- REKLAMA -
13.9 C
Užice
Početna Srbija i region EKO Do kraja juna ozelenjavaju se površine i postavlja geosintetička glina

Do kraja juna ozelenjavaju se površine i postavlja geosintetička glina

Sanacija i rekultivacija četiri decenije eksploatisane deponije u završanoj fazi

- REKLAMA -

Nekoliko metara visoko brdo smeća, na površini od skoro 2,5 hektara, koje se nalazilo uz samu desnu obalu Lima, sada je prošlost. Sanacija i rekultivacija četiri decenije eksploatisane deponije Stanjevine u Prijepolju, na magistralnom putu ka Crnoj Gori u završnoj je fazi i trebalo bi da bude gotova do kraja juna.

Neimari užičkih “Puteva” postavljaju geosintetičku glinu na kosinama duž cele saobraćajnice, nakon čega sledi presipanje zemljom i sadnja zimzelenog rastinja.

Foto RINA

Uklonjene su naslage smeća sa površine deponije, zatim posuto gotovo 10.000 kubika zemlje, ugrađeni biotrnove, a trenutno se postavlja geosintetičku glina na kosinama pored magistralnog puta, pa sledi ozelenjavanje dela površine zimzelenim rastinjem.

“Na osnovu preporuke proizvođača gosintetičke gline, svakodnevno postavljamo oko 400 kvadrata, kako usled eventualnih padavina ona ne bi pokisla, jer se radi o poroznoj materiji pa može doći do pucanja i samog kidanja. Na prvom mestu nam je da radovi budu kvalitetno izvedeni”, kaže šef gradilišta na deponiji Stanjevine Goran Stiković.

Iz lokalne samouprave zadovoljni su dinamikom i kvalitetom izvedenih radova. Zamenik predsednika opštine Esad Hodzić kaže da će sanacija deponije u potpunosti zadovoljiti sve bezbednosne, zdravstvene, tehničke i vizuelne aspekte.

“Do potpunog završetka sanacije deponije Stanjevine nije ostalo još puno posla. Pored postavljanja geosintetičke gline ostala je još rekultivacija zemljišta, sejanje trave, sadnja zimzelenog rastinja, što bi do kraja juna trebalo da bude gotovo. Kao dodatni radovi uslediće postavljanje okapnica na biotrnovima i kapije koju treba uraditi”, ističe Hodzić.

Po završetku sanacije Stanjevina, “Srbijavode” počinju izgradnju 400 metara dugog potpornog zida kako bi se sprečilo potkopavanje tela deponije i obrušavanje presutih ostataka smeća u reku Lim.

Vrednost radova, koje finansira lokalna smaouprava iznosi 38 miliona dinara.

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
clear sky
13.9 ° C
13.9 °
12.4 °
54 %
2.1kmh
0 %
Pon
16 °
Uto
19 °
Sre
23 °
Čet
25 °
Pet
20 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime