- REKLAMA -
13.3 C
Užice
Početna Srbija i region EKO Potpisali ugovor za zaštitu reke Lim

Potpisali ugovor za zaštitu reke Lim

Za finansiranje tri projekata ministarstvo će izdvojiti 80 odsto potrebnog novca,, dok će preostalih 20 odsto obezbediti opštine iz svojih budžeta, naveli su iz Ministarstva zaštite životne sredine

- REKLAMA -

Ministarka Irena Vujović je potpisala ugovore sa predsednicima opština Priboj, Prijepolje i Nova Varoš kako bi te opštine dobile 70 miliona dinara za sprovođenje projekata zaštite reke Lim i postavljanja plutajućih brana i rečnih pregrada koje će služiti za prikupljanje ambalažnog i drugog otpada.

Foto screenshot Odluke Ministartsva o utvrđivanju konačne rang liste projekata zaštite i očuvanja voda kao prirodnih resursa na reci Lim

Ministarka Vujović je podsetila na ekološku katastrofu na Potpećkom jezeru iz kojeg je početkom godine uklonjeno više od deset hiljada kubnih metara plivajućeg otpada.
Uklonili oko deset hiljada kubika otpada sa Potpećkog jezera

–  Da bismo zaštitili Limsko – Drinski rečni tok i sprečili da nam se takve situacije ponavljaju, pokrenuli smo niz aktivnosti, pre svega saradnju sa nadležnim ministarstvima iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine, jer otpad dolazi i iz susednih država, a raspisali smo i konkurs za postavljanje plutajućih brana na Limu, navela je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

Ukupna vrednost projekta Izgradnja plutajuće rečne pregrade za prikupljanje ambalažnog otpada i ostalih vrsta otpada u Potpećkom jezeru je 45 miliona dinara. Projektom je planirano i da se prikupljeni otpad reciklira, naveli su iz Opštine Priboj.

Predsednik opštine Prijepolje Vladimir Babić je istakao da će izgradnja plutajućih brana mnogo značiti Prijepolju jer je ta opštini, prema njegovim rečima, imala najviše problema sa zagađenjem sliva Lima, prenela je agencija RINA.

Iz Ministarstva su podsetili da je u toku sanacija nesanitarne deponije Stanjevine, a da je za ovu godinu najavljena i izgradnju transfer stanice u Novoj Varoši kojom će biti rešen problem otpada za te tri opštine.

https://www.ekologija.gov.rs/lat/saopstenja/vesti/vujovic%3A-postavljanjem-brana-i-recnih-pregrada-smanjicemo-problem-plutajuceg-otpada-na-limu

 

 

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
13.3 ° C
13.3 °
13.3 °
67 %
5.8kmh
100 %
Pet
14 °
Sub
14 °
Ned
10 °
Pon
1 °
Uto
-1 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime