Polimlje je pisao krajem marta da će prijepoljski JKP Lim biti nadležan za održavanje privremene deponije Duboki potok do 30. juna.

Predsednik opštine Priboj Lazar Rvović je rekao da je u daljem planu da se sanira i pribojska deponija Duboki potok i da se postave barijere za prikupljanje plutajućeg otpada uzvodno od Potpećkog jezera.

Podsetio je Rvović i da u Priboju na leto počinje gradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

–  Na taj način u potpunosti ćemo zaštiti Lim u toku kroz Srbiju, a umesto deponija, biće oaze prirode, rekao je Rvović objasnivši da transfer stanica i sanirana deponija Stanjevine rešavaju pitanje komunalnog otpada za tri opštine.


Saniraju Stanjevine do kraja juna


Foto RINA


Do kraja juna bi radnici užičkih preduzeća Putevi a.d. i MPP Jedinstvo trebalo da završe radove na sanaciji i rekultivaciji deponije Stanjevine u Prijepolju, na magistralnom putu ka Crnoj Gori.

Podsetimo, na kosinama duž cele saobraćajnice biće postavljena geosintetička glina, nakon čega sledi rekultivacija zemljišta, presipanje zemljom i sadnja zimzelenog rastinja.

Srbijavode će nakon sanacije Stanjevine početi gradnju 400 metara dugog potpornog zida kako bi se sprečilo potkopavanje tela deponije i obrušavanje smeća u reku Lim.

Podsetimo,  Ministarstvo zaštite životne sredine je izdvojilo 70 miliona dinara kako bi Priboj, Prijepolje i Nova Varoš postavile plutajuće brane i rešile problem otpada na reci Lim. Ranije je predočeno da je u planu da do septembra postave barijere.
Više od deset hiljada kubnih metara plutajućeg otpada je uklonjeno početkom godine sa Potpećkog jezera i dopremljeno do Dubokog u Užicu.  

Ugrađeni su biotrnovi nakon što je posuto oko 10 000 kubika zemlje na površinu deponije Stanjevine, prethodno očišćenu od naslaga smeća.

Podsetimo, uz desnu obalu Lima, na površini od oko 2,5 hektara, gomilalo se i taložilo smeće tokom 40 godina.

Oko 38 miliona dinara vredne radove finansira lokalna samouprava.

Zamenik predsednika opštine Esad Hodžić je ranije istakao da će sanacija deponije Stanjevine u potpunosti zadovoljiti sve bezbednosne, zdravstvene, tehničke i vizuelne aspekte.


Iz Opštine Prijepolje su naveli da je ministarka Irena Vujović, prilikom nedavnog obilaska gradilišta na lokaciji Banjica, obećala da će Ministarstvo podržati i izradu projektno- tehničke dokumentacije za zatvaranje nesanitarne deponije u Druglićima.


Do 22. juna je, podsetimo, otvoren konkurs Ministarstva zaštite životne sredine koje sa ukupno 75 miliona dinara planira da podrži projekte lokalnih samouprava za sprečavanje nelegalnog deponovanja otpada i nastanka novih divljih deponija.

Ministarka Irena Vujović je navela da je Ministarstvo po prvi put raspisalo takav konkurs jer u Srbiji veliki broj divljih deponija često u blizini reka ili u gradskim zonama blizu naselja.

Prikupili 30 džakova otpada sa pristupnog puta

Medijski sadržaj je deo projekta EKOloguj se, ne otpadaj

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
mist
4.1 ° C
4.3 °
-1.7 °
89 %
1.5kmh
39 %
Sre
12 °
Čet
14 °
Pet
16 °
Sub
18 °
Ned
15 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime