- REKLAMA -
23.9 C
Užice
Početna Srbija i region EKO Priča se o transfer stanici u Novoj Varoši

Priča se o transfer stanici u Novoj Varoši

- REKLAMA -

Radovi na izgradnji regionalne transfer stanice za komunalni otpad u Novoj Varoši, prema najavama ministarke zaštite životne sredine Irene Vujović, počeli su 17. maja i trajaće 150 dana.

–  Izgradnja transfer stanice u Novoj Varoši je prva faza rešavanja problema upravljanja otpadom za opštine Priboj, Prijepolje i Nova Varoš. Sledeća je izgradnja Regionalnog centra u Novoj Varoši i taj projekat ćemo realizovati uz podršku evropskih partnera, napisala je ministarka Vujović pre tri dana na društvenim mrežama.

Ona je podsetila da se u Priboju, u deponiji Duboki potok u Druglićima, privremeno odlaže otpad iz susednih opština.

Podsetimo, u toku je sanacija nesanitarne deponije Stanjevine u Prijepolju, na magistralnom putu ka Crnoj Gori, koja je zatvorena krajem prošle godine(Na putu do Prijepolja/ septembar 2020. godine)

Tender za izgradnju transfer stanice čvrstog komunalnog otpada sa reciklažnim dvorištem u selu Čelice je raspisan u martu i trajao je do sredine aprila.

Kako je ranije predočeno, transfer stanica gradiće se na prostoru buduće regionalne sanitarne deponije Banjica u dolini Lima.

U planu je da se komunalni otpad iz tri opštine doprema do regionalne deponije Duboko u Užicu nakon što se izgradi transfer stanica sa reciklažnim dvorištem, nabave kontejneri i kamioni za prevoz otpada.

Direktor Regionalnog centra za upravljanje otpadom u Užicu Momir Milovanović je rekao krajem januara da će Duboko sa proširenim kapacitetima biti u mogućnosti da prihvati i količine otpada iz Priboja, Prijepolja, Nove Varoši i Sjenice.

Podsetimo, gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović su u decembru 2020. godine u Beogradu potpisale ugovor za dodelu 96 miliona dinara za rešavanje problema klizišta i nedostajućeg prostora na deponiji Duboko. U tu deponiju u blizini Užica se doprema otpad iz devet lokalnih samouprava iz Zlatiborskog i Moravičkog okruga.

Nakon proširenja, spremni i za nove opštine(AUDIO)

Iz Ministarstva zaštite životne sredine su sredinom decembra prošle godine saopštili da će Nova Varoš, Priboj i Prijepolje koristiti regionalnu deponiju Duboko za odlaganje otpada iz svojih opština do izgradnje svog regionalnog centra.

Gostujući u emisiji Iz našeg ugla, medijske mreže Info 24, Vujović je navela da će se u osam regiona Srbije narednih godina graditi reciklažni i regionalni centri za odlaganje otpada, kako je istakla, jer je svaka deponija u problemu i jer su kapaciteti već na izdisaju.

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
clear sky
23.9 ° C
23.9 °
23.9 °
60 %
4.6kmh
0 %
Sub
24 °
Ned
36 °
Pon
34 °
Uto
33 °
Sre
36 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime